Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Waarom een vaststellingsovereenkomst bij letselschade?

Aan het einde van een letselschadezaak wordt er een vaststellingsovereenkomst opgesteld. Hierin staat alle gemaakte afspraken tussen u als letselschade slachtoffer en de verzekering. Wat staat er in een vaststellingsovereenkomst en waar moet je rekening mee houden? U leest het op deze pagina.

Waarom kiezen voor Letselschade Kompas:

 1. Maximale vergoeding, geen kosten: Gratis maximale schadevergoeding, geen kosten voor u.
 2. Echte persoonlijke benadering: Toegewijde letselschade advocaat, uw welzijn is onze prioriteit.
 3. Ervaren advocaten: 15+ jaar ervaring, juridische en emotionele ondersteuning.
Wat is een vaststellingsovereenkomst in een letselschadezaak?

U heeft een vaststellingsovereenkomst in uw letselschade zaak ontvangen of uw belangenbehartiger of de verzekeraar geeft aan dat deze opgesteld zal worden. Maar wat is een vaststellingsovereenkomst eigenlijk?

Een vaststellingsovereenkomst in een letselschade zaak is een overeenkomst tussen partijen waarin afspraken worden gemaakt. In de vaststellingsovereenkomst staat onder andere:

 1. de schadevergoeding die u na een verkeersongeluk, bedrijfsongeval of hondenbeet ontvangt
 2. een bepaling over de finale kwijting
 3. omschrijving van het u overkomen ongeluk
 4. uitzonderingen op de finale kwijting, ook wel voorbehouden genoemd.

 

Het is belangrijk om een vaststellingsovereenkomst altijd goed na te (laten) kijken. Klopt het bedrag van de totale schadevergoeding? Heeft u inderdaad het genoemde bedrag aan voorschotten ontvangen en is de finale kwijting wel terecht? Moeten er niet  of meerdere uitzonderingen op de finale kwijting gemaakt worden?

U leest het al, een vaststellingsovereenkomst is een belangrijk stuk waar goed naar gekeken moet worden. Vraag uw letselschade jurist dit altijd goed te doen. Ontving u de vaststellingsovereenkomst rechtstreeks van de schadeverzekering? Laat uw vaststellingsovereenkomst van de letselschade zaak dan door een letselschade specialist van ons kantoor controleren. U weet dan zeker dat u niet voor verassingen en teleurstellingen komt te staan.

Finale kwijting in de vaststellingsovereenkomst

In de vaststellingsovereenkomst is standaard een bepaling over de finale kwijting opgenomen. Maar wat houdt finale kwijting in waarom is het belangrijk voorzichtig te zijn met finale kwijting?

Finale kwijting betekent dat u niet meer op letselschadezaak terug kunt komen. Ook als u na ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst nog schade lijdt, kunt u geen aanvullende schadevergoeding meer van de tegenpartij vorderen.

Het is gebruikelijk dat finale kwijting in de vaststellingsovereenkomst opgenomen wordt. Immers, de verzekeraar heeft uw letselschade vergoeding betaald en wil niet dat u nogmaals een letselschade vordering instelt. Maar soms is finale kwijting niet terecht en dient er een uitzondering op gemaakt te worden. Dit wordt een voorbehoud genoemd.

Finale kwijting en voorbehoud bij vaststellingsovereenkomst

Stel iemand is als fietser aangereden door een auto. Hierdoor is er een enkelbreuk opgelopen. Het verkeersslachtoffer doet staand werk en heeft veel last van zijn enkel. Hij kan echter zijn werk op dit moment goed uitoefenen. Er is een medische expertise uitgevoerd en de deskundige geeft aan dat hij over 10 tot 15 jaar meer klachten kan krijgen. Dit kan leiden tot arbeidsongeschiktheid.

Er is dus kans op meer schade (inkomensschade door arbeidsongeschiktheid) als gevolg van het ongeval. Maar omdat het slachtoffer van het fietsongeluk nu kan werken, is er op dit moment geen schade. Daarom wordt er een vaststellingsovereenkomst in de letselschadezaak opgesteld en getekend.

Zou het slachtoffer van het verkeersongeluk zijn letselschadedossier tegen finale kwijting regelen, dan kan hij niet meer op het dossier terugkomen. Dit terwijl er nog een kans op letselschade in de toekomst is. Voor deze situatie wordt er dan een voorbehoud in de vaststellingsovereenkomst opgenomen. Deze houdt in dat het verkeersslachtoffer altijd op zijn dossier terug kan komen als er inkomensschade ontstaat als gevolg van het ongeluk.

Een voorbehoud kan dus van groot belang zijn. Onderzoek daarom altijd of het nodig is deze in de vaststellingsovereenkomst op te nemen.

Contact met uw letselschade advocaat

Bij Letselschade Kompas heeft u het grote voordeel dat u altijd wordt bijgestaan door een letselschade advocaat. Letselschade Kompas is namelijk onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten, een van de grootste gespecialiseerde advocatenkantoren in letselschade in Nederland.

Onze letselschade advocaten werken in heel Nederland. Met 7 bezoeklocaties zijn wij altijd in de buurt. Neem daarom contact met ons op voor een intakegesprek bij ons op kantoor of bij u thuis! Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul hier uw gegevens in en wat u is overkomen. Wij nemen dan direct contact met u op.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

10 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland