Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Wie is aansprakelijk bij een bijzonder manoeuvre?

Iemand rijdt achteruit een parkeervak en ziet u over het hoofd met een auto ongeluk of fietsongeluk tot gevolg. Of bij het keren gaat het fout met een aanrijding tot gevolg.

Loopt u letsel op als gevolg van een bijzondere manoeuvre, dan is het de vraag wie schuldig is aan de aanrijding. Met andere woorden, wie is aansprakelijk bij een bijzondere manoeuvre en welke letselschade bedragen komen voor vergoeding in aanmerking?

Wat is een bijzondere manoeuvre?

We hebben het allemaal moeten leren tijdens rijles, bijzondere manoeuvres. Maar wat is een bijzondere manoeuvre nu eigenlijk?

Een bijzondere manoeuvre is een bijzondere verrichting die op de weg plaatsvindt met een motorvoertuig. Deze verrichting brengt vaak gevaar met zich mee voor andere weggebruikers waardoor voorzichtigheid geboden is.

Wij onderscheiden diverse bijzondere manoeuvres:

 • recht achteruitrijden
 • een bocht achteruitrijden
 • keren door meer van steken
 • omkeren door het maken van een halve draai
 • de hellingproef
 • fileparkeren
 • uit een uitrit rijden
 • van rijbaan verwisselen
 • van een invoegstrook de weg oprijden

Aansprakelijkheid bijzondere manoeuvre

Stel iemand rijdt achteruit een parkeervak de weg op. U rijdt toevallig net voorbij met de auto of op de fiets en de achteruit rijdende bestuurder merkt u niet of te laat op. Het gevolg is een aanrijding. Wie is er nu aansprakelijk bij een aanrijding door een bijzondere manoeuvre?

Het antwoord op deze vraag vinden wij in artikel 54 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens. Dit artikel luidt:

"Bestuurders die een bijzondere manoeuvre uitvoeren, zoals wegrijden, achteruitrijden, uit een uitrit de weg oprijden, van een weg een inrit oprijden, keren, van de invoegstrook de doorgaande rijbaan oprijden, van de doorgaande rijbaan de uitrijstrook oprijden en van rijstrook wisselen, moeten het overige verkeer voor laten gaan."

De bestuurder die de bijzondere verrichting uitvoert moet dus iedere verkeersdeelnemer voorrang verlenen. Gebeurt er een ongeluk door het niet verlenen van voorrang, dan is de bestuurder die de bijzondere manoeuvre uitvoert dus schuldig aan de aanrijding en hiermee aansprakelijk voor de letselschade van het verkeersslachtoffer.

Wat te doen bij een aanrijding?

Bent u aangereden omdat een andere bestuurder een bijzondere manoeuvre uitvoerde? Dan is deze andere bestuurder schuldig aan de aanrijding. Maar dit betekent niet automatisch dat u recht op schadevergoeding heeft. Hiervoor is het noodzakelijk dat u de schuld van de tegenpartij aantoont. Op uw rust namelijk als verkeersslachtoffer de bewijslast dat de andere bestuurder schuldig en aansprakelijk is.

Uiteraard helpt u letselschade jurist u om te bewijzen dat de tegenpartij schuldig aan de aanrijding is. Het volgende is echter van belang bij een verkeersongeluk:

 • vul altijd een schadeformulier in. Niet alleen bij een auto ongeluk is dit belangrijk, maar ook als u als fietser aangereden bent of bij een scooterongeluk
 • vraag getuigen om een getuigenverklaring
 • maak zoveel mogelijk foto's van de schade aan de voertuigen en uw letsel
 • bel bij doorrijden na een aanrijding altijd direct de politie
 • ga altijd langs een arts, zeker bij niet objectiveerbare klachten
 • schakel ons letselschadekantoor zo snel mogelijk in. Hoe eerder wij betrokken zijn, hoe beter wij u als belangenbehartiger kunnen helpen.
Welke letselschadeposten komen voor vergoeding in aanmerking?

Staat de aansprakelijkheid vast? Dan is er recht op een letselschadevergoeding. Deze bestaat uit alle kosten die u maakt, inkomensschade en schade door een eventuele studievertraging. Deze letselschade bedragen zijn op geld waardeerbaar. Maar er is ook schade die niet op geld te waarderen is, zoals pijnklachten, verdriet, boosheid en mentale klachten die door de aanrijding kunnen ontstaan. De vergoeding voor deze schade wordt morele schade of ook wel smartengeld genoemd.

Inkomensschade ontstaat door arbeidsongeschiktheid door het ongeluk. Bijvoorbeeld omdat u door de nekklachten als gevolg van een whiplash niet naar uw werk kunt. Scholieren en studenten kunnen vaak niet naar school door het letsel. Vaak kan de achterstand ingehaald worden, maar niet altijd. Er ontstaat dan een studievertraging waardoor schade geleden wordt. Denk aan het schoolgeld en geld voor boeken, maar ook aan schade omdat u later op de arbeidsmarkt komt.

Kosten die voor vergoeding in aanmerking komen zijn onder andere:

 • medische kosten zoals het eigen risico en kosten van de fysiotherapeut
 • reiskosten
 • kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname
 • kosten voor (extra) kinderopvang
 • reparatiekosten van uw fiets na een fietsongeluk
Wat doet een letselschade jurist voor u?

Als u schade lijdt door een bijzondere manoeuvre, dan kunt u meestal kosteloos een letselschade jurist inschakelen. Dit is geregeld in artikel 6:96 van het Burgerlijk Wetboek.

Neemt u een letselschade jurist van ons letselschade bureau in de arm, dan staat bij u gedurende het gehele letselschade proces bij. Wij onderzoeken wie er aansprakelijk is voor de letselschade als gevolg van de bijzondere manoeuvre, stellen de aansprakelijkheidsbrief op en zorgen na erkenning van aansprakelijkheid voor een voorschot op uw letselschadevergoeding. Maar ook de correspondentie en discussie met de letselschade verzekeraar nemen wij voor onze rekening.

Gratis hulp van een letselschade advocaat!

Bent u slachtoffer van een bestuurder die een bijzondere manoeuvre uitvoert? Wilt u kosteloos geholpen worden bij het verhalen van uw letselschade? Neemt u dan contact met ons op. Wij helpen u graag en altijd volledig kosteloos.

Bel voor gratis rechtsbijstand 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.

Mensen lezen ook:
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland