Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Belasting over schadevergoeding

Een kettingbotsing, ongeluk op het werk of een val over een losliggende stoeptegel. Als u bij een ongeluk letsel oploopt, dan heeft u recht op een schadevergoeding. Deze kan betrekking hebben op inkomensschade, een studievertraging, medische kosten en smartengeld.

Een veel gestelde vraag is hoe het zit met een schadevergoeding en belasting: moet je belasting over schadevergoeding betalen en hoe voorkom je dit? Want een schadevergoeding is, zoals het woord het al zegt, een vergoeding van schade. Het is geen inkomen.

In beginsel hoeft u geen belasting over schadevergoeding te betalen. Toch gebeurt het dat de Belastingdienst soms belasting over schadevergoeding heft. Daarom is het belangrijk dat u zich goed laat adviseren door een letselschade jurist. Deze vindt u bij Brugman Letselschade advocaten

Schadevergoeding en belasting: inkomensschade

U bent betrokken bij een auto ongeluk of als fietser aangereden. Of u bent betrokken bij een bedrijfsongeval. De kans is dan groot dat u hieraan letsel en schade overhoudt. Bijvoorbeeld omdat u tijdelijk of voor langere tijd niet meer kunt werken. U ontvangt dan een schadevergoeding voor inkomensschade.

De schadevergoeding die u voor inkomensschade ontvangt, is een netto bedrag. Het is geen salaris en dus ook geen inkomen. Soms stelt de Belastingdienst zich echter op het standpunt dat uw schadevergoeding toch inkomen is. U krijgt dan een aanslag van de belasting. Dit betekent dat u een groot deel van uw letselschade vergoeding aan de belasting moet afdragen.

Om te voorkomen dat u een deel van uw schadevergoeding bij letselschade moet afdragen aan de Belastingdienst dient de verzekeraar u een belastinggarantie af te geven. In een belastinggarantie garandeert de verzekeraar u dat zij, bij een belastingaanslag, de belasting zal betalen.

Moet je belasting betalen over schadevergoeding?

In beginsel hoef je dus geen belasting over schadevergoeding te betalen. Hierop bestaat echter 1 uitzondering. U moet wel belasting betalen over schadevergoeding in box 3. Hierin geeft u uw vermogen op. Een schavergoeding wordt door de belastingdienst nog steeds gezien als vermogen. Ten onrechte, want het is een vergoeding voor schade geleden door een ongeluk.

Voor belasting in box 3 geldt een drempel. Over het vrijgestelde bedrag hoeft u geen belasting te betalen. In 2022 bedroeg het vrijgestelde bedrag € 50.650 voor alleenstaanden en  voor fiscale partners € 101.300. Alleen als uw totale vermogen boven dit bedrag komt betaalt u over het bedrag boven de vrijstelling belasting over uw letselschade vergoeding.

Het is natuurlijk onredelijk dat er belasting over schadevergoeding moet worden betaald. Helaas is deze situatie, ondanks veel discussie, tot op heden onveranderd gebleven. Vraag uw letselschade jurist daarom om ook de zogeheten fiscale schade als onderdeel van uw letselschade te vorderen

Schadevergoeding letselschade

Een schadevergoeding bij letselschade bestaat uit veel soorten letselschade bedragen. Deze zijn onder te verdelen in materiële schade en immateriële schade. Deze laatste schade wordt ook wel morele schadevergoeding of smartengeld genoemd.

Letselschade berekenen is niet eenvoudig. Een Schadevergoeding bij letselschade bestaat immers uit diverse soorten letselschade bedragen. Welke letselschade bedragen er vergoed worden, hangt af van uw persoonlijke situatie. Van belang voor het vaststellen van de hoogte van de schadevergoeding zijn onder andere:

 • de aard en ernst van het letsel
 • de gevolgen van het ongeluk
 • leeftijd
 • duur van het letsel (kortdurend of blijvend letsel
 • zijn er wel of niet blijvende beperkingen

 

Letselschade bedragen

Dit zijn de 10 meest voorkomende letselschade bedragen die onderdeel uitmaken van een letselschade vergoeding:

 • inkomensschade
 • studievertraging
 • medische kosten
 • reiskosten
 • huishoudelijke hulp
 • onderhoudskosten huis & tuin
 • (extra) kinderopvang
 • verzorgingskosten en verpleegkosten
 • ziekenhuisdaggeldvergoeding
 • smartengeld

 

Wilt u weten op welke letselschadevergoeding u recht heeft? Laat uw letselschade berekenen door onze letselschade juristen. Wij helpen u graag en altijd 100% gratis!

Contact met uw letselschade advocaat

Bij Letselschade Kompas heeft u het grote voordeel dat u altijd wordt bijgestaan door een letselschade advocaat. Letselschade Kompas is namelijk onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten, een van de grootste gespecialiseerde advocatenkantoren in letselschade in Nederland.

Onze letselschade advocaten werken in heel Nederland. Met 7 bezoeklocaties zijn wij altijd in de buurt. Neem daarom contact met ons op voor een intakegesprek bij ons op kantoor of bij u thuis! Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul hier uw gegevens in en wat u is overkomen. Wij nemen dan direct contact met u op.

Formulier sluiten

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Formulier sluiten

Belasting betalen

Over schadevergoeding

U heeft letsel aan een aanrijding van achteren of bedrijfsongeval overgehouden. Als u hierdoor schade lijdt, dan is er recht op een schadevergoeding. Onze letselschade specialisten helpen u bij het verhalen hiervan.