Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Letselschade door een bedrijfsongeval

U bent betrokken geraakt bij een bedrijfsongeval en heeft hieraan letsel overgehouden. In de meest gevallen is de werkgever hiervoor aansprakelijk en dient deze op te komen voor uw letselschade.

Onze letselschade juristen onderzoeken de aansprakelijkheid voor het bedrijfsongeval en helpen u kosteloos bij het verhalen van uw letselschade.

Wat is een bedrijfsongeval?

Volgens de Arbowet is een bedrijfsongeval “een gebeurtenis op het werk of tijdens werktijd die onmiddellijk leidt tot schade aan de gezondheid.”

Bedrijfsongevallen kunnen op verschillende locaties plaatsvinden, zoals op de locatie van het bedrijf zelf, maar ook op externe locaties zoals een bouwplaats of tijdens een zakenreis.

Maar stel dat er een ongeval plaats vindt op de openbare weg? Een aanrijding tijdens werktijd wordt gelijk gesteld met een bedrijfsongeval, in die zin dat u dan ook letselschade kunt claimen. De enige voorwaarde is dat de aanrijding heeft plaatsgevonden tijdens werktijd. Een aanrijding tijdens woon-werkverkeer valt dus niet onder werkgeversaansprakelijkheid.

Tenslotte gebeuren veel bedrijfsongevallen door toedoen van een collega. Denk aan de collega die op de bouw iets naar beneden laat vallen of een heftruck ongeluk waarbij u door uw collega aangereden wordt.

De vraag is nu, wanneer is er recht op een letselschadevergoeding na een bedrijfsongeval?

Letselschade claimen na een bedrijfsongeval

Wilt u na een bedrijfsongeval schadevergoeding claimen? Neem dan contact op met onze letselschade specialisten. Letselschade Kompas is geen standaard letselschade bureau, het is onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Zo wordt u altijd kosteloos bijgestaan door een ervaren en deskundige letselschade advocaat!

U leest hier hoe het kan dat wij u kosteloos bijstaan bij een bedrijfsongeval!

De zorgplicht van de werkgever

Als u gewond bent geraakt bij een bedrijfsongeval en u lijdt hierdoor schade, dan wilt u uiteraard uw letselschade verhalen op de aansprakelijke partij. Dit is in de meeste gevallen de werkgever. Maar wanneer kunt u de werkgever nu aanspreken voor letselschade als gevolg van een bedrijfsongeval?

Voor de vraag naar de aansprakelijkheid van de werkgever is artikel 7:658 BW van belang. In dit wetsartikel is de zorgplicht van de werkgever opgenomen. Deze houdt kort gezegd in dat de werkgever er alles aangedaan moet hebben om een bedrijfsongeval te voorkomen. Dit houdt in dat uw werkgever:

  • zorgt dat bedrijfsmiddelen zoals machines en gereedschap in orde en goed onderhouden zijn
  • u voldoende schriftelijke veiligheidsvoorschriften heeft gegeven
  • voldoende toezicht op de werkzaamheden heeft gehouden.

 

Uit de rechtspraak blijkt dat de werkgever in bijna alle gevallen aansprakelijk is voor schade als gevolg van een bedrijfsongeval. Er rust namelijk een zware zorgplicht op de werkgever. Doet u gevaarlijk werk, zoals in de bouw of omdat u in de zorg werkt met agressieve patiënten? Dan rust er een extra zware zorgplicht op uw werkgever. Dit betekent feitelijk dat de werkgever bijna altijd aansprakelijk is voor uw letselschade.

Rechten en plichten bij een bedrijfsongeval

Zowel u als uw werkgever hebben rechten en plichten als het gaat om een bedrijfsongeval. Als medewerker heeft u slechts 1 plicht, u dient te bewijzen dat u onder werktijd een ongeluk is overkomen en dat u hieraan letsel over heeft gehouden.

Voor u als medewerker is het vaak eenvoudig om aan uw bewijslast te voldoen. Vaak hebben collega's het ongeluk zien gebeuren of de schadelijke gevolgen hiervan. Wordt u na een bedrijfsongeval naar het ziekenhuis gebracht met letsel, dan staat vast dat u een bedrijfsongeval is overkomen waaraan u letsel over heeft gehouden.

Op de werkgever rusten een aantal verplichtingen:

  • aantonen dat aan de zorgplicht voldaan is of dat er sprake is van aan opzet grenzende bewuste roekeloosheid
  • het melden van een bedrijfsongeval (onder omstandigheden)
Bedrijfsongeval melden bij de Arbeidsinspectie

In een drietal gevallen is uw werkgever gehouden het bedrijfsongeval te melden. Deze melding dient te gebeuren aan de Nederlandse Arbeidsinspectie en wel in de volgende gevallen:

  • Er is sprake van blijvend letsel als gevolg van het bedrijfsongeval
  • Een dodelijk bedrijfsongeval
  • Opname in het ziekenhuis

 

Na melding van het bedrijfsongeval krijgt de werkgever van de Arbeidsinspectie de opdracht om het bedrijfsongeval te onderzoeken. De werkgever moet onderzoeken hoe het bedrijfsongeval heeft kunnen gebeuren en wat hiervan de oorzaak is. In het onderzoeksrapport dient de werkgever verder aan te geven hoe het in de toekomst een bedrijfsongeval denkt te kunnen voorkomen.

Het onderzoeksrapport van de werkgever moet naar de arbeidsinspecteur verzonden worden. Deze bepaalt of het onderzoek afdoende is geweest of dat meer onderzoek nodig is. De arbeidsinspecteur kan daarbij een boete opleggen.

Het melden van een bedrijfsongeval is een verplichting. Weigert de werkgever een arbeidsongeval te melden? Dan kunt u dit als slachtoffer ook zelf doen.

Letsel als gevolg van een bedrijfsongeval

Helaas is er vaak sprake van ernstig en soms zelfs blijvend letsel na een bedrijfsongeval. Letsel dat bij een bedrijfsongevallen vaak voorkomt is:

  • hersenletsel
  • Gebroken botten
  • amputatie van ledematen als vingers
  • nekklachten na een aanrijding door een heftruck
  • een dwarslaesie
  • chronische pijn
  • psychische klachten
Schade door dodelijk bedrijfsongeval

Bij overlijden dient het bedrijfsongeval ook gemeld te worden. Bij een dodelijk bedrijfsongeval moet de werkgever dit nog de dag van het ongeval op het werk doen.

Ook in dit geval zal er een onderzoek door de Nederlandse Arbeidsinspectie moeten worden ingesteld. Hieruit blijkt of de werkgever een verwijt gemaakt kan worden van het overlijden en welk verwijt dit betreft.

De schade na een overlijden als gevolg van een bedrijfsongeval wordt overlijdensschade genoemd. Een aantal bij wet genoemde personen heeft recht op een schadevergoeding. Deze kan bestaan uit:

  • Inkomensschade van partner en kinderen omdat het inkomen van de overledene is weggevallen
  • Affectieschade
  • Kosten van de begrafenis of crematie.
Aansprakelijkheid voor fout medewerker

Soms wordt de zorgplicht van de werkgever nagekomen, maar is de werkgever toch aansprakelijk. Dit is in 2 situaties het geval:

  1. een aanrijding tijdens werk
  2. letselschade door een fout van een collega

 

Bij een aanrijding tijdens werk is de werkgever aansprakelijk, dit is hij ook als u letsel oploopt door een fout van een collega! Werkgever zijn namelijk aansprakelijk voor schade toegebracht aan zaken en personen door een medewerker. Dit staat in artikel 6:170 van het Burgerlijk Wetboek.

Is er dus bijvoorbeeld sprake van een heftruckongeluk omdat uw door een collega aangereden door een heftruck bent, dan is de werkgever aansprakelijk voor de letselschade die u hierdoor lijdt. Het betreft een risico aansprakelijkheid, dit betekent dat schuld aan de zijde van de werkgever geen vereiste is.

Letselschade door ongeluk bouwplaats

Een val van een gebrekkige steiger of een ladder, letselschade door een ongeval op de bouwplaats komt geregeld voor. Het letsel bij een ongeval op de bouwplaats is vaak fors, zoals een botbreuken, amputatie van ledematen en hersenletsel. De werkgever is aansprakelijk voor letselschade veroorzaakt door een ongeval op de bouwplaats. Ook als u zelf niet in loondienst bent van de aannemer, maar een opdracht als zzp’er uitvoert!

Letselschade als zelfstandig ondernemer (zonder personeel)

Vroeger waren werkgevers alleen aansprakelijk voor letsel opgelopen door werknemers. Door de toestroom van zzp’ers was dit niet eerlijk. Daarom is er een nieuw lid aan artikel 7:658BW toegevoegd. In dit 4e artikellid staat dat de werkgeversaansprakelijkheid niet alleen ziet op personeel in loondienst, maar ook voor zzp’ers geldt.

Ook als zzp’er in de bouw kunt u dus bij een bouwongeval een letselschade claim indienen bij uw opdrachtgever en de hoofdaannemer.

Gratis juridische hulp bij een bedrijfsongeval

Is u of uw naaste een bedrijfsongeval overkomen? Dan kunt u kosteloos een beroep op onze letselschade juristen doen. Wij zorgen ervoor dat de letselschade of overlijdensschade maximaal verhaald wordt op de aansprakelijke partij.

Bel voor gratis hulp na een bedrijfsongeval 0800 278 4626 of stuur ons een bericht via de whatsapp of de mail.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

1 jaar geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

2 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

2 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland