Als er verlies aan zelfwerkzaamheid is, dan heeft u dus recht op schadevergoeding. Maar hoe wordt deze schade nu vastgesteld?
Was u niet aan het klussen ten tijde van de aanrijding of het arbeidsongeval en kunt u dit niet afmaken? Dan worden de werkelijke gemaakte kosten vergoed. Let op, het gaat alleen om de kosten van arbeid omdat u het werk niet zelf meer kunt doen. Materiaalkosten worden niet vergoed omdat u deze kosten ook in de situatie zonder ongeluk gemaakt zou hebben.
Is er sprake van blijvend letsel en kunt u meerdere jaren of zelfs blijvend het onderhoud niet meer verrichten? Dan wordt voor het vaststellen van de schade gebruik gemaakt van de Richtlijn Zelfwerkzaamheid van de Letselschade Raad.
Op basis van de richtlijn van de letselschade raad ontvangt u een vast bedrag aan schadevergoeding per jaar. De hoogte van de schadevergoeding hangt af van:
- het percentage dat u het onderhoud voor het ongeval deed
- de mate waarin u na het ongeluk het onderhoud nog uit kunt voeren
- uw woning
Woont u in een appartement zonder tuin, dan is het jaarbedrag dat u aan schadevergoeding ontvangt lager dan in het geval u in een vrijstaande woning met een grote tuin woont. U heeft dan immers meer onderhoud.
Ook of u in een huurwoning of koopwoning woont is bepalend voor de hoogte van de jaarlijkse schadevergoeding.
De bedragen van de richtlijn vindt u hier