Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL
Letselschade door een bedrijfsongeval
Jongeren vaker betrokken bij bedrijfsongeluk

Uit een recent onderzoek blijkt dat jongeren tot 25 jaar maar liefst 40% meer kans hebben op een bedrijfsongeluk. Het gaat daarbij vaak om licht letsel, maar helaas komt ook ernstig letsel als gevolg van een bedrijfsongeval bij jongeren geregeld voor.

Omdat er relatief veel jongeren betrokken raken bij een bedrijfsongeluk, wil vakbond FNV dat de leeftijdsgrens voor de extra zware zorgplicht van een werknemer verhoogd wordt tot 25 jaar.

Letselschade na een bedrijfsongeval roept diverse vragen op:

  • wie is aansprakelijk bij een bedrijfsongeval?
  • wanneer moet je een bedrijfsongeval melden?
  • wie betaalt de schade?

 

In dit bericht gaan wij op deze vragen in.

Heb je letsel opgelopen tijdens je werk? In de meeste gevallen is er dan recht op een schadevergoeding. Dit op grond van de zorgplicht van de werkgever. Neem contact met ons op voor een gratis letselschade advies en het verhalen van schade na een arbeidsongeluk.

Ieder jaar raken 50.000 jongeren gewond op het werk

Uit recent onderzoek TNO en de Nederlandse Arbeidsinspectie blijkt dat jonge werknemers tot 25 jaar maar liefst 40% meer kans hebben op een bedrijfsongeval dan oudere collega's tussen de 25 en 65 jaar. Concreet betekent dit dat 50.000 jonge werknemers jaarlijks letsel oplopen ten gevolge van een arbeidsongeval.

Omdat jongeren vaker betrokken bij bedrijfsongeluk raken, geldt voor werkgevers een extra zware zorgplicht. Voldoet zij niet aan deze zorgplicht voor werkgevers, dan is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid.

Om het aantal ongelukken op het werk terug wil de FNV dat het de leeftijdsgrens voor de verzwaarde zorgplicht voor werkgevers wordt verhoogd naar 25 jaar.

Wie is aansprakelijk voor een bedrijfsongeval?

Jongeren zijn dus vaker betrokken bij een bedrijfsongeluk. De vraag is echter wie aansprakelijk is voor een bedrijfsongeval? En wat als je letsel oploopt door een fout van een collega of tijdens een verkeersongeval onder werktijd?

De aansprakelijkheid voor een ongeval tijdens werktijd is geregeld in de wet en wel in artikel 7:658 BW. Het eerste lid van dit artikel luidt:

"De werkgever is verplicht de lokalen, werktuigen en gereedschappen waarin of waarmee hij de arbeid doet verrichten, op zodanige wijze in te richten en te onderhouden alsmede voor het verrichten van de arbeid zodanige maatregelen te treffen en aanwijzingen te verstrekken als redelijkerwijs nodig is om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt."

Met andere woorden, de werkgever dient er onder andere voor te zorgen dat:

  • machines veilig zijn
  • gereedschap goed onderhouden is
  • er met beschermende kleding wordt gewerkt
  • de gegeven instructies voldoende zijn
  • het toezicht op het werk afdoende is.

 

Voldoet de werkgever niet aan deze voorwaarden, dan wordt gesproken van werkgeversaansprakelijkheid. Daarnaast is een werkgever aansprakelijk voor:

  • letsel toegebracht door een medewerker
  • letselschade door een verkeersongeluk
Bedrijfsongeluk melden

Onder de volgende omstandigheden is de werkgever verplicht een bedrijfsongeval te melden:

  • bij blijvend letsel
  • in het geval van een dodelijk bedrijfsongeval
  • als het slachtoffer in het ziekenhuis wordt opgenomen

 

Het bedrijfsongeval melden gebeurt bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Omdat jongeren vaker betrokken bij een bedrijfsongeluk zijn, komen hier dan ook vaak meldingen van letsel bij jongeren binnen.

Wie betaalt de schade bij een bedrijfsongeval?

Werkgevers zijn aansprakelijk voor schade geleden tijdens werk. Zij zijn echter over het algemeen verzekerd tegen aansprakelijkheid voor letselschade van werknemers. Ben je derhalve gewond geraakt bij een arbeidsongeval, dan is de werkgever aansprakelijk, maar wordt de letselschade vergoeding meestal betaald door de letselschade verzekeraar.

Gratis rechtsbijstand van een letselschade jurist in de buurt

Is er sprake van werkgeversaansprakelijkheid? Dan is er recht op een schadevergoeding en op gratis rechtsbijstand van een letselschade jurist.

Wij helpen graag en komen na het ongeluk op het werk bij jou thuis voor een gratis letselschade advies. Vervolgens gaan wij voor u aan de slag en verhalen wij uw letselschade als gevolg van het arbeidsongeluk

Letselschade Kompas is een landelijk werkend letselschadebureau. Met vestigingen door heel Nederland zijn wij altijd dichtbij. U wordt altijd geholpen door uw vaste letselschade jurist.

Wilt u gratis letselschade claimen na een ongeluk? Neem dan nu contact met ons op. Wij zijn er graag voor u.

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.