Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Gevangenisstraf voor veroorzaken dodelijk motorongeluk

Een automobilist is veroordeeld voor het veroorzaken van een dodelijk motorongeluk. Hoe zit het met aansprakelijkheid bij een dodelijk motorongeluk of als u letselschade oploopt na een motorongeluk? U leest het in deze blog.

Celstraf van 6 maanden na dodelijk motorongeluk

Op 22 juli 2022 ging het helemaal mis, onder werktijd gaf een bestuurder geen voorrang aan een motorrijder met een aanrijding tot gevolg. Het bleek een dodelijk motorongeluk, want de motorrijder overleed ter plekke aan diens verwondingen.

De bestuurder van de auto werd voor de gevolgen van dit dodelijke motorongeluk door de rechtbank Noord- Holland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Daarnaast mag de bestuurder van de auto 2 jaar geen motorvoertuig besturen van de rechtbank. Bij het oordeel van de rechtbank speelde de volgende aspecten een belangrijke rol:

  • in het bloed van de veroordeelde bleek dat hij de avond voor het dodelijke motorongeluk marihuana gerookt had welke de rijvaardigheid beïnvloed kan hebben
  • er werd te hard gereden door de bestuurder van de auto en hij verzuimde de motorrijder voorrang te verlenen

 

Helaas zijn motorbestuurders vaak slachtoffer van ernstig en blijvend letsel als gevolg  van een verkeersongeluk. Maar hoe zit het nu met aansprakelijkheid voor een ongeluk met letsel of in het geval van een dodelijk motorongeluk? U leest het in deze blog van letselschade jurist Dayenne Langedijk van Letselschade Kompas.

Overlijdensschade na een dodelijk motorongeluk

Verderop in deze blog bespreken wij het verhalen van letselschade als gevolg van een motorongeluk. In de strafzaak tegen de automobilist ging het echter om een dodelijk motorongeluk. Het gaat dan niet om letselschade, maar betreft het overlijdensschade.

De overlijdensschade is geregeld in artikel 6:108 van het Burgerlijk Wetboek. Het eerste lid van dit wetsartikel gaat over de schade die nabestaanden door het overlijden kunnen lijden door inkomensverlies. Partners en kinderen zijn immers vaak gedeeltelijk of volledig afhankelijk van het inkomen van de overleden motorbestuurder. Zowel partners, gewezen partners, kinderen en stiefkinderen kunnen in aanmerking komen voor deze vorm van overlijdensschade. Daarnaast is er nog een aantal andere personen die aanspraak op overlijdensschade kunnen doen als zij (deels) afhankelijk waren van het inkomen van de overledene.

Naast inkomensschade (dit wordt behoeftigheid genoemd) worden op grond van artikel 6:108 lid 2 alle gemaakte uitvaartkosten vergoed door de aansprakelijke persoon of diens letselschade verzekering.

Omdat ieder motorvoertuig in Nederland verplicht verzekerd is tegen aansprakelijkheid zal de autoverzekering de overlijdensschade vergoeden. Daarnaast gaat het om een onrechtmatige daad van een medewerker van een werkgever. De nabestaanden kunnen daarom ook de werkgever aansprakelijk stellen voor de overlijdensschade.

Artikel 6:108 BW is een aantal jaren geleden uitgebreid. Sindsdien hebben nabestaanden ook recht op affectieschade. Daarnaast is er onder omstandigheden recht op shockschade. U leest hier in het navolgende meer over.

Affectieschade en shockschade

Een verkeersslachtoffer heeft op grond van de wet recht op een smartengeldvergoeding na een verkeersongeluk. Nabestaanden hadden dit tot voor kort niet. Dit terwijl na een dodelijk motorongeluk het verdriet bij nabestaanden intens groot is. Daarom is in 2019 de Wet Affectieschade ingevoerd. Deze wettelijke regeling is onderdeel van artikel 6:108 BW en verder uitgewerkt in het Besluit Vergoeding Affectieschade.

Op grond van Besluit Vergoeding Affectieschade heeft een beperkte groep naasten van letselschade slachtoffers en nabestaanden recht op een door de wetgever vastgesteld bedrag aan affectieschade. Deze schadepost is een vergoeding voor het leed dat deze groep personen is aangedaan en is hiermee te vergelijken met een smartengeldvergoeding.

De vergoedingen van affectieschade zijn afhankelijk van de band die men met het slachtoffer heeft of had en variëren tussen de € 12.500,00 en € 20.000,00. Onze letselschade juristen adviseren u graag waarop uw recht heeft en kunnen uw affectieschadevergoeding kosteloos voor u verhalen op de aansprakelijke persoon of dienst letselschadeverzekering.

Shockschade is de schade die een naaste of nabestaande lijdt doordat zij direct geconfronteerd zijn met de ernstige gevolgen van motorongeluk met letsel of dodelijk motorongeluk. Alle letselschade van deze persoon dient vergoed te worden. Daarbij kan gedacht worden aan:

  • inkomensschade
  • medische kosten
  • smartengeld

 

Onder de letselschade vergoeding vallen ook de kosten van een letselschade bureau. U kunt een letselschade jurist van ons letselschadekantoor dus kosteloos inschakelen bij shockschade.

Letselschade door een motorongeluk

In het geval van een dodelijk motorongeluk is er dus recht op:

  • overlijdensschade
  • affectieschade
  • shockschade

 

Bent u gewond geraakt bij een motorongeluk, dan heeft u als verkeersslachtoffer zelf recht op een letselschade vergoeding. Daarnaast hebben uw naasten bij ernstig letsel recht op affectieschade. In het geval van een directe confrontatie met de gevolgen van het u overkomen motorongeluk kan er ook onder omstandigheden aanspraak op shockschade gedaan worden.

Aansprakelijk stellen na een motorongeluk doet u door middel van een aansprakelijkheidsbrief. Hierin staat belangrijke informatie:

  1. de toedracht van het ongeluk met de motor
  2. een aansprakelijkstelling
  3. het letsel dat u aan het ongeluk op de motor lijdt
  4. de schade die u door het motorongeluk lijdt

 

Is de aansprakelijkheid erkend door de verzekeraar? Dan heeft u recht op een letselschade vergoeding, waaronder eerst een voorschot. U maakt immers direct na een ongeluk al schade, zoals medische kosten, kosten gemaakt door een ziekenhuisopname en inkomensschade.

Uiteindelijk ontvangt u een slotbetaling van uw letselschadevergoeding. Dit klinkt wellicht eenvoudig, maar er kunnen veel discussies ontstaan na een verkeersongeluk. Bijvoorbeeld over het causaal verband tussen uw whiplash klachten en het ongeluk. Of over de hoogte van de schade en eventuele voorbehouden in de vaststellingsovereenkomst.

Gelukkig is er in Nederland recht op gratis juridische bijstand van een belangenbehartiger. Deze vindt u bij ons letselschade bureau. Wij claimen uw letselschade geheel kosteloos als u op de motor aangereden bent en hieraan letselschade hebt overgehouden.

Waar vind ik een letselschade jurist?

Letselschade Kompas is een landelijk werkend letselschade bureau met locaties door heel Nederland. U kunt dus altijd bij ons terecht. Maar het is ook mogelijk dat een letselschade jurist gewoon bij u thuis langskomt voor een letselschade advies of een uitgebreid intakegesprek.

Wilt u ook gratis juridische hulp bij letselschade? Neem dan contact met ons letselschadekantoor op. Wij helpen u graag! Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.

Wie zijn wij?

Letselschade Kompas is een letselschade bureau met 30 letselschade juristen die jaarlijks meer dan 1500 verkeersslachtoffers bijstaan. U vindt ons in heel Nederland. Dus of u nu zoekt naar een letselschade advocaat in Enschede of een letselschade advocaat in Alkmaar, wij zijn altijd bij u in de buurt.

Zoekt u kosteloze juridische hulp bij het verhalen van uw letselschade als gevolg van een aanrijding? Bel dan 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in.

NIEUW: onze letselschade juristen en advocaten zijn nu ook buiten kantoor tijd en in het weekend telefonisch bereikbaar en via whatsapp!

Mensen lezen ook:
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Wij

helpen u graag bij de verhalen van letselschade. Dit doen wij met een team van professionals. Ervaren en bevlogen letselschade juristen die ervoor zorgen dat u weer door kunt na een ongeval. Of het nu gaat om een ​​​​​​​​​​aanrijding, ongeluk op het werk van een hondenbeet.

Ontmoet ons team en neem contact met ons op voor een gratis letselschade advies en de verhalen van uw letselschade.

Lees hier wat onze cliënten van ons vinden

Mijn ervaring is méér dan uitstekend. Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Friso W. Brugman

P.J. Rutte

55 jaar geleden

Uitstekend! Goeie werk, wordt snel aangepakt. Ik ben zeer tevreden.

Aanbevelen?Ja

Geholpen door: Mr. Donna van Klooster

De heer A. Benhamed

55 jaar geleden

Zeer goed geholpen! Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Gertjan Pranger

Mevrouw Judith Pilon

55 jaar geleden