Een onveilige machine waardoor u gewond raakt aan uw hand. Of er zijn wel instructies gegeven over het dragen van beschermde kleding, maar in de praktijk gebeurt dit niet. De vraag is dan, hoe ver reikt de zorgplicht van de werkgever?
In de wet is opgenomen dat er in beginsel aansprakelijkheid van de werkgever na een bedrijfsongeval een gegeven is. Eigen schuld van een medewerker bestaat niet. Als slachtoffer van een bedrijfsongeval hoef je alleen maar aan te tonen dat er tijdens het werk een ongeluk is gebeurd.
Is de werkgever vervolgens van mening dat het bedrijfsongeval niet aan zijn schuld te wijten is, dan zal deze moeten aantonen dat hij de zorgplicht als werkgever niet geschonden heeft. Dit doet hij door te bewijzen dat er alles in het werk is gesteld om een bedrijfsongeval te voorkomen.
Uit de rechtspraak (jurisprudentie) blijkt dat in de meeste gevallen de rechter van mening is dat er sprake is van een schending van de zorgplicht door de werkgever. Zelfs als de medewerker onvoorzichtig is geweest. Alleen bij 'bewuste roekeloosheid' is er geen aansprakelijkheid. In de praktijk doet deze situatie zich echter bijna nooit voor en is de werkgever dus aansprakelijk voor de gevolgen van een bedrijfsongeval. De werkgever is dan gehouden uw letselschade te vergoeden.
De meeste werkgevers zijn verzekerd tegen aansprakelijkheid. Uiteindelijk betaalt de letselschade verzekeraar dan ook uw letselschadevergoeding.