Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Belasting over schadevergoeding

Na een ongeluk heeft u vaak recht op een schadevergoeding. Maar moet u bij een schadevergoeding belasting betalen en over welke letselschade bedragen betaalt u dan belasting? Wat is een belastinggarantie bij letselschade? U vindt de antwoorden op deze vragen op deze pagina.

Waarom kiezen voor Letselschade Kompas:

 1. Maximale vergoeding, geen kosten: Gratis maximale schadevergoeding, geen kosten voor u.
 2. Echte persoonlijke benadering: Toegewijde letselschade advocaat, uw welzijn is onze prioriteit.
 3. Ervaren advocaten: 14+ jaar ervaring, juridische en emotionele ondersteuning.
Belasting over schadevergoeding

Een kettingbotsing, ongeluk op het werk of een val over een losliggende stoeptegel. Als u bij een ongeluk letsel oploopt, dan heeft u recht op een schadevergoeding. Deze kan betrekking hebben op inkomensschade, een studievertraging, medische kosten en smartengeld.

Een veel gestelde vraag is hoe het zit met een schadevergoeding en belasting: moet je belasting over schadevergoeding betalen en hoe voorkom je dit? Want een schadevergoeding is, zoals het woord het al zegt, een vergoeding van schade. Het is geen inkomen.

In beginsel hoeft u geen belasting over schadevergoeding te betalen. Toch gebeurt het dat de Belastingdienst belasting over de schadevergoeding heft. Daarom is het belangrijk dat u zich goed laat adviseren door een letselschade jurist. Deze vindt u bij Letselschade Kompas, onderdeel van Brugman Letselschade advocaten.

Schadevergoeding en belasting: inkomstenbelasting

U bent betrokken bij een auto ongeluk of als fietser aangereden. Of u bent betrokken bij een bedrijfsongeval. De kans is dan groot dat u hieraan letsel en schade overhoudt. Bijvoorbeeld omdat u tijdelijk of voor langere tijd niet meer kunt werken. U ontvangt dan een schadevergoeding voor inkomensschade.

De schadevergoeding die u voor inkomensschade ontvangt, is een netto bedrag. Het is geen salaris en dus ook geen inkomen. Soms stelt de Belastingdienst zich echter op het standpunt dat uw schadevergoeding toch inkomen is. U krijgt dan een aanslag van de belasting. Dit betekent dat u een groot deel van uw letselschade vergoeding aan de belasting moet afdragen.

Om te voorkomen dat u een deel van uw schadevergoeding bij letselschade moet afdragen aan de Belastingdienst dient de verzekeraar u een belastinggarantie af te geven. In een belastinggarantie garandeert de verzekeraar u dat zij, bij een belastingaanslag, de belasting zal betalen.

Moet je belasting betalen over schadevergoeding?

In beginsel hoef je dus geen belasting over schadevergoeding te betalen. Hierop bestaat echter 1 uitzondering. U moet wel belasting betalen over schadevergoeding in box 3. Hierin geeft u uw vermogen op. Een schavergoeding wordt door de belastingdienst nog steeds gezien als vermogen. Ten onrechte, want het is een vergoeding voor schade geleden door een ongeluk.Voor belasting in box 3 geldt een drempel. Over het vrijgestelde bedrag hoeft u geen belasting te betalen. In 2023 bedroeg het vrijgestelde bedrag € 57.000,00 voor alleenstaanden en  voor fiscale partners € 114.000,00. Alleen als uw totale vermogen boven dit bedrag komt betaalt u over het bedrag boven de vrijstelling belasting over uw letselschade vergoeding.

Het is natuurlijk onredelijk dat er belasting over schadevergoeding moet worden betaald. Helaas is deze situatie, ondanks veel discussie, tot op heden onveranderd gebleven. Vraag uw letselschade jurist daarom om ook de zogeheten fiscale schade als onderdeel van uw letselschade te vorderen.

Schadevergoeding letselschade

Een schadevergoeding bij letselschade bestaat uit veel soorten letselschade bedragen. Deze zijn onder te verdelen in materiële schade en immateriële schade. Deze laatste schade wordt ook wel morele schadevergoeding of smartengeld genoemd.

Letselschade berekenen is niet eenvoudig. Een Schadevergoeding bij letselschade bestaat immers uit diverse soorten letselschade bedragen. Welke letselschade bedragen er vergoed worden, hangt af van uw persoonlijke situatie. Van belang voor het vaststellen van de hoogte van de schadevergoeding zijn onder andere:

 1. de aard en ernst van het letsel
 2. de gevolgen van het ongeluk
 3. leeftijd
 4. duur van het letsel (kortdurend of blijvend letsel)
 5. zijn er wel of niet blijvende beperkingen
Welke letselschade bedragen worden vergoed?

Dit zijn de 10 meest voorkomende letselschade bedragen die onderdeel uitmaken van een letselschade vergoeding:

 

Wilt u weten op welke letselschadevergoeding u recht heeft? Laat uw letselschade berekenen door onze letselschade juristen. Wij helpen u graag en altijd 100% gratis!

Contact met uw letselschade advocaat

Bij Letselschade Kompas heeft u het grote voordeel dat u altijd wordt bijgestaan door een letselschade advocaat. Letselschade Kompas is namelijk onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten, een van de grootste gespecialiseerde advocatenkantoren in letselschade in Nederland.

Onze letselschade advocaten werken in heel Nederland. Met 15 bezoeklocaties zijn wij altijd in de buurt. Neem daarom contact met ons op voor een intakegesprek bij ons op kantoor of bij u thuis! Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul hier uw gegevens in en wat u is overkomen. Wij nemen dan direct contact met u op.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

10 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland