Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Verplaatste schade bij letselschade

Als iemand een ongeval overkomt door toedoen van een ander, dan is er recht op een letselschadevergoeding. Want als gevolg van een ongeluk kunt u allerlei schade lijden, zoals inkomensschade en medische kosten. Daarnaast is er verplaatste schade. Maar wat is dit nu precies en wie hebben recht op verplaatste schade.

Op deze pagina leest u alles over verplaatste schade, wie de rechthebbenden zijn en waaruit verplaatste schade bestaat. Heeft u vragen of wilt u weten of u in aanmerking komt voor een schadevergoeding of verplaatste schade? Onze letselschade specialisten helpen u graag en altijd volledig kosteloos.

Wat is verplaatste schade?

Verplaatste schade is de schade die iemand lijdt doordat een ander een ongeluk heeft gehad. Het is dus niet de schade die het slachtoffer zelf lijdt, maar door een andere persoon. Wij vinden voorbeelden van verplaatste schade in de wet en de rechtspraak. Bekende voorbeelden van verplaatste schade zijn:

  • verrichten van huishoudelijke hulp voor een letselschade slachtoffer door andere gezinsleden
  • verzorging en verpleging van het slachtoffer van een ongeval, bijvoorbeeld door ouders of een partner
  • begeleiding van het slachtoffer van een aanrijding naar het ziekenhuis of de huisarts
  • reiskosten gemaakt voor het slachtoffer
  • affectieschade
  • doorbetaling van loon tijdens ziekte door de werkgever

 

Het gaat bij verplaatste schade dus vaak om kosten die gemaakt worden door iemand voor een slachtoffer. Het recht op verplaatste schade vinden wij in diverse wettelijke regelingen, maar ook in de rechtspraak.

De belangrijkste wettelijke regeling is te vinden in artikel 6:107 van het Burgerlijk Wetboek (BW).

Verplaatste schade ex artikel 6:107 BW

Artikel 6:107 BW gaat over verplaatste schade. Het wetsartikel luidt al volgt;

"Indien iemand ten gevolge van een gebeurtenis waarvoor een ander aansprakelijk is, lichamelijk of geestelijk letsel oploopt, is die ander behalve tot vergoeding van de schade van de gekwetste zelf, ook verplicht tot vergoeding van de kosten die een derde anders dan krachtens een verzekering ten behoeve van de gekwetste heeft gemaakt en die deze laatste, zo hij ze zelf zou hebben gemaakt, van die ander had kunnen vorderen."

Met andere woorden, als u kosten maakt voor een slachtoffer, dan dient de aansprakelijke partij de schade van het slachtoffer en van u te betalen. U heeft een eigen claimrecht, dit betekent dat u zelf de tegenpartij aansprakelijk stellen kunt voor de door u geleden schade (of gemaakte kosten).

Loonregres werkgever

Een andere vorm van verplaatste schade is die van het loonregres van de werkgever. Op grond van de wet dient een werkgever een arbeidsongeschikte medewerker het eerste jaar volledig door te betalen en het tweede jaar voor 70%. Als werkgever betaalt u dus uw werknemer door zonder dat hier loon tegenover staat. U lijdt dan dus schade! Deze schade kunt u verhalen op de veroorzaker van het ongeluk dan wel op diens schadeverzekeraar.

Affectieschade

U kunt niet alleen kosten maken voor een slachtoffer van een aanrijding of bedrijfsongeval, er kan ook sprake zijn van smartengeld door het ongeluk van een ander. Want als partner ouder, kind of goede vriend is het niet niks om te zien dat uw partner, kind, ouder of vriend gewond is geraakt. Daarom heeft u zelf ook recht op een smartengeldvergoeding.

Affectieschade is dus een vorm van smartengeld voor naasten. De regeling hiervoor is opgenomen in artikel 6:108 lid 3 BW. Op welke smartengeldvergoeding u recht heeft, staat in het besluit vergoeding affectieschade. De schadevergoeding varieert van € 12.500 tot 20.000,00.

Wilt u weten of u recht op verplaatste schade heeft waaronder affectieschade? Onze letselschade juristen helpen u graag en altijd volledig kosteloos.

Bespreek uw situatie met een letselschade jurist

Maakt u kosten voor hulp aan een letselschadeslachtoffer of lijdt u zelf schade door toedoen van een andere persoon? Bespreek uw situatie met een letselschade jurist van ons kantoor en wij helpen u bij het verhalen van uw verplaatste schade of affectieschade.

Bel voor vragen of het maken van een afspraak 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.

Mensen lezen ook:
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland