Het gaat geregeld mis op het werkt, een defecte machine, val van een trap of uitglijden over een natte vloer. Het zijn voorbeelden van een ongeluk op het werk die geregeld voorkomen. Hieraan kunt u ernstig en soms zelfs blijvend letsel overhouden met arbeidsongeschiktheid en dus letselschade tot gevolg.
Verhalen van letselschade na een bedrijfsongeval kan in bijna alle gevallen. Zo rust er op alle werkgevers in Nederland een zorgplicht. Deze zorgplicht van de werkgever houdt in dat deze ervoor moet zorgen dat de kans op een arbeidsongeluk minimaal is. Voldoet de werkgever niet aan de zorgplicht, dan kunt u de werkgever aansprakelijk stellen voor letselschade.
Er zijn ook situaties denkbaar waarin de werkgever letselschade moet betalen terwijl zij haar zorgplicht niet geschonden heeft. Zo is de werkgever op grond van artikel 6:170 BW aansprakelijk voor letselschade als gevolg van een fout van een collega. Werkgevers zijn namelijk risico aansprakelijk voor fouten van werknemers.
Aansprakelijk is een werkgever niet voor een verkeersongeluk onder werktijd, maar er dient wel een verzekering afgesloten te worden die dekking biedt tegen dit soort ongelukken. Is deze verplichte verzekering er niet? Dan kunt u letselschade verhalen op de werkgever.