Een schadevergoeding bij letselschade bestaat uit diverse categorieën:
In het geval van letselschade en een bijstandsuitkering mag u vaak niet de volledige schadevergoeding ontvangen. Welke schadevergoeding u mag houden hangt vaak af van de gemeente waarin u woont. Zo heeft iedere gemeente beleid over wat u van een letselschadevergoeding bij een bijstandsuitkering mag houden.
Voor zover een letselschadevergoeding ziet op gemaakte kosten, worden deze kosten vaak niet in mindering gebracht op de bijstandsuitkering. Het gaat immers om een vergoeding van reeds gemaakte kosten en niet om inkomen. De gemeente mag deze kosten in de regel dan ook niet verrekenen met uw bijstandsuitkering.
Bij een letselschadevergoeding en een bijstandsuitkering mogen gemaakte kosten dus niet verrekend worden. Dit deel van de schadevergoeding mag u houden.
Zijn er inkomsten naar uw bijstandsuitkering en kunt u dit werk niet langer verrichten, zoals een vrijwilligersvergoeding? In dit geval is het belangrijk dat uw belangenbehartiger contact zoekt met de gemeente om te bespreken of en zo ja in welke mate er een verrekening van de letselschadevergoeding met de bijstandsuitkering plaats zal vinden.
Onderdeel van een letselschadevergoeding is ook het smartengeld. Maar mag u deze schadevergoeding nu houden of dient deze letselschade met de bijstandsuitkering verrekend te worden?