Stel iemand is als fietser aangereden en breekt hierdoor zijn of haar been. Helaas geneest de breuk slecht door een ontsteking. Het verkeersslachtoffer verblijft 6 maanden in het ziekenhuis en revalidatiecentrum. Het gevolg is dat hij het gehele schooljaar moet missen. Er ontstaat dan een studievertraging van 1 jaar.
Zou het slachtoffer van het fietsongeluk het ongeval niet zijn overkomen, dan was hij 1 jaar eerder klaar met zijn studie. Hij of zij had dan 1 jaar eerder een salaris kunnen verdienen. Als gevolg van de studievertraging ontstaat er dus schade.
De schade bedraagt 1 jaarsalaris. We weten alleen bijna nooit hoe hoog dit salaris zou zijn, het slachtoffer werkte immers ten tijde van het verkeersongeluk nog niet maar studeerde. En een bijgaan verdient vaak veel minder dan een "echte" baan op het niveau van de studie. Om tocht tot een berekening van de schade van de studievertraging te komen, is er een richtlijn opgesteld. Deze gaat uit van een gemiddeld salaris voor diverse opleidingsniveaus. Deze richtlijn is de 'Richtlijn studievertraging' van de 'Letselschade Raad.'