Bij pre existente klachten gaat het dus om klachten die u ten tijde van het ongeval heeft, maar ook al had voor het ongeluk. Bijvoorbeeld als u al nekklachten had op het moment van de aanrijding en de nekklachten door het ongeval zijn verergerd. Vaak zijn er echter helemaal geen klachten vóór het ongeluk en zijn uw klachten dus niet pre existent. Ook niet als u enige tijd voor het ongeluk nekklachten had!
Naast klachten die pre existent zijn bestaat er een predispositie. Maar wat is nu het verschil tussen een pre existentie en predispositie? Gaat het bij een pre existentie om klachten die er ten tijde van het ongeluk al waren, bij een predispositie is dit niet het geval. In het geval van een predispositie is er alleen ooit in een ver verleden eens sprake geweest van letsel. Hierdoor was het letselschade slachtoffer meer gevoelig dan de gemiddelde persoon om opnieuw letsel op te lopen.
Stel iemand heeft 10 jaar terug een whiplash na een aanrijding opgelopen en is hiervan volledig hersteld. Soms zijn er nog lichte klachten. De nek is door het verkeersongeluk een zwakke plek geworden. 10 jaar laten overkomt dezelfde persoon weer een ongeluk met zware whiplash symptomen tot gevolg als gevolg van de zwakkere nek. In dit geval wordt er gesproken van een predispositie.