De werkgever is aansprakelijk bij schending van de zorgplicht die op de werkgever rust. U kunt dan de werkgever aansprakelijk stellen voor de door u opgelopen letselschade.
Soms echter overkomt u een bedrijfsongeval zonder dat de werkgever blaam treft. Het bekendste voorbeeld hiervan is een fout van een collega. Want er gaat regelmatig iets mis op het werk. Denk aan een bouwongeluk omdat een medeweker van de werkgever een pot met verf van een ladder laat vallen. Of de heftruckchauffeur die te hard de bocht omrijdt u letsel toebrengt.
In deze gevallen bepaalt de wet dat naast uw collega ook de werkgever aansprakelijk is voor uw letselschade. De wet geeft in artikel 6:170 van het Burgerlijk Wetboek aan:
“Voor schade, aan een derde toegebracht door een fout van een ondergeschikte, is degene in wiens dienst de ondergeschikte zijn taak vervult aansprakelijk, indien de kans op de fout door de opdracht tot het verrichten van deze taak is vergroot en degene in wiens dienst hij stond, uit hoofde van hun desbetreffende rechtsbetrekking zeggenschap had over de gedragingen waarin de fout was gelegen.”
Is de persoon die u het letsel heeft toegebracht niet in dienst van de werkgever? Dan nog is de werkgever aansprakelijk als de werkgever deze persoon een opdracht heeft verleend, bijvoorbeeld een uitzendkracht of zzp'er.
Uw werkgever is bij een fout van een collega dus aansprakelijk zonder dat hem een verwijt gemaakt kan worden. Dit wordt risico aansprakelijkheid genoemd. Het enkele feit dat het ongeluk is veroorzaakt door een medewerker maakt dat de werkgever aansprakelijk gesteld kan worden voor de geleden letselschade.