Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Bestuurder krijgt taakstraf voor doodrijden 11 jarig kind

Op de rechtbank in Groningen is een nog jonge bestuurder veroordeelt tot een taakstraf van 240 uur voor het doodrijden van een 11 jarig kind. Het kind werd 2 jaar geleden aangereden door de auto van de bestuurder en kwam hierbij om het leven.

De straf is laag omdat niet bewezen kon worden hoe hard de bestuurder werkelijk gereden heeft. De strafrechter in Groningen gaat uit van een snelheid van 60-70 kilometer per uur en sluit hierbij aan bij hetgeen de dader heeft aangegeven.

In deze blog leest u over deze tragische zaak die alleen maar verliezers kent. Daarnaast vindt u hieronder informatie over wat te doen als uw kind aangereden is door een auto

Kind aangereden door auto: werkstraf van 240 uur

In de strafzaak die diende bij de rechtbank Groningen ging het om een 11 jarige jongen die met zijn broers op 23 augustus 2022 nog even na het eten zou gaan voetballen in het dorp. Bij het verlaten van de uitrit met de fiets werd het jonge kind aangereden door de auto van de veroordeelde bestuurder. Helaas kwam het kind bij de aanrijding om het leven.

In eerste instantie werd uitgegaan van een tragisch ongeluk en werd de bestuurder niet vervolgd. Immers, het 11 jarige kind dat aangereden werd door de auto had voorrang moeten verlenen. De vader van het kind kon dit niet accepteren. Hij had het ongeluk zelf zien gebeuren en was van mening dat er veel te hard gereden was. Uit onderzoek van camerabeelden bleek ook dat de bestuurder van de auto kort voor de aanrijding nog 104 kilometer per uur reed.

De exacte snelheid van de dader ten tijde van het ongeluk kon niet vastgesteld worden. De dader zelf stelde tussen de 60 en 70 kilometer per uur te hebben gereden. Ook dit was aanzienlijk te hard waardoor de strafrechter in Groningen de veroorzaker van het verkeersongeluk veroordeelde tot een taakstraf van 240 uur. De rechter oordeelde daarbij dat:

"De snelheid was gelet op de situatie en omstandigheden veel te hoog. Verdachte heeft met zijn rijgedrag de verkeersveiligheid in gevaar gebracht. Met lage snelheid had hij nog kunnen reageren."

Naast de taakstraf van 240 uur werd de dader ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden opgelegd evenals een voorwaardelijke rijontzegging van 2 jaar. De Officier van Justitie had deze straf onvoorwaardelijk geëist.

De rechter oordeelde naast het opleggen van de straf als volgt:

"Er is onherstelbaar leed aan nabestaanden toegebracht. Geen enkele straf kan het veroorzaakte leed ongedaan maken. Verdachte heeft de gevolgen van zijn rijgedrag niet gewild. Ook het leven van de verdachte is voor altijd aangetast."

In deze trieste zaak was de vader getuige van het ongeluk. Hij kan in een civiele zaak een schadevergoeding eisen wegen shockschade. De nabestaanden hebben daarnaast recht op een affectieschade vergoeding. De vader en nabestaanden krijgen het 11 jarige kind hier echter niet mee terug. De vraag is dan ook of de opgelegde straf niet veel te laag is. Weerhoudt een dergelijke lage straf anderen van veel te hard rijden? Het antwoord is waarschijnlijk nee.

Mijn kind is aangereden door een auto, wat nu?

Is uw kind aangereden door een auto? Kinderen die lopend of fietsend aangereden worden door een auto of ander motorvoertuig, worden in Nederland extra goed beschermd. Terecht, een kind dat door een auto aangereden wordt kan ernstig en zelfs blijvend letsel overhouden aan een aanrijding.

De bijzondere bescherming voor kinderen die betrokken raken bij een aanrijding tussen een fiets en auto is te vinden in artikel 185 Wegenverkeerswet. Het eerste lid van dit wetsartikel luidt:

"Indien een motorrijtuig waarmee op de weg wordt gereden, betrokken is bij een verkeersongeval waardoor schade wordt toegebracht aan, niet door dat motorrijtuig vervoerde, personen of zaken, is de eigenaar van het motorrijtuig of - indien er een houder van het motorrijtuig is - de houder verplicht om die schade te vergoeden, tenzij aannemelijk is dat het ongeval is te wijten aan overmacht, daaronder begrepen het geval dat het is veroorzaakt door iemand, voor wie onderscheidenlijk de eigenaar of de houder niet aansprakelijk is."

De bescherming van artikel 185 wvw houdt voor kinderen in dat er altijd recht is op een volledige schadevergoeding bij een aanrijding met een auto, scooter of ander motorvoertuig. Dit is alleen anders bij aan opzet grenzende roekeloosheid. Deze situatie doet zich echter zo goed als nooit voor.

Wat te doen als uw kind aangereden door een auto wordt

Is uw kind aangereden door een auto, dan is er dus recht op een volledige schadevergoeding. Maar het verhalen van letselschade is niet eenvoudig. Gelukkig kunt u in Nederland aanspraak maken op gratis juridische hulp bij letselschade. Dit op grond van de wet. Een letselschade jurist van ons letselschadebureau kan u dus geheel kosteloos bijstaan bij het verhalen van de letselschade van uw kind.

Van belang is wel dat de toedracht van het ongeluk duidelijk is. Daarom is het van belang dat er na een fietsongeluk een schadeformulier ingevuld wordt. Uiteraard ook als uw kind aangereden is door een auto als voetganger.

Verder is het voor het succesvol verhalen van letselschade van belang dat:

  • u getuigen vraagt om een getuigenverklaring
  • altijd langs een arts gaat om het letsel te laten beoordelen
  • foto's maakt van het letsel en het ongeluk
  • bonnen en facturen van gemaakte kosten goed bewaard
  • niet te lang wacht met het inschakelen van een letselschade jurist
Doorrijden na een aanrijding

U kunt het zich waarschijnlijk niet voorstellen, maar jaarlijks rijden veel bestuurders door na een aanrijding. Wat nu te doen als uw kind aangereden door een auto is en de bestuurder van de auto is doorgereden?

Ten eerste is het van belang dat u de politie inschakelt. Deze kunnen onderzoek doen naar de toedracht van de aanrijding en mogelijk de bestuurder nog achterhalen. Doe direct aangifte van de aanrijding. Bent u te laat, dan kunt u namelijk niet meer terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer.

Is uw kind aangereden door een auto en is er sprake van doorrijden na een aanrijding? U kunt de letselschade van uw kind van verhalen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Hier zijn echter wel voorwaarden aan verbonden:

  • doe direct na de aanrijding aangifte
  • zorg voor getuigen
  • de letselschade claim dient binnen 3 jaar ingediend te worden

 

Vraag een letselschade jurist van ons letselschadekantoor om advies. Wij helpen graag en altijd 100% kosteloos bij letselschade door een aanrijding.

Waar vind ik een letselschade jurist?

Letselschade Kompas is een landelijk werkend letselschade bureau met locaties door heel Nederland. U kunt dus altijd bij ons terecht. Maar het is ook mogelijk dat een letselschade jurist gewoon bij u thuis langskomt voor een letselschade advies of een uitgebreid intakegesprek.

Wilt u ook gratis juridische hulp bij letselschade? Neem dan contact met ons letselschadekantoor op. Wij helpen u graag! Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.

Wie zijn wij?

Letselschade Kompas is een letselschade bureau met 30 letselschade juristen die jaarlijks meer dan 1500 verkeersslachtoffers bijstaan. U vindt ons in heel Nederland. Dus of u nu zoekt naar een letselschade advocaat in Enschede of een letselschade advocaat in Alkmaar, wij zijn altijd bij u in de buurt.

Zoekt u kosteloze juridische hulp bij het verhalen van uw letselschade als gevolg van een aanrijding? Bel dan 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in.

NIEUW: onze letselschade juristen en advocaten zijn nu ook buiten kantoor tijd en in het weekend telefonisch bereikbaar en via whatsapp!

Mensen lezen ook:
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Wij

helpen u graag bij de verhalen van letselschade. Dit doen wij met een team van professionals. Ervaren en bevlogen letselschade juristen die ervoor zorgen dat u weer door kunt na een ongeval. Of het nu gaat om een ​​​​​​​​​​aanrijding, ongeluk op het werk van een hondenbeet.

Ontmoet ons team en neem contact met ons op voor een gratis letselschade advies en de verhalen van uw letselschade.

Lees hier wat onze cliënten van ons vinden

Mijn ervaring is méér dan uitstekend. Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Friso W. Brugman

P.J. Rutte

55 jaar geleden

Uitstekend! Goeie werk, wordt snel aangepakt. Ik ben zeer tevreden.

Aanbevelen?Ja

Geholpen door: Mr. Donna van Klooster

De heer A. Benhamed

55 jaar geleden

Zeer goed geholpen! Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Gertjan Pranger

Mevrouw Judith Pilon

55 jaar geleden