Een duidelijk verhaal, als je een verkeersfout begaat ben je aansprakelijk op grond van artikel 5 Wegenverkeerswet. Op deze hoofdregels is echter een uitzondering van toepassing, namelijk als je als fietser of voetganger aangereden wordt door een motorvoertuig.
Fietsers en voetgangers lopen een verhoogd risico op letsel als ze door een auto, scooter of ander motorrijtuig aangereden worden. Daarom wordt deze groep verkeersdeelnemers extra beschermd tegen letselschade. Deze bescherming is te vinden in artikel 185 Wegenverkeerswet (wvw).
Op grond van artikel 185 wvw is de bestuurder van een motorvoertuig altijd voor ten minste 50% aansprakelijk voor de letselschade van een fietser of voetganger. Vindt er dus een fietsongeluk plaats waarbij de fietser aangereden wordt door een auto, dan heeft de fietser altijd recht op ten minste 50% van zijn of haar schade. Zelfs al rijdt de fietser door rood licht of geeft deze geen voorrang!
Het is zelfs mogelijk dat, ondanks de schending van artikel 5 Wegenverkeerswet door de fietser of voetganger, al diens letselschade wordt vergoed. Dit namelijk op grond van de billijkheidscorrectie. Hiervan is sprake in de volgende gevallen:
- er is sprake van blijvend en/ of ernstig letsel aan de zijde van de fietser of voetganger
- de fietser of voetganger heeft geen andere verzekeraar waarop hij de schade kan verhalen
- wie de meeste schuld heeft aan het ongeval