Niet alleen in het verkeer, ook op het werk is de kans op een ongeluk niet gering. Het gaat soms flink mis, met letsel tot gevolg. Vaak is dan de vraag of u de werkgever aansprakelijk stellen kunt.
Of er sprake is van werkgeversaansprakelijkheid hangt af van de vraag of er aan de zorgplicht voldaan is. Deze rust op de werkgever en houd kort gezegd in dat uw werkgever er alles aan moet doen om ervoor te zorgen dat u geen ongeluk overkomt.
Raakt u toch betrokken bij een ongeluk op het werk, dan is de werkgever in beginsel gehouden uw letselschade te vergoeden. Dit is alleen dan anders indien de werkgever kan bewijzen dat hij aan de op hem als werkgever rustende zorgplicht heeft voldaan.
Niet alleen bij een bedrijfsongeval is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid. In de jurisprudentie is bepaald dat de verzekeraar ervoor moet zorgen dat u als medewerker verzekerd bent voor schade veroorzaakt in het verkeer. Is deze verzekering er niet, dan is de werkgever aansprakelijk.
Op de werkgever rust een risico aansprakelijkheid voor zijn medewerkers. Dit betekent dat indien een medewerker bij een collega letsel veroorzaakt, de werkgever aansprakelijk gehouden kan worden voor de ontstane letselschade.