Bent u als voetganger aangereden door een fietser en hierbij gewond geraakt, dan is er dus mogelijk recht op een letselschadevergoeding. Maar hoe claim je schadevergoeding en waaruit bestaat deze dan?
Letselschade claimen doet u door middel van een aansprakelijkstelling. Dit is een brief waarin informatie staat die belangrijk is voor het verhalen van letselschade:
- datum van het ongeluk
- naam van partijen
- de plaats van het ongeluk
- aansprakelijkstelling
- schadeposten
- stuiting van de verjaring
Is er een erkenning van aansprakelijkheid, dan zullen alle letselschadebedragen in kaart gebracht moeten worden. Daarbij maken wij een onderscheid tussen materiële schadeposten en smartengeld.
Materiële letselschade bedragen zijn alle schadeposten die op geld te waarderen zijn. Bijvoorbeeld inkomensschade omdat u door het ongeluk arbeidsongeschikt bent geworden. Maar ook medische kosten, reiskosten en kosten voor hulp in het huishouden zijn kostenposten waarvoor u de tegenpartij aansprakelijk stellen kunt.
Een ongeluk brengt ook vaak pijnklachten met zich mee en kan zelfs leiden tot psychische klachten. Ook hiervoor bestaat een schadevergoeding, smartengeld genaamd. Bent u als voetganger aangereden door een fietser en heeft u hierbij verwondingen of klachten opgelopen, dan is er altijd recht op een smartengeldvergoeding.
Aansprakelijk stellen hoeft u gelukkig niet zelf te doen. Is de tegenpartij schuldig aan het ongeval, dan kunt u kosteloos aanspraak maken op de hulp van een letselschade jurist van ons letselschadebureau. Wij regelen alles voor u, van het aansprakelijk stellen van de tegenpartij, tot het regelen van een voorschot op de schade en het verhalen van de slotbetaling.