Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Meer dan 20 jaar ervaring!

Hulp van ervaren letselschade advocaten

Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor

NL

Emotionele schadevergoeding een ongeval

Door een auto ongeluk of fietsongeluk kun je gewond raken. Er is geen sprake van letsel. Dit geldt ook wanneer u gewond bent geraakt door een bedrijfsongeval van hondenbeet.

Naast alle materiële schade kunt u ook een emotionele schadevergoeding claimen na een ongeluk. Er is vaker recht op een gelijkwaardige vergelijking dan u misschien denkt. Zodra er sprake is van verwondingen of klachten, zoals whiplashklachten , is er recht op een emotionele schadevergoeding.

Niet alleen het slachtoffer zelf heeft recht op een emotionele schadevergoeding, maar ook familieleden en zelfs vrienden kunnen hier recht op hebben. Dit wordt affectieschade genoemd.

Bent u betrokken geraakt bij een aanrijding of een bedrijfsongeval? Bent u gebeten door een hond? Onze letselschadejuristen helpen u graag bij het claimen van uw letselschade.

Wat is het smartengeld en emotionele schadevergoeding?

Een verkeersongeval, bedrijfsongeval of hondenbeet kan grote gevolgen hebben. Na een ongeval kan het zo zijn dat u meerdere klachten en beperkingen heeft. Daarnaast kunnen er ook psychische klachten ontstaan. Bijvoorbeeld na een verkeersongeval kan het zijn dat er rijangst ontstaat. De angst voor het verkeer kan soms zelfs ontaarden in een posttraumatische stressstoornis.

Ook andere psychische klachten kunnen onderdeel zijn van de wederpartij. Maar ook pijnklachten, verdriet om ontsierende littekens en boosheid om wat er is gebeurd, maakt een onderdeel van deze vergoeding.

Emotionele schadevergoeding wordt ook wel smartengeld genoemd. Maar wat valt hier precies allemaal onder?

Emotionele schade en smartengeld

Emotionele schade wordt dus ook wel smartengeld genoemd. Smartengeld is een vergoeding voor de volgende klachten:

 • Herbelevingen van het ongeval
 • Pijnklachten
 • Boosheid
 • Frustratie
 • Ontsierende littekens
 • Verlaging van gemis van levensvreugde
 • Angstklachten
 • Een posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Wat is het verschil tussen smartengeld en materiële schade?

Het lastige aan smartengeld is dat het niet op geld te waarderen is. Dit is anders bij materiële schade. Deze grondslag kan wel concreet worden berekend.

Bij materiële schade kunt u denken aan loonschade van een verlies van inkomen van een zelfstandig ondernemer ten gevolge van een verkeersongeval. Uw salaris voor het ongeval wordt vergeleken met uw salaris na het ongeval.

Andere materiële schadeposten die eenvoudig te berekenen zijn, zijn onder andere:

 • Kosten van de fysiotherapeut van andere beleggers
 • Eigen bijdragen medicijnen
 • Uw eigen risico Reiskosten
 • Huishoudelijke hulp
 • Studievertraging

 

Het verschil tussen emotionele schade en materiële schade is dat materiële schadeposten op geld waardeerbaar zijn vergelijkend niet.

Er zijn nog veel meer materiële letselschade bedragen . Onze letselschade juristen adviseren u hier graag over.

Smartengeld berekenen

U heeft recht op een smartengeldvergoeding bij zwaar letsel, maar ook bij tijdelijk en/of licht letsel. Zodra er sprake is van verwondingen of klachten zoals nekklachten of rugklachten, is er recht op deze schadepost.

De hoogte van de invaliditeit hangt af van de aard en de ernst van het letsel, de duur van het letsel en de klachten en beperkingen. Maar ook de leeftijd van het slachtoffer en de impact van het ongeval op het slachtoffer zijn van belang om de hoogte van het smartengeld te berekenen.

Voor het begroten van het smartengeld wordt gebruik gemaakt van de Smartengeldgids. Dit is een gids van de ANWB en bevat honderden gerechtelijke uitspraken over de hoogte van smartengeld.

Wilt u gratis smartengeld laten berekenen door ons letselschadebureau? Onze letselschade juristen helpen u graag en altijd 100% inclusief!

Voorbeeld berekenen smartengeld

Stel iemand van 25 jaar overkomt een verkeersongeval. Hij of zij is als fietser aangereden door een auto op een rotonde. De fietser heeft ernstig letsel opgelopen ten gevolge van het ongeval. Er is sprake van hersenletsel en whiplashklachten na de aanrijding. Voor het ongeval werkte het slachtoffer 32 uur per week en had als hobby voetbal. Door het ongeval is dit niet meer mogelijk.

In de Smartengeldgids wordt gezocht naar een uitspraak waarin iemand ongeveer gelijk letsel had. Daarnaast moet diegene ongeveer dezelfde leeftijd hebben gehad en moet het zo zijn dat degeneratie ook zijn hobby niet meer kan uitvoeren.

Er wordt altijd gekeken naar een ongeveer vergelijkbare zaak, omdat er bijna nooit een exact gelijke situatie is. Stel uit de uitspraak van de Smartengeld gids blijkt dat iemand een vergoeding heeft ontvangen van €6.000,00, maar die persoon beoefende geen hobby. Dan kan het smartengeld in de concrete zaak worden verhoogd naar bijvoorbeeld €7.000,00.

Emotionele schadevergoeding wordt dus feitelijk bepaald op basis van schattingen. Dit kan helaas niet anders omdat smartengeld niet exact te berekenen is.

Mensen zoeken ook

Formulier sluiten

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Formulier sluiten

emotionele

schade

Een aanrijding, bedrijfsongeval van hondenbeet. Als letselschade aan een ongeval wordt overgehouden, is er recht op een letselschade vergoeding. Een van deze schadeposten is emotionele schadevergoeding.

Wij

zijn Letselschade Kompas, een letselschadebureau waar de beste letselschade juristen van Nederland gratis voor u werken als u gewond bent geraakt en gedeeltelijke schade. Door zekerheid ervaring in het claimen van letselschade weten wij hoe wij u het beste kunnen helpen en altijd volledig kunnen helpen!

Graag stellen wij onze letselschade juristen aan u voor!

WIJ

Toppadvocaten, hele contacten over en weer, Charlotte bedankt voor alles wat je bent een topper en Friso bedankt dat je attent bent op de mogelijkheden.

Elly Uitslager

1 year geleden

Goede letselschade specialisten, ben blij dat dit letselschadebureau ingeschakeld heb!

Vikaash

54 years geleden

Heel goede ervaring met deze letselschade Advocaat, deze heeft mij prima geholpen.

Gerard

54 years geleden

Duidelijk letselschade advies gekregen en altijd goed bereikbaar. Mijn volledige letselschade vergoed gekregen. Ik raad deze letselschade juristen zeker aan.

Bresilla Mulder

11 months geleden

Fijne mensen met veel kennis en ervaring. De heer Friso Brugman gaat direct voor mij aan de slag en heeft mijn schade snel en volledig verhaald op de verzekeraar van de aansprakelijke partij.

CO

11 months geleden

Ik werd zeer vriendelijk te woord door de receptioniste en al snel in contact gebracht met mijn mevrouw advocaat El Haddad. Ik ben echt zeer goed te spreken over haar waarschijnlijkheid en de manier waarop ze je woord staat. Daarnaast heb je alle informatie die je nodig hebt en stelt je gerust. Al met al een topervaring!

Frank Witholt

54 years geleden

Volledige professionaliteit, professionele hulp van begin tot eind, zeer vriendelijke service. Ik ben zeer tevreden over de dienstverlening en de benadering van de cliënt door de advocaten Brugman. Ik raad het iedereen aan. Bel ze en het helpt 101%

Kamil G

1 year geleden

Brugman heeft mij geholpen met mijn letselschade. Zeer bekwame medewerkers en professionele service. Ze zijn altijd precies op de hoogte van de huidige stand van zaken. Ik raad Brugman ten zeerste aan.

Kevin Wiedijk

1 year geleden

Goede letselschade specialisten.

André Kalbvleesch

2 years geleden

Absoluut ontdekt! Ik ben overgestapt naar Brugman Letselschade na een zeer teleurstellende ervaring bij een ander advocatenkantoor. Het verschil in service, bekwaamheid en professionaliteit werd beschreven. Ik zou niet geschoolden om dit bedrijf aan te bevelen. Ik werd constant op de hoogte gehouden van de voortgang van mijn zaak, werd goed ondersteund en had altijd het gevoel dat ik een sterke en ervaren bondgenoot aan mijn zijde had. Ik kan Mvr El Haddad en haar collega's niet genoeg aanbevelen of bedanken! Heel veel, heel veel dank :)

Tobias Moon

2 years geleden

Na een motorongeluk en onenigheid met de verzekering van de tegenpartij, heb ik mij gemeld bij Brugman letselschade in Wognum. Ben hier zeer goed ontvangen en alles is goed doorgenomen qua ongeval en evt geaccepteerde uit het ongeval. Brugman letselschade heeft mijn dossier gehartigd en met goede afsluiting tot een einde gebracht. De mensen bij Brugman letselschade zijn snel met hun mailcontact en de communicatie verloopt vaak via een afgestudeerde persoon. Al met al zeker een aanbeveling om als U een letselschade advocaat nodig heeft ik U Brugman letselschade zeker kan aanbevelen.

Bert

54 years geleden

Ik heb mijn dossier laten overnemen door Brugman letselschade en werd meteen goed opgepakt , vriendelijke behandelaar , snelle antwoorden en optimale inzet. Sinds ik bij Brugman zit zie ik vooruitgang geboekt in mijn zaak! Zeker aan te raden.

MY

2 years geleden