Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Letselschade bij kinderen tot 14 jaar

Kinderen zijn in het verkeer extra kwetsbaar en helaas vaak bij ongevallen in het verkeer betrokken. Maar ook buiten het verkeer om zijn kinderen vaak slachtoffer van een ongeval.

Gelukkig worden kinderen veelal goed beschermd door de wet tegen letselschade. Zo wordt letselschade van kinderen door een verkeersongeluk in de regel volledig vergoed. U leest er alles over op deze pagina.

Als ouder heeft een ongeluk van uw kind ook grote gevolgen. Ook voor u kunnen wij veel betekenen. Zo is er mogelijk recht op shockschade en affectieschade. Ook hierover vindt u informatie op deze pagina.

Wist u dat onze letselschade juristen u en uw kind gratis kunnen bijstaan bij het verhalen van letselschade? Wij verhalen de schadevergoeding en kosten van onze letselschade specialisten op de aansprakelijke partij.

Letselschade door verkeersongeval bij kind tot 14 jaar

Kinderen zijn spontaan en denken vaak niet na over de risico's. Dit geldt ook in het verkeer. Als ouder kunt u nog zo voorzichtig zijn, kinderen kunnen opeens de weg oversteken. Maar ook bij het spelen op straat kan het zomaar mis gaan met een aanrijding tot gevolg. Raakt uw kind gewond bij de aanrijding, dan ontstaat er letselschade.

De Nederlandse Wetgever begrijpt goed de situatie van kinderen in het verkeer. Daarom beschermd de wet kinderen die bij een verkeersongeluk betrokken zijn geraakt. Dit wordt de 100% regel genoemd en deze vinden wij in artikel 185 van de Wegenverkeerswet.

De 100% regel houdt in dat kinderen tot 14 jaar altijd een volledige schadevergoeding ontvangen als zij slachtoffer van een verkeersongeluk worden. De toedracht van de aanrijding doet er daarbij niet toe. De enige voorwaarde is dat uw kind aangereden door een auto of ander motorvoertuig is, zoals een scooter.

Deze 100% regel geldt alleen bij kinderen tot 14 jaar. Er is wel een uitzonderingen voor kinderen ouder dan 14 jaar met een geestelijke beperking. Indien zij geestelijk nog niet de leeftijd van 14 jaar hebben, kunnen zij ook in aanmerking komen voor toepassing van de 100% regeling.

Is uw kind ouder dan 14 jaar, dan wordt in ieder geval 50% van de letselschade vergoed. Ook hierbij maakt de toedracht niet uit. In sommige gevallen kan de schadevergoeding ook bij deze groep kinderen 100% van de schade bedragen.

Welke letselschade wordt vergoed?

Alle schade van uw kind tot 14 jaar wordt vergoed. Dit betreft zowel de materiële schade als het smartengeld. Maar vaak ziet letselschade bij kinderen met name op de toekomst. Bijvoorbeeld omdat niet duidelijk is wat voor gevolgen het ongeval op latere leeftijd met zich mee zal brengen. Of omdat uw kind na een hondenbeet een litteken in het gezicht heeft en het nog niet duidelijk is om een verdere behandeling in de toekomst nodig is.

Omdat bij kinderen (een deel van) de schade vaak in de toekomst ligt, houdt uw letselschade jurist van ons letselschade bureau hier rekening mee. Dit doen wij door middel van een voorbehoud. Dit houdt in dat er met de schadeverzekeraar van de tegenpartij afgesproken wordt dat er in de toekomt op de behandeling van de letselschadezaak teruggekomen kan worden.

De rekening met BEM clausule bij schade van kinderen tot 14 jaar

Staat de aansprakelijkheid vast, dan heeft uw kind tot 14 jaar recht op een letselschadevergoeding. Daarbij geldt dat de wet kinderen goed beschermd tegen invloeden van buiten. Denk aan een vriend of vriendin die te horen krijgt dat uw kind een letselschadevergoeding heeft ontvangen.

Om uw kind te beschermen tegen derden, is het voor kinderen tot 14 jaar en zelfs tot 18 jaar verplicht om een speciale bankrekening te openen. Deze rekening heet de spaarrekening met BEM clausule. Het is verplicht op letselschadebedragen hoger dan € 750,00 op deze rekening met BEM clausule te laten storten door de verzekeraar. Pas als uw kind 18 jaar is kan het vrij over de schadevergoeding beschikken.

Heeft uw kind tot 14 jaar (en ook tot 18 Jaar) tussentijds (een deel van) het geld nodig? Dan kan hiertoe een verzoek worden gedaan bij de kantonrechter.

De kantonrechter speelt een belangrijke rol bij de schade afwikkeling van kinderen tot 14 jaar. Iedere regeling die met de aansprakelijke persoon is afgesproken, dient eerst nog goedgekeurd te worden door de kantonrechter. Een letselschade jurist van ons kantoor helpt u hier graag bij.

Shockschade voor ouders van kinderen tot 14 jaar

Niet alleen voor uw kind tot 14 jaar brengt een verkeersongeval grote gevolgen met zich mee. Want ook als ouder is het verschrikkelijk om te zien dat uw kind letsel aan een ongeluk over heeft gehouden. U kunt hierdoor zo verdrietig en ontdaan zijn, dat u niet kunt werken, uw werkzaamheden thuis niet kunt verrichten en zelfs hulp van een psycholoog nodig heeft.

In de Nederlandse jurisprudentie is uitgemaakt dat ook ouders een schadevergoeding kunnen claimen bij letsel door een ongeval van een kind. Er is dan sprake van shockschade, schade omdat u geconfronteerd bent met de gevolgen van het ongeval van uw kind tot 14 jaar.

De voorwaarden voor het verkrijgen van shockschade zijn:

  • er is een nauwe of affectieve band met het kind tot 14 jaar
  • de schade is het gevolg van een waarneming van de gevolgen van het ongeval. Dit hoeft geen directe waarneming te zijn. Het kan ook zijn dat u op een later moment, zoals in het ziekenhuis, uw kind met letsel ziet
  • er is sprake van een shock, psychische klachten door de waarneming.

 

Voldoet u aan bovenstaande voorwaarden, dan is er recht op een schadevergoeding voor de door u geleden shockschade. Onze letselschade advocaten helpen u hier graag bij en altijd 100% kosteloos.

Affectieschade voor naasten van het slachtoffer

Naast een schadevergoeding voor uw kind tot 14 jaar en shockschade voor ouders, broers en zussen en andere naasten is er soms recht op affectieschade. Dit is het geval bij zeer ernstig en blijvend letsel en bij overlijden door een ongeluk van een kind tot 14 jaar.

Affectieschade bestaat uit een vast bedrag aan schadevergoeding. Meer over affectieschade na een ongeluk van een kind tot 14 jaar vindt u hier.

Contact met uw letselschade advocaat

Is uw kind tot 14 jaar een verkeersongeluk overkomen? Onze letselschade advocaten en letselschade juristen helpen graag en altijd 100% kosteloos bij het verhalen van letselschade.

Bel voor gratis juridische hulp bij letselschade 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met ons op. NIEUW: u kunt ons ook een whatsapp bericht sturen, iedere dag en op ieder moment.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

8 months geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 year geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 year geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland