De aansprakelijkheid voor een bedrijfsongeval is dus geregeld in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Het eerste artikel hiervan luidt:
"De werkgever is verplicht de lokalen, werktuigen en gereedschappen waarin of waarmee hij de arbeid doet verrichten, op zodanige wijze in te richten en te onderhouden alsmede voor het verrichten van de arbeid zodanige maatregelen te treffen en aanwijzingen te verstrekken als redelijkerwijs nodig is om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt."
Uit dit wetsartikel blijkt dat de werkgever ervoor moet zorgen dat je veilig je werk kunt doen. Doet hij dit niet, dan is dit in strijd met de zorgplicht van de werkgever.
Wanneer een werkgever precies aansprakelijk is staat vermeld in het tweede lid van artikel 7:658 BW:
"De werkgever is jegens de werknemer aansprakelijk voor de schade die de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt, tenzij hij aantoont dat hij de in lid 1 genoemde verplichtingen is nagekomen of dat de schade in belangrijke mate het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer."
Op grond van deze regel is een werkgever dus aansprakelijk voor schade die je tijdens het werk lijdt. Dit is alleen anders als de werkgever kan aantonen dat hij aan de zorgplicht als werkgever heeft voldaan. Daarnaast is de werkgever niet schuldig als er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid. De lat ligt echter zo hoog dat hiervan bijna nooit sprake is.