Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Bedrijfsongeval melden

Een bedrijfsongeval melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie is een verplichting voor werkgevers. Dit hoeft alleen onder omstandigheden te gebeuren.

Op deze pagina leest u alles over het melden van een bedrijfsongeval en het verhalen van letselschade als u op het werk gewond bent geraakt.

Wanneer een bedrijfsongeval melden?

Een hoogwerker ongeval, heftruck ongeluk of een ongeval in de bouw of in de productie. Het zijn voorbeelden van een bedrijfsongeval waarbij de kans groot is dat u verwondingen, klachten en/ of letsel oploopt.

In sommige gevallen vindt de wetgever een bedrijfsongeval zo ernstig, dat er een meldplicht voor het bedrijfsongeval bestaat. Dit is het geval indien:

 • u blijvend letsel aan het bedrijfsongeval over hebt gehouden
 • iemand is overleden door het arbeidsongeluk
 • er een ziekenhuisopname noodzakelijk is voor het letsel

 

Het melden van een bedrijfsongeval is verplicht en dient zo spoedig mogelijk te gebeuren. Meldt de werkgever het arbeidsongeval niet of te laat, dan kan hij een hoge boete krijgen

Waar moet de werkgever een bedrijfsongeval melden?

Een bedrijfsongeval melden gebeurt bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Dit staat in artikel 9 van de Arbowet. In deze wet staat ook dat een werkgever na een bedrijfsongeval een onderzoek moet instellen naar het ongeluk op het werk.

De werkgever stelt naar aanleiding van het onderzoek een rapport op en stuurt deze naar de Arbeidsinspectie. Deze besluit dan of er genoeg onderzoek heeft plaatsgevonden. Zo niet, dan zal de inspecteur van de Arbeidsinspectie zelf nader onderzoek doen naar het gemelde bedrijfsongeval.

Als medewerker een bedrijfsongeval melden

Ondanks dat er een verplichting is tot het melden van een bedrijfsongeval, gebeurt dit vaak niet. Dit blijkt ook uit onderzoek en ondanks de boete die voor het niet melden van een bedrijfsongeval geldt. Deze boete kan oplopen tot € 50.000,00.

Weigert uw werkgever een u overkomen bedrijfsongeval te melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie? U kunt dan ook zelf een bedrijfsongeval melden. Naar aanleiding van uw melding zal de inspecteur van de Arbeidsinspectie dan een onderzoek instellen naar de aansprakelijkheid.

Wat is een bedrijfsongeval?

Na een bedrijfsongeval heeft u meestal recht op een schadevergoeding. Maar wat is een bedrijfsongeval eigenlijk? Een antwoord vinden wij niet direct in de wet, maar een bedrijfsongeval kan het beste omschreven worden als een ongeluk tijdens werktijd waarbij een medewerker of zzp’er gewond is geraakt en schade lijdt.

Uit artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek blijkt wel wanneer een werkgever aansprakelijk is voor een haar medewerker overkomen bedrijfsongeval. Op een werkgever rust namelijk een zorgplicht. Deze houdt in dat:

 • machines en andere productiemiddelen veilig gebruikt kunnen worden en geen gebreken vertonen
 • er voldoende en schriftelijke veiligheidsinstructies zijn gegeven
 • het toezicht op de werkzaamheden voldoende is
Werkgeversaansprakelijkheid

Voldoet de werkgever niet aan zijn zorgplicht? Dan is deze aansprakelijk voor de door u geleden schade. Daarnaast moet hij dus mogelijk het u overkomen bedrijfsongeval melden bij de Arbeidsinspectie.

Is de werkgever aansprakelijk, dan wordt dit werkgeversaansprakelijkheid genoemd. Hiervan is echter niet alleen bij een bedrijfsongeval sprake:

 • lijdt u schade door toedoen van een andere medewerker? Dan is de werkgever aansprakelijk voor uw letselschade
 • de werkgever is verplicht haar medewerkers te verzekeren tegen letselschade als gevolg van een verkeersongeluk onder werktijd
Werkgever aansprakelijk stellen

Wilt u uw werkgever aansprakelijk stellen na een bedrijfsongeval? Na het melden van een bedrijfsongeval wordt er altijd onderzoek gedaan naar hoe het arbeidsongeval heeft kunnen gebeuren. Uit het ongevallen rapport wat hierbij wordt opgesteld, valt vaak de aansprakelijkheid van de werkgever af te leiden.

Aansprakelijk stellen van de werkgever gebeurt door middel van een aansprakelijkstelling. Hierin staat belangrijke informatie, zoals wat er gebeurd is en welk letsel u aan het schade- evenement over heeft gehouden.

Wilt u uw werkgever aansprakelijk stellen? Onze letselschade juristen helpen u graag en altijd 100% kosteloos. Zo nodig zullen wij ook het bedrijfsongeval melden alvorens wij tot aansprakelijkstelling overgaan. Wij nemen dus alle zorgen voor u uit handen.

Schadevergoeding berekenen

Wilt u weten op welke schadevergoeding u recht heeft? Laat dan uw letselschade berekenen door een letselschade jurist van ons letselschade bureau. Dit doen wij volledig kosteloos voor u, net als uw letselschade claimen op de werkgever.

Wilt u uw letselschade berekenen laten? Lijdt u letselschade en wilt u deze verhalen op de werkgever? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag bij het claimen van letselschade na een bedrijfsongeval en doen dit altijd geheel kosteloos voor u.

Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. Er wordt dan nog dezelfde dat contact met u opgenomen door een letselschade jurist van Letselschade Kompas

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

7 months geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 year geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 year geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland