Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Hoe lang kun je schade claimen?

Er is u een ongeluk overkomen. Vaak denk je dan niet direct aan letselschade claimen. U kunt immers bezig met uw herstel en het leren leven met het letsel en eventuele beperkingen.

Op een gegeven moment merkt u dat u als gevolg van het u overkomen ongeluk toch wel schade loopt. Bijvoorbeeld omdat uw werkgever uw salaris na 1 jaar arbeidsongeschiktheid stopt of omdat u het eigen risico van uw zorgverzekering moet betalen. Maar hoe lang kun je schade claimen? Het antwoord op deze en andere vragen vindt u op deze pagina

Hoe lang kun je schade claimen na auto ongeluk?

Een automobilist die over het hoofd ziet dat u stilstaat bij een stoplicht of zebrapad met een kop-staart botsing tot gevolg. Of een voorrangsfout van een andere bestuurder waardoor u van de zijkant aangereden wordt.

Is de tegenpartij schuldig aan het ontstaan van de aanrijding, dan kunt u aanspraak op een schadevergoeding maken. Alle letselschade bedragen worden daarbij vergoed, zowel de materiële schade als het smartengeld. Maar hoe lang kun je schade claimen na een auto botsing?

In de wet zijn 2 verjaringstermijnen opgenomen voor als u in de auto aangereden door een auto wordt. De eerste termijn betreft hoe lang u schade claimen kunt rechtstreeks op de autoverzekering van de tegenpartij. Deze termijn bedraagt op grond van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorverkeer 3 jaar.

Heeft u niet binnen 3 jaar uw schadeclaim ingediend? Geen paniek, er is nog een verjaringstermijn van 5 jaar. Hierbij gaat het om het aansprakelijk stellen van de bestuurder die u aangereden heeft of de bezitter van de auto.

Deze regeling geldt niet alleen voor een autobotsing, maar voor alle motorvoertuigen die aangereden worden door een ander motorvoertuig

Hoe lang kun je schade claimen op de svi verzekering

U kunt de tegenpartij uiteraard alleen aansprakelijk stellen indien deze partij de verkeersfout maakt. Maar hoe zit het dan bij het zelf veroorzaken van een aanrijding of bij een eenzijdig auto ongeluk?

De hiervoor genoemde WAM verzekering betreft een verplichte aansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast zijn veel autobezitters echter in het bezit van een schade-inzittenden verzekering, afgekort svi.

Bent u in het bezit van een svi verzekering? De schade van alle inzittenden wordt vergoed, ongeacht de toedracht van het verkeersongeluk. Dus ook bij een eenzijdig ongeluk of bij eigen schuld aan een aanrijding keert de svi verzekering een letselschade uitkering aan u uit.

De vraag is echter hoe lang kun je schade claimen op een svi verzekering? Op grond van de wet is dit 3 jaar. Binnen deze termijn dient u dus een schadeclaim ingediend te hebben. Veel polissen geven echter wel aan dat u een melding op de svi zo spoedig mogelijk moet doen. Dit is ook logisch, na bijna 3 jaar is het heel lastig om uw letselschade alsnog vast te stellen. Wacht dus niet te lang met het indienen van een letselschade claim.

Hoe lang kun je schade claimen na een fietsongeluk?

Bent u betrokken geraakt bij een fietsongeluk? Indien u als fietser aangereden bent en aanspraak op schadevergoeding maken wilt, dan gelden er 2 verjaringstermijnen.

Gaat het om een aanrijding tussen een fietser en auto of ander motorvoertuig? U kunt dan binnen 3 jaar een letselschadeclaim indienen bij de WAM verzekeraar van het motorrijtuig. Na deze termijn kunt u binnen 5 jaar de bestuurder en/ of de bezitter van het gemotoriseerde voertuig aanspreken voor uw letselschade.

In het geval van een aanrijding tussen fietsers bedraagt de verjaringstermijn 5 jaar.

Verjaringstermijn bedrijfsongeval

Ieder jaar raken er circa 130.000 mensen gewond op het werk. Het gaat bij een bedrijfsongeval vaak om een val, zoals van een ladder. Maar ook machines veroorzaken geregeld letselschade.

De meeste bedrijfsongelukken vinden wij in de bouw en de industrie. Maar hoe lang kun je schade claimen na een bedrijfsongeval?

Het antwoord op deze vraag vinden wij in artikel 3:310 van het Burgerlijk Wetboek. Hierin staat dat een letselschade claim bij een bedrijfsongeval binnen 5 jaar ingediend moet worden. Doet u dit later, dan is uw letselschade claim verjaard en is uw werkgever niet langer gehouden uw letselschade te vergoeden.

Let op, wacht niet te lang met het indienen van een letselschade claim na een arbeidsongeval. U kunt dan de klachtplicht tegengeworpen worden. Stuur daarom zo snel mogelijk na een een bedrijfsongeval een aansprakelijkstelling naar de werkgever toe.

Verjaringstermijn hondenbeet

Wist u dat ieder jaar 150.000 mensen gebeten door een hond worden? Voor de hierdoor ontstane schade kunt u de hondenbezitter aansprakelijk stellen. De termijn waarbinnen u de aansprakelijkheidsbrief moet versturen na een hondenbeet is 5 jaar. Na deze termijn is de hondenbezitter niet meer gehouden uw letselschade te vergoeden.

Gratis hulp van een letselschade advocaat

Heeft u hulp nodig bij het aansprakelijk stellen van de tegenpartij en wilt u uw letselschade tijdig verhalen? Neem dan contact op met onze letselschade juristen. Wij helpen u graag en zorgen ervoor dat een eventuele verjaringstermijn tijdig gestuit wordt.

Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij gaan direct voor u aan de slag.

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland