Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Brommer ongeluk, waar heb ik recht op?

Sinds enkele jaren mag u met de brommer niet meer op het fietspad rijden en moet u op de rijbaan rijden. Dit met alle gevaren van dien, ondanks de helmplicht is het aantal brommer ongelukken afgelopen jaar weer gestegen!

De vraag is nu wat u kunt doen als u betrokken bent bij een brommer ongeluk, wie is er aansprakelijk en waar heeft u recht op?

Letsel als gevolg van een brommer ongeluk

Uit de letselschade zaken die op ons letselschadebureau lopen, blijkt dat de kans op ernstig letsel na een brommer ongeluk groot is. Sterker nog, er is kans op blijvend letsel met alle schadelijke gevolgen van dien.

Letsel als gevolg van een brommer ongeluk bestaat met name uit:

  • hersenletsel
  • breuken van armen en benen
  • een gebroken knie (tibia plateau fractuur)
  • whiplash klachten

 

Door het letsel ontstaan er vaak beperkingen, op het gebied van werk, maar ook thuis. Bijvoorbeeld omdat u huishoudelijke taken niet meer kunt verrichten of dat onderhoud van de woning niet meer mogelijk is. Er ontstaat dan schade welke letselschade wordt genoemd.

U kunt een vergoeding krijgen voor uw letselschade. Daarbij dient een onderscheid gemaakt te worden tussen een aanrijding met een auto of ander motorvoertuig en een aanrijding met een ongemotoriseerd voertuig.

Op de brommer aangereden door een auto

In de wet is geregeld dat alle motorvoertuigen verplicht verzekerd zijn tegen aansprakelijkheid. Wordt u op de brommer aangereden door een auto of andere brommer of scooter, dan kunt u dus altijd aanspraak op schadevergoeding maken.

Bent u aangereden door een auto, dan is het de vraag of u deze ook aansprakelijk kunt stellen. Hiervoor is nodig dat de bestuurder van de auto schuldig aan het brommer ongeluk is. Of hiervan sprake is staat in de wet en met name in de volgende wetsartikelen:

  • Artikel 5 Wegenverkeerswet. Dit artikel luidt als volgt: "Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd." Bent u dus aangereden omdat u geen voorrang kreeg of bent u van achteren aangereden, dan is de tegenpartij aansprakelijk voor de letselschade die u door het brommer ongeluk over heeft gehouden
  • In artikel 54 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens staat dat alle bestuurders uit een uitrit voorrang moeten verleden
  • Artikel 19 Reglement verkeersregels en verkeerstekens bepaalt dat het achterste voertuig bij een aanrijding van achteren schuldig is aan een brommer ongeluk.
Brommer ongeluk met fietser of voetganger

Voetgangers en fietsers zijn niet altijd even voorzichtig. Stel dat een voetganger plotseling oversteekt en er hierdoor een brommer ongeluk ontstaat. Het klinkt dan logisch dat de voetganger schuldig is, deze veroorzaakt immer het verkeersongeluk. In de wet is echter opgenomen dat fietsers en voetgangers kwetsbare verkeersdeelnemers zijn. Dit houdt in dat zij altijd recht op schadevergoeding hebben.

Vindt er dus een aanrijding tussen een brommer en voetganger of fietser plaats, dan ontvangt u als bestuurder van de brommer niet automatisch uw letselschade vergoed. Er blijft in bijna alle gevallen een deel van de schade voor uw eigen rekening. Een goede letselschade specialist kan er echter voor zorgen dat u toch een maximale schadevergoeding ontvangt.

Brommer ongeluk onder werktijd

Bent u bezorger van maaltijden of pakketten of rijdt u anderszins onder werktijd op de brommer of scooter? Werkgevers moeten zorgen dat u verzekerd bent tegen letselschade als gevolg van een brommer ongeluk onder werktijd. Deze verplichting is er ook voor het geval u zelf een verkeersfout maakt of betrokken bent geraakt bij een eenzijdig ongeluk.

Deze verplichte verzekering voor de werkgever wordt de WEGAM verzekering genoemd. Let op: deze geldt alleen voor een brommerongeluk onder werktijd en niet voor woon- werkverkeer. Er zijn echter werkgevers die ook letselschade voor woon-werk verkeer hebben verzekerd. Deze verzekering wordt een WEGAS verzekering genoemd.

Schadevergoeding eisen

Is een ander aansprakelijk voor het u overkomen brommer ongeluk, dan is er recht op een volledige schadevergoeding. Deze letselschade vergoeding bestaat uit materiële schadeposten en een smartengeldvergoeding.

Materiële schade is de schade die op geld waardeerbaar is. Bijvoorbeeld inkomensschade door arbeidsongeschiktheid of schade door een studievertraging omdat u door het scooterongeluk niet naar uw opleiding kunt en/ of tentamens mist.

Naast inkomensschade en een studievertraging komen de volgende letselschade bedragen voor vergoeding in aanmerking:

  • medische kosten
  • reiskosten
  • kosten voor eigen bijdragen
  • kosten voor hulp in het huishouden
  • onderhoudskosten huis en tuin
  • kosten gemaakt tijdens een ziekenhuisopname
  • verpleegkosten en verzorgingskosten thuis

 

Naast materiële schade bestaat een schadevergoeding na een brommer ongeluk uit een smartengeldvergoeding. Dit is een vergoeding voor het leed dat u door de tegenpartij is aangedaan. De hoogte van de vergoeding aan smartengeld hangt af van diverse factoren, zoals de ernst van het letsel, de duur van klachten en beperkingen en de gevolgen die een brommer ongeluk voor u heeft.

Juridische hulp na een brommer ongeluk

Is u een brommer ongeluk overkomen en wilt u de letselschade verhalen op de aansprakelijke persoon of diens schadeverzekering? Onze letselschade juristen helpen u graag en altijd volledig kosteloos. Bel voor vragen en gratis juridische hulp bij letselschade 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij gaan direct voor u aan de slag.

Mensen lezen ook:

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Dit is wat onze cliënten over ons zeggen!

Mijn ervaring is méér dan uitstekend

Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

2-3-2023P.J. Rutte , Haarlem

Gerard de Boer

2 jaar geleden

Uitstekend!

Goeie werk, wordt snel aangepakt ik ben zee tevreden

21-2-2023 A. Benhamed , Rotterdam

A. Benhamed

2 jaar geleden

Zeer goed geholpen!

Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Judith

2 jaar geleden

Onze letselschade specialisten

Al onze letselschade juristen zijn deskundig en hebben meerdere jaren ervaring in het verhalen van letselschade na een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet

Ontmoet ons hele team!

Wognum
Den Bosch
Tilburg
Gouda
Rotterdam
Delft
Den Haag
Nijmegen  

Wognum

Dick Ketlaan 2

1687 CD WOGNUM

Noord - Holland
Nederland

Den Bosch

Pettelaarpark 84 5216 PP 's-Hertogenbosch

5216 PP 's-Hertogenbosch

Noord - Brabant
Nederland

Tilburg

Hart van Brabantlaan, Het Laken 12-14

5038 JL Tilburg

Noord - Brabant
Nederland

Gouda

Kampenringweg 45D 2803 PE Gouda

2803 PE Gouda

Zuid - Holland
Nederland

Rotterdam

Hofplein 20

3032 AC Rotterdam

Noord - Holland
Nederland

Delft

Poortweg 4

2612 PA Delft

Zuid - Holland
Nederland

Den Haag

Jan Pietersz. Coenstraat 7

2595 WP Den Haag

Zuid - Holland
Nederland

Nijmegen

 

Gelderland
Nederland
Gelderland
Nederland