In het geval van een dodelijk motorongeluk is er dus recht op:
- overlijdensschade
- affectieschade
- shockschade
Bent u gewond geraakt bij een motorongeluk, dan heeft u als verkeersslachtoffer zelf recht op een letselschade vergoeding. Daarnaast hebben uw naasten bij ernstig letsel recht op affectieschade. In het geval van een directe confrontatie met de gevolgen van het u overkomen motorongeluk kan er ook onder omstandigheden aanspraak op shockschade gedaan worden.
Aansprakelijk stellen na een motorongeluk doet u door middel van een aansprakelijkheidsbrief. Hierin staat belangrijke informatie:
- de toedracht van het ongeluk met de motor
- een aansprakelijkstelling
- het letsel dat u aan het ongeluk op de motor lijdt
- de schade die u door het motorongeluk lijdt
Is de aansprakelijkheid erkend door de verzekeraar? Dan heeft u recht op een letselschade vergoeding, waaronder eerst een voorschot. U maakt immers direct na een ongeluk al schade, zoals medische kosten, kosten gemaakt door een ziekenhuisopname en inkomensschade.
Uiteindelijk ontvangt u een slotbetaling van uw letselschadevergoeding. Dit klinkt wellicht eenvoudig, maar er kunnen veel discussies ontstaan na een verkeersongeluk. Bijvoorbeeld over het causaal verband tussen uw whiplash klachten en het ongeluk. Of over de hoogte van de schade en eventuele voorbehouden in de vaststellingsovereenkomst.
Gelukkig is er in Nederland recht op gratis juridische bijstand van een belangenbehartiger. Deze vindt u bij ons letselschade bureau. Wij claimen uw letselschade geheel kosteloos als u op de motor aangereden bent en hieraan letselschade hebt overgehouden.