Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Schadebeperkingsplicht bij letselschade

Een auto ongeluk, fietsongeluk of bedrijfsongeval. Na een ongeval heeft u recht op een schadevergoeding. Verzekeraars beroepen zich bij het vaststellen van de hoogte van de letselschade bedragen vaak op de schadebeperkingsplicht. Maar wat is dat eigenlijk en in hoeverre mag er van u verwacht worden dat u uw schade beperkt? Op deze pagina informeren wij u over de schadebeperkingsplicht, aan bod komen:

 1. Wat is de schadebeperkingsplicht bij letselschade?
 2. Wetsartikel schadebeperking.
 3. Voorbeelden schadebeperkingsplicht.
 4. Gratis rechtsbijstand bij letselschade

Wat is de schadebeperkingsplicht bij letselschade?

Als u schade lijdt als gevolg van een ongeluk, dan is er recht op een schadevergoeding. Vaak is de tegenpartij verzekerd tegen aansprakelijkheid. Uw letselschadevergoeding wordt dan betaald door de letselschade verzekering.

Soms beroept een verzekeraar zich op de schadebeperkingsplicht. Dit betekent dat de verzekeraar vindt dat u uw schade kunt beperkingen door:

 • uw kosten te beperken
 • gebruik te maken van wettelijke voorzieningen
 • een medische behandeling te ondergaan zodat uw beperkingen verminderen
 • u moet re-integreren in uw eigen of ander werk.

 

Het is maar de vraag in hoeverre er een schadebeperkingsplicht bij letselschade bestaat en wat deze inhoudt. Wij gaan hier verderop in deze bijdrage op in. Eerst bespreken wij de wettelijke bepaling van de schadebeperkingsplicht. Vervolgens vindt u hier een aantal voorbeelden van.Lijdt u letselschade en beroept de verzekeraar zich op de schadebeperkingsplicht? Onze letselschade juristen adviseren u graag en claimen de schade die u na een aanrijding of arbeidsongeval lijdt kosteloos voor u.

Schadebeperkingsplicht: wettelijke regeling

De schadebeperkingsplicht is opgenomen in artikel 6:101 van het Burgerlijk Wetboek. In dit artikel staat:

"Wanneer de schade mede een gevolg is van een omstandigheid die aan de benadeelde kan worden toegerekend, wordt de vergoedingsplicht verminderd door de schade over de benadeelde en de vergoedingsplichtige te verdelen in evenredigheid met de mate waarin de aan ieder toe te rekenen omstandigheden tot de schade hebben bijgedragen, met dien verstande dat een andere verdeling plaatsvindt of de vergoedingsplicht geheel vervalt of in stand blijft, indien de billijkheid dit wegens de uiteenlopende ernst van de gemaakte fouten of andere omstandigheden van het geval eist."

Een heel juridische tekst die eigenlijk betekent dat je recht hebt op een schadevergoeding, maar alleen in zoverre de kosten die je maakt en de schade die je claimt redelijk zijn. Je mag dus niet overmatige kosten maken of teveel schade claimen. Maar wat betekent dit nu bij letselschade claimen? In hoeverre ben je verplicht je schade te beperken? Dit laten wij zien door middel van enkele voorbeelden. Besproken worden onder andere:

 • beperken van kosten
 • is er een behandelingsplicht?
 • in hoeverre moet je meewerken aan re-integratie?
Voorbeelden schadebeperkingsplicht

Als gevolg van een ongeluk maakt u kosten. Voorbeelden zijn:

 • medische kosten
 • reiskostenkosten voor
 • hulp in het huishouden
 • verbouwingskosten

 

De meeste kosten worden in redelijkheid gemaakt en dienen gewoon vergoed te worden door de schadeverzekering. Discussies ontstaan vaak over medische behandelingen, met name bij alternatieve behandelingen doet een verzekeraar een beroep op de schadebeperkingsplicht door te stellen dat deze behandelingen niet noodzakelijk zijn.

Bij huishoudelijke hulp wordt vaak een beroep gedaan op de schadebeperkingsplicht. Verzekeraars stellen dat er gebruik gemaakt kan worden van algemene voorzieningen, zoals thuiszorg via de gemeente. Dit op grond van de WMO. Dit mag echter niet van u verlangd worden! Deze kosten worden immers gemaakt door het ongeval. De verzekeraar moet voor deze kosten opkomen!

Een ander voorbeeld is de vraag in hoeverre er van u verlangd mag worden dat u zich laat behandelen door een arts. Deze verplichting is er maar heel beperkt. Alleen noodzakelijke behandeling mogen van u gevergd worden. Anders is er sprake van een inbreuk op de lichamelijke integriteit.

Moet ik verplicht re-integreren?

Door het ongeval kunt u arbeidsongeschikt raken. Er wordt dan vaak gesteld dat u er alles aan moet doen om te re-integreren. Dit op grond van de schadebeperkingsplicht bij letselschade. Maar in hoeverre is deze stelling juist?

In beginsel is het waar dat u moet meewerken aan re-integratie om uw schade te beperken. Maar hier zitten wel voorwaarden aan. U hoeft niet akkoord te gaan met ieder mogelijk werk. Dit is ook in de jurisprudentie (rechtspraak) uitgemaakt. Het moet gaan om "passende arbeid". Dit houdt in dat er rekening gehouden moet worden met:

 • de door u gevolgde opleidingen
 • uw werkervaring
 • wensen met betrekking tot arbeid

 

Is er een arbeidsdeskundige ingeschakeld, dan moet deze met de voorgaande voorwaarden rekening houden bij uw re-integratie.

Wat doen onze letselschade juristen?

Het verhalen van letselschade is het werk van letselschade specialisten. Deze weten precies wat er moet gebeuren om de schade te verhalen en de rechten van het slachtoffer te waarborgen. Neemt u een van onze letselschade juristen in de arm, dan doen wij het volgende voor u:

 • wij stellen de tegenpartij aansprakelijk door middel van een aansprakelijkheidsbrief
 • de verzekeraar van de aansprakelijke persoon wordt aangeschreven en verzocht om een voorschot op de schade te betalen
 • alle schadeposten worden gespecificeerd en wij gaan uw letselschade berekenen
 • wij voeren de correspondentie met de letselschade verzekeraar
 • er wordt voor gezorgd dat ook de toekomstige schade wordt vergoed
Gratis rechtsbijstand bij letselschade

Bent u betrokken geraakt bij een auto ongeluk, als fietser aangereden of bent u gewond geraakt bij een bedrijfsongeval? In al deze situaties heeft u recht op gratis rechtsbijstand van een letselschade jurist.

Letselschade Kompas is een landelijk werkend letselschade bureau met meer dan 5 vestigingen door heel Nederland. En voor een letselschade advies of intakegesprek komt een van de letselschade advocaten graag bij u thuis. Wel zo fijn na een ongeluk met letsel!Het grote voordeel van Letselschade Kompas boven andere letselschade bureaus is dat wij onderdeel uitmaken van Brugman Letselschade Advocaten. Een van de weinige in letselschade gespecialiseerde advocatenkantoren. Indien nodig schakelen wij gratis een letselschade advocaat in.

Lijdt u letselschade en wilt u deze verhalen op de aansprakelijke persoon? Doet de verzekeraar een beroep op de schadebeperkingsplicht en wilt u een gratis letselschade advies? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Contact met ons letselschade bureau

Wilt u ook gratis rechtsbijstand bij het verhalen van overlijdensschade, affectieschade of shockschade? Onze letselschade specialisten helpen u graag. Dit doen wij altijd geheel kosteloos voor u!

Bel voor gratis rechtsbijstand bij letselschade 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij nemen direct contact met u op.

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
 1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
 2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
 3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
 4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

9 maanden geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

1 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

1 jaar geleden

Letselschade Kompas

Wat anderen van ons vinden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland