Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL
Ben je als fietser aangereden?
Heeft een fietser van rechts voorrang?

In Nederland is de fiets een van de belangrijkste vervoersmiddelen. Naar het werk, school of recreatief fietsen wij graag. Maar wanneer heeft een fietser voorrang? Heeft bijvoorbeeld een fietser van rechts voorrang op een auto? En hoe zit het met voorrang bij een afslaande fietser?

Helaas blijkt in de praktijk dat het nogal eens mis gaat met de voorrangregels. Het gevolg is een ongeluk. Fietsers lopen hierbij vaak ernstig letsel op. Je bent immers onbeschermd op de fiets.

Wordt je als fietser aangereden door een auto of scooter, dan kun je altijd schadevergoeding eisen, ook als je geen voorrang had en aangereden wordt. Je leest er alles over op deze pagina.

Kunnen we je ergens mee helpen? Onze letselschade juristen helpen graag en altijd 100% gratis! Bel gratis 0800 278 4626 of stuur ons een bericht voor meer een letselschade advies of het claimen van schade na een fiets ongeluk.

Heeft een fietser van rechts voorrang?

Vroeger werd er een onderscheid gemaakt tussen snelverkeer en langzaam verkeer. Onder snelverkeer vielen auto's en ander gemotoriseerde voertuigen. Langzaam verkeer betrof fietsers en voetgangers. Langzaam verkeer moest daarbij snelverkeer voorrang verlenen. Een fietser van rechts had toen geen voorrang.

Tegenwoordig vallen fietser volgens de wet onder bestuurders, net als auto's, scooters en alle andere motorvoertuigen. Fietsers en motorvoertuigen zijn dus nu voor de wet gelijk. Dit betekent dat nu de hoofdregel bij voorrang geldt.

De hoofdregel bij voorrang is dat verkeer dat van rechts komt voorrang heeft op verkeer dat van links komt. Nu heeft een fietser van rechts voorrang op fietsers, auto's scooters en alle andere bestuurders.

Op deze hoofdregel zijn wel een aantal uitzonderingen van toepassing:

  • verkeer op een voorrangsweg heeft voorrang
  • komt u met de fiets uit een uitrit? Dan moet u al het andere verkeer voor laten gaan

 

Let op: deze voorrangsregels gelden alleen tussen bestuurders en dus niet bij voetgangers. In dat geval hebben bijvoorbeeld voetgangers die rechtdoor gaan op de zelfde weg (van stoep tot stoep) voorrang en dient u te stoppen voor een zebrapad.

Voorrang rotonde fietser

Het gaat met de verkeersregels bij een rotonde nogal eens mis. Zeker als fietser is een rotonde soms erg gevaarlijk. Op sommige rotondes rij je als fietser op de rijbaan, vaak op een aparte strook. Dit is geen fietspad. Maar het kan ook zijn dat het fietspad direct naast de rotonde ligt. Hoe zit het nu met de voorrang van een fietser?

Voor rotondes gelden geen uniforme regels. Of een fietser op een rotonde voorrang heeft hangt met name af van de situatie. Zo wordt de voorrang op een rotonde vaak aangegeven door verkeersborden en verkeerstekens, zoals haaientanden. Wel gelden er een aantal basis verkeersregels bij een rotonde:

  • Rechtdoor verkeer op dezelfde weg gaat voor.
  • Op rotondes buiten de bebouwde kom hebben fietsers geen voorrang. Een fietser die op  rotonde blijft dient hier voorrang te verlenen aan afslaande auto's en andere motorvoertuigen.
  • Rijdt u op de fiets binnen de bebouwde kom? dan heeft u als fietser op de rotonde veelal voorrang op het afslaand autoverkeer.

 

Wilt u weten of u als fietser van rechts voorrang heeft of bent u aangereden als fietser? Neem dan contact met onze letselschade juristen op. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos!

 

 

Aanrijding op de fiets? Altijd recht op schadevergoeding

Had u als fietser van rechts voorrang maar bent u aangereden door een auto of ander motorvoertuig? Dan heeft u recht op een schadevergoeding. Alle motorvoertuigen zijn verplicht verzekerd op grond van de WAM, de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Deze zal uw letselschade rechtstreeks aan u vergoeden.

Nam u als fietser van rechts voorrang maar had u deze niet? Dan kunt u, als u schade lijdt, toch letselschade eisen bij de autoverzekeraar van de tegenpartij. Fietsers en voetgangers hebben een grote kans op letsel bij een aanrijding. Daarom wordt u als u als fietser aangereden wordt extra goed beschermd.

Deze bescherming, die wij vinden in artikel 185 wvw, houdt in dat u ten minste 50% van uw letselschade vergoed krijgt. De vraag wie schuldig is aan de aanrijding doet hier niet ter zake. Het enkele feit dat u aangereden bent op de fiets maakt u dat u schade claimen kunt.

De regeling van artikel 185 wvw ziet er als volgt uit:

  • tegenpartij is schuldig aan de aanrijding: volledige schadevergoeding
  • fietser is schuldig aan de aanrijding: ten minste 50% van de letselschade wordt vergoed
  • fietser is kind onder de 14 jaar: alle schade wordt vergoed

 

Gratis rechtsbijstand van een letselschade jurist

Had je als fietser voorrang van rechts of heeft u een voorrangfout gemaakt en hierdoor letsel opgelopen? Dan heb je dus altijd recht op een letselschade vergoeding. Wij bieden voor het eisen van schadevergoeding gratis rechtsbijstand. Ook als u zelf een verkeersfout heeft gemaakt. De verzekeraar van de tegenpartij moet namelijk de kosten van een letselschade jurist vergoeden.

Bent u aangereden op de fiets? Wij helpen u graag. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in en wij gaan direct voor u aan de slag.

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.