Bent u als voetganger aangereden door een auto of fietser of gevallen over een omhoog staande stoeptegel? Dan is er vaak recht op een letselschade vergoeding. Maar wie is er nu aansprakelijk voor een voetgangersongeval?
In Nederland zijn alle motorvoertuigen verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Daarnaast bent u als voetganger kwetsbaar in het verkeer. Daarom wordt u door de wet goed beschermd tegen letselschade.
Wordt u als voetganger aangereden door een auto, dan kunt u de letselschade claim rechtstreeks bij de letselschade verzekering indienen. Deze vergoed dan uw schade. Wist u dat de schadeverzekeraar ook gehouden is uw letselschade te vergoeden als de automobilist niet schuldig is? Op grond van artikel 185 Wegenverkeerswet hebben voetgangers altijd recht op een letselschade vergoeding, ook bij eigen schuld aan een ongeluk.
Indien u gevallen bent over een stoeptegel, dan is de wegbeheerder aansprakelijk. Dit is vaak de gemeente of provincie. Wilt u de gemeente aansprakelijk stellen, dan is een aantal zaken wel van belang:
- zorg dat u een getuige heeft van het ongeluk
- maak foto's van de plek van het ongeluk zodat het hoogteverschil goed duidelijk is
In de regel brengt een hoogteverschil van 3 cm of meer aansprakelijkheid van de wegbeheerder met zich mee. U kunt dan de gemeente aansprakelijk stellen voor uw letselschade. Dit wordt gedaan door middel van een aansprakelijkheidsbrief. Hierin staat belangrijke informatie over uw letselschadeclaim, zoals de toedracht van het voetgangersongeval, het letsel dat u hieraan over heeft gehouden en het letsel dat u lijdt door het ongeval.