De bestuurder van een motorrijtuig is dus in beginsel voor 100% aansprakelijk bij een aanrijding met een fietser. Er zijn wel een aantal uitzonderingen op deze zogenaamde "100%- regel."
Wanneer er aan de kant van de fietser sprake is van “eigen schuld” zoals in artikel 6:101 van het Burgerlijk Wetboek staat, dan kan de aansprakelijkheid worden verminderd tot maximaal 50%.
Een bestuurder van een motorrijtuig is dus altijd voor minimaal 50% aansprakelijk voor de letselschade die u lijdt omdat u als fietser aangereden bent door een auto of ander motorvoertuig.
Een andere uitzondering op de “100% regel” bij een fiets ongeluk is 'overmacht'. Deze uitzondering is ook meteen een uitzondering op de 50% regel. Indien de fietser op een onbehoorlijke manier heeft deelgenomen aan het verkeer en de bestuurder van het motorrijtuig geen rekening had kunnen houden met de bijzondere manoeuvres die de fietser uitvoerde, kan de bestuurder van het motorrijtuig niet aansprakelijk worden gesteld. Er is dan geen recht op schadevergoeding.
In de praktijk komt overmacht bijna nooit voor, maar als het toch voorkomt moet er overduidelijk bewijs zijn dat de bestuurder van het motorrijtuig niet aansprakelijk gesteld kan worden.
Wilt u meer informatie over letselschade claimen nadat u als fietser aangereden bent door een auto? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag en altijd kosteloos.