Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Aansprakelijkheid bij aanrijding tram

U bent aangereden door een tram of zat in de tram toen deze betrokken was bij een aanrijding. In beide gevallen kunt u succesvol letselschade claimen op de trammaatschappij.

In geval van aansprakelijkheid bij een aanrijding met de tram, kunnen onze letselschade juristen u kosteloos helpen. Wij verhalen onze kosten van rechtsbijstand rechtstreeks op de trammaatschappij of haar schadeverzekeraar.

Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij aanrijding tram

In Nederland zijn er tramlijnen aanwezig in Amsterdam, Den Haag,  Rotterdam en Utrecht. Bij een aanrijding met de tram kampt u vast met veel vragen. Wat zijn de voorrangsregels? Kan ik iemand aansprakelijk stellen voor mijn letselschade? Welke schade kan ik claimen?

Bent u als voetganger of fietser aangereden door een tram? Dan is de trammaatschappij altijd aansprakelijk voor uw schade, zelfs als u zelf een verkeersfout heeft gemaakt. In het geval u met de auto aangereden bent is dit anders. U leest het verderop in deze bijdrage van letselschade advocaat Friso Brugman.

Ook is het mogelijk dat u als passagier van een tram een ongeluk overkomt. Bijvoorbeeld omdat de chauffeur van de tram plotseling remt en u hierdoor ten val komt. Wist u dat u dan altijd recht heeft op een schadevergoeding als u gewond bent geraakt? Dit op basis van de vervoersovereenkomst.

Gratis letselschade claimen bij aanrijding tram

De letselschade juristen van Letselschadekompas staan u graag bij bij het verhalen van uw letselschade als u bent aangereden door een tram en doen dit geheel kosteloos. Ook als u bij een aanrijding in de tram zat en gewond bent geraakt helpen wij u 100% kosteloos bij uw letselschadeclaim.

Wat zijn de voorrangsregels bij een tram?

Het is geheel begrijpelijk dat niet iedereen op de hoogte is van de voorrangsregels voor trams. In artikel 15 en 18 RVV 1990 zijn de verkeersregels voor trams opgenomen. Wij bespreken deze hier kort.

De eerste regel houdt in dat een tram op een gelijkwaardige kruispunt voorrang heeft ten aanzien van al het overige verkeer. Zelfs het verkeer van rechts moet voorrang aan de tram verlenen. Dit geldt voor voetgangers, fietsers, scooters en auto’s.  Dit betekent echter niet dat trams altijd voorrang hebben. Rijdt u op een voorrangsweg, dan heeft u wel degelijk voorrang ten aanzien van de tram.

De tweede regel houdt in dat de regel “rechtdoor op dezelfde weg gaat voor” niet voor een tram geldt. Indien u dus rechtdoor rijdt, heeft de naar links afslaande tram voorrang.

Voorrangsregels van trams speelt met name bij een aanrijding tussen een auto en tram. In het geval dat u als voetganger of fietser aangereden bent, gelden er bijzondere regels. Deze houden in dat u altijd recht op schadevergoeding heeft. U leest er meer over verderop op deze pagina.

Ook als u bij een aanrijding met de tram passagier van de tram was, kunt u altijd letselschade claimen. Dit is opgenomen in de vervoersovereenkomst. Zorg er wel voor dat u kunt bewijzen dat u ten tijde van de aanrijding met de tram ook daadwerkelijk in de tram zat. Dit kan door een vervoersbewijs te laten zien of door middel van getuigen.

Als fietser of voetganger door tram aangereden

Indien u als voetganger of als fietser wordt aangereden door een tram, dan wordt u door de wetgever extra beschermd. De reden hiervoor is dat een fietser en een voetganger kwetsbare verkeersdeelnemers zijn waardoor de wetgever acht dat overige verkeersdeelnemers extra oplettend moeten zijn. Dit resulteert erin dat u als fietser of als voetganger altijd recht heeft op 50% vergoeding van uw letselschade. Ongeacht de schuldvraag. Dit percentage kan resulteren tot 75% of 100% indien de aanrijding in hoge mate de schuld is van de trambestuurder of indien u ten gevolge van de aanrijding ernstig letsel heeft opgelopen. Dit op basis van de billijkheidscorrectie.

Bent u dus als fietser of voetganger aangereden door een tram, dan kunt u altijd letselschade claimen op de trammaatschappij!

Kan ik iemand aansprakelijk stellen bij een tramongeval?

Indien u geen voorrang heeft gekregen van de tram, kunt u de trammaatschappij aansprakelijk stellen. Het is van belang dat de aanrijding kenbaar wordt gemaakt bij de bestuurder van de tram zodat de aanrijding bij de tramcentrale wordt gemeld.  Noteert u zelf het nummer van de tram, de locatie van het ongeval en de datum en het tijdstip.

Het kan de letselschade procedure vergemakkelijken als er een getuigenverklaring voorhanden is waaruit de toedracht van het tramongeval blijkt. Vraag de naam en adresgegevens van getuigen of vraag of zij een foto willen maken van de ongeval locatie. Indien noodzakelijk kunnen getuigen benaderd worden om een getuigenverklaring in te vullen.

Onze letselschade juristen stellen voor u de aansprakelijkstelling op en sturen deze naar de trammaatschappij met het verzoek tot erkenning van de aansprakelijkheid en het betalen van een schadevergoeding? Ook alle andere correspondentie met de tegenpartij voeren wij voor u.

Letselschade als trampassagier

Er is niet alleen sprake van aansprakelijkheid bij een ongeluk met de tram als u zelf aangereden door de tram wordt. Het is ook mogelijk dat u als passagier een ongeval overkomt in de tram. De trambestuurder maakt bijvoorbeeld een noodstop met als gevolg dat u letsel oploopt.

U kunt vervelend letsel oplopen bij een val in de tram. Denk aan een val op de grond of tegen een stoel met een breuk of nekklachten tot gevolg, zoals whiplashklachten. U kunt de vervoerder van de tram dan aansprakelijk stellen voor uw letselschade omdat de vervoerder volgens artikel 8:105 BW aansprakelijk is voor de schade welke u als passagier van een tram tijdens het vervoer is overkomen. Dit wetsartikel gaat over de vervoersovereenkomst. De vervoerder van de tram is volgens deze wet verplicht om u veilig naar uw bestemming te brengen. Slaagt zij hierin niet, dan is er sprake van aansprakelijkheid van de tram maatschappij.

Welke schade kan ik claimen na een aanrijding tram?

Indien u letselschade lijdt door een aanrijding met  of door de tram en de vervoersmaatschappij erkent de aansprakelijkheid voor het ontstaan van het ongeval, dan wordt uw letselschade vergoed. Zowel de materiële schade als de immateriële schade valt onder uw letselschadevergoeding.

Het is begrijpelijk dat u zich afvraagt welke schadeposten voor vergoeding in aanmerking komt. Enkele voorbeelden van schadeposten kunnen zijn:

  • Inkomensschade door arbeidsongeschiktheid
  • Hulp in de huishouding
  • Medische kosten
  • Schade aan uw kledingstukken of eigendommen
  • Smartengeld

 

Dit is slechts een onderdeel van de mogelijke schadeposten welke voor vergoeding in aanmerking komen. Wij van Letselschade  Kompas weten als geen ander op welke letselschade bedragen u allemaal recht heeft indien u een ongeval met een tram overkomt. Van belang is dat u naast bovenstaande schadevergoeding ook recht heeft op rechtsbijstand van een letselschadeadvocaat of letselschade jurist. De kosten die wij maken omdat wij u bijstaan bij het verhalen van uw letselschade, zullen worden vergoed door de verzekeraar van de trammaatschappij.

Indien u een aanrijding met de tram is overkomen, zoeken wij graag voor u uit of u de trammaatschappij aansprakelijk kan stellen. Wij voorzien u van een geheel kosteloos letselschade advies en staan u indien mogelijk graag bij bij het verhalen van uw letselschade.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

1 jaar geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

2 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

2 jaar geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland