Ieder jaar overkomen 200.000 medewerkers een bedrijfsongeval. Wil je iemand aansprakelijk stellen na een verkeersongeval, dan is het belangrijk om te weten of de werkgever aan zijn zorgplicht heeft voldaan.
In Nederland rust er op iedere Nederlandse werkgever een zorgplicht. Voldoet een werkgever hier niet aan, dan kunt u de werkgever aansprakelijk stellen voor letselschade. Maar wat houdt deze zorgplicht nu in?
De zorgplicht is geregeld in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Op grond van dit wetsartikel dient een werkgever:
- ervoor te zorgen dat u veilig uw werk kunt doen
- veiligheidsinstructies te geven
- toezicht op de werkzaamheden te houden.
Wilt u iemand aansprakelijk stellen voor letselschade door een bedrijfsongeval, dan dient u slechts aan te tonen dat u onder werktijd een ongeluk is overkomen en u hierbij gewond bent geraakt. Het is vervolgens aan de werkgever om te bewijzen dat er aan de zorgplicht is voldaan. Op grond van de jurisprudentie (rechtspraak) slaagt een werkgever hier zelden in en is deze aansprakelijk voor letselschade.
Wilt u iemand aansprakelijk stellen voor letselschade veroorzaakt door een collega? Ook dan is de werkgever aansprakelijk. Op een werkgever rust namelijk een risico aansprakelijk wat betekent dat hij aansprakelijk is voor fouten gemaakt door zijn medewerkers.