Er zijn geen vaste regels voor waarschuwingsinstallaties van trams. Hierdoor zijn deze signalen van trams voor voetgangers moeilijk te herkennen. Wettelijke regelingen zouden moeten zorgen voor eenduidigheid van de waarschuwingsinstallaties van trams zodat mensen deze beter herkennen. Helaas zijn deze regels er nog niet. Dit leidt niet zelden tot gevaarlijke situaties.
Bent u zelf als voetganger aangereden door bus of tram? Dan hebt u op basis van de Wegenverkeerswet altijd recht op ten minste 50% van uw letselschade. In artikel 185 van de Wegenverkeerswet staat namelijk dat indien een gemotoriseerd voertuig in aanraking komt met een voetganger of fietser (ongemotoriseerde) deze laatste recht heeft op een vergoeding van ten minste 50% van de schade.
Is de bus of tram schuldig aan het ongeval? In dat geval ontvangt u uiteraard 100% van uw letselschade vergoed. Zowel de bus als de tram zijn aan te merken als een motorvoertuig op grond van de Wegenverkeerswet. Bij een aanrijding tussen een bus en een voetganger is er dus altijd recht op een schadevergoeding van ten minste 50%. Dit is alleen anders indien de bus of tram overmacht kan bewijzen. In de regel slaagt de bestuurder van de tram of bus hier niet in.
Bij kinderen tot 14 jaar dient de (verzekeraar van) de tram of bus zelfs, behoudens één uitzondering, 100% van de schade te vergoeden.
Is u als voetganger een ongeval met een bus of tram overkomen? Bel of mail dan met Letselschade Kompas. Een letselschade advocaat bij u in de buurt helpt u bij het verhalen van uw letselschade. Dit is voor u geheel kosteloos. De aansprakelijke persoon (vaak het gemeentelijk vervoersbedrijf) moet op grond van de wet naast uw letselschade ook onze factuur betalen. U betaalt dus niks voor de deskundige juridische bijstand van een letselschade advocaat van Letselschade Kompas.