Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Emotionele schadevergoeding na een ongeluk

U heeft een ongeval letsel overgehouden. Als een andere aansprakelijk gehouden kan worden, kunt u een schadeclaim indienen, inclusief materiële schade en emotionele schadevergoeding.

Emotionele schadevergoeding een ongeval

Door een auto ongeluk of fietsongeluk kun je gewond raken. Er is dan sprake van letsel. Dit geldt ook wanneer u gewond bent geraakt door een bedrijfsongeval of hondenbeet.

Naast alle materiële schade kunt u ook een emotionele schadevergoeding claimen na een ongeluk. Er is vaker recht op een letselschade vergoeding dan u misschien denkt. Zodra er sprake is van verwondingen of klachten, zoals whiplashklachten, is er recht op een emotionele schadevergoeding.

Niet alleen het slachtoffer zelf heeft recht op een emotionele schadevergoeding, maar ook familieleden en zelfs vrienden kunnen hier recht op hebben. Dit wordt affectieschade genoemd.

Bent u betrokken geraakt bij een aanrijding of een bedrijfsongeval? Bent u gebeten door een hond? Onze letselschadejuristen helpen u graag bij het claimen van uw letselschade.

Wat is het smartengeld en emotionele schadevergoeding?

Een verkeersongeval, bedrijfsongeval of hondenbeet kan grote gevolgen hebben. Na een ongeval kan het zo zijn dat u meerdere klachten en beperkingen heeft. Daarnaast kunnen er ook psychische klachten ontstaan. Bijvoorbeeld na een verkeersongeval kan het zijn dat er rijangst ontstaat.

De angst voor het verkeer kan soms zelfs ontaarden in een posttraumatische stressstoornis. Ook andere psychische klachten kunnen onderdeel zijn van uw letsel. Maar ook pijnklachten, verdriet om ontsierende littekens en boosheid om wat er is gebeurd, maakt onderdeel uit van deze vergoeding.

Emotionele schadevergoeding wordt ook wel smartengeld genoemd. Maar wat valt hier precies allemaal onder?

Emotionele schade en smartengeld

Emotionele schade vergoeding wordt dus ook wel smartengeld genoemd. Smartengeld is een vergoeding voor de volgende klachten:

 • Herbelevingen van het ongeval
 • Pijnklachten
 • Boosheid
 • Frustratie
 • Ontsierende littekens
 • Gemis aan levensvreugde
 • Angstklachten
 • Een posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Wat is het verschil tussen smartengeld en materiële schade?

Het lastige aan smartengeld is dat het niet op geld te waarderen is. Dit is anders bij materiële schade. Deze schadeposten kunnen wel concreet worden berekend.

Bij materiële schade kunt u denken aan loonschade of verlies van inkomen van een zelfstandig ondernemer ten gevolge van een verkeersongeval. Uw inkomen voor het ongeval wordt vergeleken met het inkomen na het ongeval.

Andere materiële schadeposten die eenvoudig te berekenen zijn, zijn onder andere:

 • Kosten van de fysiotherapeut
 • Eigen bijdragen
 • Uw eigen risico
 • Reiskosten
 • Huishoudelijke hulp
 • Studievertraging
 • onderhoudskosten van uw huis en tuin

 

Het verschil tussen emotionele schade vergoeding en materiële schade is dat materiële schadeposten op geld waardeerbaar zijn en emotionele schade niet. Er zijn nog veel meer materiële letselschade bedragen . Onze letselschade juristen van ons advocatenkantoor adviseren u hier graag over.

Smartengeld berekenen

U heeft recht op een smartengeldvergoeding bij zwaar letsel, maar ook bij tijdelijk en/of licht letsel. Zodra er sprake is van verwondingen of klachten zoals nekklachten of rugklachten, is er recht op deze schadepost.

De hoogte van de invaliditeit hangt af van de aard en de ernst van het letsel, de duur van het letsel en de klachten en beperkingen. Maar ook de leeftijd van het slachtoffer en de impact van het ongeval op het slachtoffer zijn van belang om de hoogte van het smartengeld te berekenen.

Voor het begroten van het smartengeld wordt gebruik gemaakt van de Smartengeldgids. Dit is een gids van de ANWB en bevat honderden gerechtelijke uitspraken over de hoogte van smartengeld.

Wilt u gratis smartengeld laten berekenen door ons letselschadebureau? Onze letselschade juristen helpen u graag en altijd 100% inclusief!

Voorbeeld berekenen smartengeld

Stel iemand van 25 jaar overkomt een verkeersongeval. Hij of zij is als fietser aangereden door een auto op een rotonde. De fietser heeft ernstig letsel opgelopen ten gevolge van het ongeval. Er is sprake van hersenletsel en whiplashklachten na de aanrijding.

Voor het ongeval werkte het slachtoffer 32 uur per week en had als hobby voetbal. Door het ongeval is dit niet meer mogelijk. In de Smartengeldgids wordt gezocht naar een uitspraak waarin iemand ongeveer gelijk letsel had. Daarnaast moet diegene ongeveer dezelfde leeftijd hebben gehad en moet het zo zijn dat degeneratie ook zijn hobby niet meer kan uitvoeren.

Er wordt altijd gekeken naar een ongeveer vergelijkbare zaak, omdat er bijna nooit een exact gelijke situatie is. Stel uit de uitspraak van de Smartengeld gids blijkt dat iemand een vergoeding heeft ontvangen van €6.000,00, maar die persoon beoefende geen hobby. Dan kan het smartengeld in de concrete zaak worden verhoogd naar bijvoorbeeld €7.000,00.

Emotionele schadevergoeding wordt dus feitelijk bepaald op basis van schattingen. Dit kan helaas niet anders omdat smartengeld niet exact te berekenen is.

Gratis hulp van een letselschade advocaat

Wilt u letselschade claimen na een ongeluk? Onze letselschade advocaten helpen u graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade.

Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en wij gaan direct voor u aan de slag met het verhalen van uw letselschade.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland