Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Letselschade door voetgangersongeval, wat nu?

Ieder jaar bezoeken circa 20.000 voetgangers de eerste hulp na een voetgangersongeval. Vaak met ernstig letsel tot gevolg. Wat nu te doen bij letselschade als voetganger en waar heeft u recht op? U leest het in deze blog.

Oorzaken voetgangersongeval

Uit de laatste cijfers blijkt dat in 2022 bijna 23.000 voetgangers de SEH bezochten na een voetgangersongeval. Maar liefst 6500 van deze verkeersslachtoffers moest worden opgenomen als gevolg van het letsel. Helaas overleden 152 voetgangers als gevolg van een voetgangersongeval.

De oorzaak van een val als voetganger is met name een eenzijdig voetgangersongeval. Het gaat dan om een val op straat, veelal door gebrekkig wegdek. De stoepen in Nederland zijn vaak gebrekkig met een val over een stoeptegel tot gevolg.

Naast een eenzijdig verkeersongeval worden mensen ook vaak als voetganger aangereden door een auto of fiets. Helaas stoppen auto's niet altijd bij een zebrapad en met name door de opkomst van de elektrische fiets waaronder de fat bike is het aantal aanrijdingen tussen voetgangers en fietsers ook groot.

Ernstig en langdurig letsel door voetgangersongeval

Als voetganger bent u kwetsbaar in het verkeer. De kans op ernstig en langdurende letsel is groot. Veel voorkomend letsel na een ongeluk als voetganger bestaat uit:

Helaas herstellen mensen slecht van het letsel, mede omdat het gaat om ernstige en soms zelfs gecompliceerde breuken. Het herstel duurt lang en is in veel situaties niet volledig. Er is dan sprake van blijvend letsel met meestal blijvende beperkingen tot gevolg.

Aansprakelijkheid voetgangersongeval

Bent u als voetganger aangereden door een auto of fietser of gevallen over een omhoog staande stoeptegel? Dan is er vaak recht op een letselschade vergoeding. Maar wie is er nu aansprakelijk voor een voetgangersongeval?

In Nederland zijn alle motorvoertuigen verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Daarnaast bent u als voetganger kwetsbaar in het verkeer. Daarom wordt u door de wet goed beschermd tegen letselschade.

Wordt u als voetganger aangereden door een auto, dan kunt u de letselschade claim rechtstreeks bij de letselschade verzekering indienen. Deze vergoed dan uw schade. Wist u dat de schadeverzekeraar ook gehouden is uw letselschade te vergoeden als de automobilist niet schuldig is? Op grond van artikel 185 Wegenverkeerswet hebben voetgangers altijd recht op een letselschade vergoeding, ook bij eigen schuld aan een ongeluk.

Indien u gevallen bent over een stoeptegel, dan is de wegbeheerder aansprakelijk. Dit is vaak de gemeente of provincie. Wilt u de gemeente aansprakelijk stellen, dan is een aantal zaken wel van belang:

  1.  zorg dat u een getuige heeft van het ongeluk
  2. maak foto's van de plek van het ongeluk zodat het hoogteverschil goed duidelijk is

 

In de regel brengt een hoogteverschil van 3 cm of meer aansprakelijkheid van de wegbeheerder met zich mee. U kunt dan de gemeente aansprakelijk stellen voor uw letselschade. Dit wordt gedaan door middel van een aansprakelijkheidsbrief. Hierin staat belangrijke informatie over uw letselschadeclaim, zoals de toedracht van het voetgangersongeval, het letsel dat u hieraan over heeft gehouden en het letsel dat u lijdt door het ongeval.

Waar vind ik mijn letselschade advocaat?

Letselschade Kompas vindt u in steeds meer plaatsen in Nederland. Momenteel hebben wij 15 vestigingen verdeeld over heel Nederland. Is u dus een ongeluk overkomen, dan kunt u altijd bij ons terecht.

 

Wie zijn wij?

Letselschade Kompas is een letselschade bureau met 30 letselschade juristen die jaarlijks meer dan 1500 verkeersslachtoffers bijstaan. U vindt ons in heel Nederland. Dus of u nu zoekt naar een letselschade advocaat in Rotterdam of een letselschade advocaat in Arnhem d bij u in de buurt.

Zoekt u kosteloze juridische hulp bij het verhalen van uw letselschade als gevolg van een aanrijding? Bel dan 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in.

NIEUW: onze letselschade juristen en advocaten zijn nu ook buiten kantoor tijd en in het weekend telefonisch bereikbaar en via whatsapp!

Wat te doen na een verkeersongeval?

Wie een ongeluk overkomt door toedoen van een ander, wil natuurlijk de geleden schade verhalen. Hiervoor moet u de tegenpartij aansprakelijk stellen. Echter dient u wel de schuld van de tegenpartij te bewijzen, er ligt met andere woorden een bewijslast op u als verkeersslachtoffer. Het is daarom belangrijk om een aantal zaken in acht te nemen als u letselschade na een verkeersongeval wilt verhalen:

  1. zorg ervoor dat er een ingevuld en ondertekend schadeformulier voorhanden is. Op een aanrijdingsformulier kunt u belangrijke informatie over uw letselschadeclaim kwijt, zoals de toedracht van een ongeval en een antwoord op de schuldvraag. Uit een aansprakelijkstelling blijkt vaak wie u aansprakelijk stellen kunt na een voetgangersongeval.
  2. voor de bewijslast kan het belangrijk zijn dat er getuigen van een aanrijding of val over een stoeptegel zijn. Met name als de tegenpartij aansprakelijkheid betwist.
  3. bewaar bonnen en houdt kosten bij, uw letselschade advocaat kan deze kosten dan voor u op de schadestaat plaatsen en uw letselschade berekenen
  4. wacht niet te lang met het inschakelen van uw letselschade specialist. Hoe eerder u ons bureau letselschade inschakelt, hoe eerder wij voor u aan de slag kunnen met het verhalen van letselschade
Contact met uw letselschade specialist

Lijdt u letselschade door een voetgangersongeval en wilt u een schadevergoeding eisen? Neem dan contact op met ons letselschade bureau. Onze letselschade specialisten helpen u graag en doen er alles aan om uw letselschade snel en volledig te verhalen op de aansprakelijke persoon of diens schadeverzekering.

Bel voor een gratis letselschade consult en het verhalen van letselschade gratis 0800 278 426 of vul ons contactformulier in en wij gaan direct voor u aan de slag.

Mensen lezen ook:
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Wij

helpen u graag bij de verhalen van letselschade. Dit doen wij met een team van professionals. Ervaren en bevlogen letselschade juristen die ervoor zorgen dat u weer door kunt na een ongeval. Of het nu gaat om een ​​​​​​​​​​aanrijding, ongeluk op het werk van een hondenbeet.

Ontmoet ons team en neem contact met ons op voor een gratis letselschade advies en de verhalen van uw letselschade.

Lees hier wat onze cliënten van ons vinden

Mijn ervaring is méér dan uitstekend. Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Friso W. Brugman

P.J. Rutte

55 jaar geleden

Uitstekend! Goeie werk, wordt snel aangepakt. Ik ben zeer tevreden.

Aanbevelen?Ja

Geholpen door: Mr. Donna van Klooster

De heer A. Benhamed

55 jaar geleden

Zeer goed geholpen! Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Gertjan Pranger

Mevrouw Judith Pilon

55 jaar geleden