Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Wettelijke rente op een letselschade vergoeding

Is een ander verantwoordelijk voor schade, dan is er recht op een schadevergoeding. U lijdt echter eerste de schade en ontvangt pas later de schadevergoeding. Zeker bij een slotbetaling bij een letselschade is dit het geval. Er is dan recht op wettelijke rente over de letselschade vergoeding.

Op deze pagina leest u alles over schadevergoeding bij letselschade, waaronder het recht op wettelijke rente op een schadevergoeding.

Lijdt u letselschade als gevolg van een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet? Wij kunnen u kosteloos helpen bij het verhalen van uw letselschade. Hoe dit kan? U leest het op deze pagina.

Wettelijke rente op schadevergoeding

U maakt direct na een ongeluk al schade. Medische kosten waaronder het eigen risico, reiskosten en inkomensschade. Schakelt u een letselschade advocaat in voor het verhalen van uw letselschade, dan is het al snel enkele weken of maanden verder. En voordat er een erkenning van aansprakelijkheid is heeft u al hoge kosten voorgeschoten en schade geleden.

Er is dus schade geleden zonder dat hier een vergoeding tegenover staat. Want een voorschot op de letselschade vergoeding laat vaak ook lang op zich wachten. Voor de schade die u hierdoor lijdt kunt u wettelijke rente over de schadevergoeding claimen.

Hoe hoog is wettelijke rente over schadevergoeding?

Wij kennen op dit moment een lag rente. De wettelijke rente is echter een stuk hoger dan de rente die u op de bankrekening ontvangt. Zo steeg de wettelijke rente per 1 januari 2024 (niet handelsrente) van 6% naar 7%. Dit is dus een fors hoge rente. Op iedere €1.000,00 schadevergoeding ontvangt u € 70,00 rente.

Het loont dus zeker om wettelijke rente over schadevergoeding te vorderen. In de praktijk geeft dit echter wel veel discussie. Verzekeraars willen deze schadepost niet betalen. Een deelgeschilprocedure kan dan een oplossing bieden.

Wettelijke rente schadevergoeding claimen

De hoogte van de wettelijke rente van schadevergoeding kan meestal pas aan het einde van een letselschadezaak berekend worden. Pas op dat moment is namelijk duidelijk wanneer de slotbetaling van de letselschadevergoeding betaald wordt. Daarom  wordt de wettelijke rente oer een schadevergoeding pas aan het einde van uw dossier berekend door uw letselschade advocaat.

Wettelijke rente over een schadevergoeding bij letselschade claimen gebeurt door deze claim al in de aansprakelijkheidsbrief mee te nemen. Vanaf het moment dat de wettelijke rente gevorderd wordt gaan het recht op wettelijke rente over de schadevergoeding lopen.

Schadevergoeding bij letselschade

Kunt u de tegenpartij aansprakelijk stellen voor uw letselschade, dan is er recht op een letselschadevergoeding. Een vergoeding van letselschade bestaat diverse letselschadebedragen, welke onderverdeeld worden in 2 hoofdgroepen:

 

Een materiële schadevergoeding bestaat uit inkomensschade door arbeidsongeschiktheid. Bijvoorbeeld omdat u niet of minder kunt werken. Bent u studerend en komt u door een ongeluk later op de arbeidsmarkt terecht? Dan is er sprake van schade als gevolg van een studievertraging.

Naast schade maken ook gemaakte en nog te maken kosten onderdeel uit van uw letselschade vergoeding. Het eigen risico, facturen van de fysiotherapeut en reiskosten zijn hier voorbeelden van.

Alle materiële schadeposten worden door uw belangenbehartiger op de schadestaat genoteerd. Daarnaast komt ook een vergoeding van het smartengeld op de schadestaat te staan. Een smartengeldvergoeding is een vergoeding voor het leed dat u door het ongeluk is toegebracht. Denk hierbij aan pijnklachten, zoals nekklachten bij whiplash letsel, rijangst, verdriet en psychische klachten.

Letselschade regeling treffen

Aan het einde van uw letselschadezaak wordt er een eindregeling met de tegenpartij getroffen. U ontvangt dan nog een slotbetaling van uw schadevergoeding. Deze wordt berekend door eventuele voorschotten op uw letselschadevergoeding in mindering te brengen op de totale schadevergoeding.

De wettelijke rente over de schadevergoeding wordt bij de slotbetaling opgeteld en dit bedrag ontvangt u op uw bankrekening.

Bespreek uw bedrijfsongeval met onze letselschade specialisten

Heeft u recht op een schadevergoeding en wilt u kosteloze juridische hulp bij het verhalen hiervan? Wilt u hulp bij het berekenen van uw wettelijke rente over de schadevergoeding? Maak dan een vrijblijvende afspraak met onze letselschade advocaten. Wij helpen u graag en altijd geheel kosteloos bij letselschade.

Bel voor gratis juridische hulp bij letselschade 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.

NIEUW: wij zijn ook in de avond en het weekend bereikbaar via de telefoon en whatsapp via de button rechts onder op deze pagina.

Mensen lezen ook:
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland