Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL
Letselschade door een

Bijtincident gevaarlijke hond

Er vinden jaarlijks 150.000 hondenbeten plaats. Het overgrote deel van de bijtincidenten met een hond vindt plaats met bijtgevaarlijke honden. Daarom wil de overheid nu een fokverbond voor bepaalde hondenrassen.

Een bijtincident met een hond kan tot ernstig en zelfs blijven letsel leiden. Onze letselschade juristen helpen u kosteloos bij het verhalen van de letselschade die u door een hondenbeet oploopt.

Bijtincident hond, wat zijn bijtgevaarlijke honden?

Zoals in de inleiding aangegeven wil de overheid het aantal bijtincidenten met en hond terug dringen. Jaarlijks komen namelijk veel mensen bij de huisarts of de eerste hulp van het ziekenhuis met letsel als gevolg van een hondenbeet.

Om het aantal bijtincidenten van honden terug te dringen, wil de overheid een fokverbod op zogenaamde bijtgevaarlijke honden. Maar welke hondenrassen vallen hier nu onder?

De Tweede kamer heeft het bij bijtgevaarlijke honden over "honden die met veel kracht kunnen bijten, niet loslaten en gaan schudden en trekken." Het gaat dan met name om de volgende hondenrassen:

  • Amerikaanse Pitbull
  • Rottweiler
  • Duitse herder
  • Doberman PinscherHusky
  • Wolfshond
  • Alaskan
  • Bullmastiff
  • Duitse dog

 

Het voorstel om een fokverbod voor bijtgevaarlijke honden komt nadat plastische chirurgen in de media aan de bel trokken. Zij zien het aantal hondenbeten met ernstig letsel te laatste tijd toenemen met alle gevolgen van het slachtoffer van dien.

Of het fokverbod er ook komt is nog niet duidelijk. Naast deze maatregel wil de Tweede Kamer ook dat er een betere registratie komt van bijtincidenten van een hond. De huidige maatregelen die getroffen zijn zoals het landelijk hondendossier werkt onvoldoende.

Letsels als gevolg van een bijtincident hond

De afgelopen jaren is het aantal honden in Nederland toegenomen van 1.5 miljoen naar 1.9 miljoen honden. Het aantal hondenbeten is de afgelopen jaren redelijk constant. Circa 150.000 mensen raken betrokken bij een bijtincident met een hond.

In veel gevallen gaat het om een oppervlakkige hondenbeet, maar jaarlijks komen ongeveer 50.000 mensen na een hondenbeet bij de huisarts of de spoedeisende hulp van het ziekenhuis terecht met letsel dan behandeld moet worden.

Veel voorkomend letsel dat ontstaat door een bijtincident met een hond bestaat uit:

  • bijtwonden
  • tetanus infectie
  • schade aan spieren
  • zenuwletsel
  • amputatie van ledematen
  • ontsierende littekens

 

Als gevolg van een hondenbeet kunt u schade oplopen. De vraag is dan wie er aansprakelijk is voor uw letselschade en welke letselschade bedragen er voor vergoeding in aanmerking komen.

Aansprakelijkheid voor dieren

Aansprakelijkheid voor letselschade door een bijtincident van een hond is geregeld in artikel 6:179 van het Nederlands Burgerlijk Wetboek. Dit wetsartikel gaat over aansprakelijkheid voor dieren en luidt:

"De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad."

Het is dus de bezitter van de hond die aansprakelijk is voor de schade die het slachtoffer van de hondenbeet oploopt.

Geen verplichte verzekering voor bijtincident hond

In Nederland geldt er alleen een verplichte verzekering voor motorvoertuigen die op de openbare weg rijden. Verder staat het iedereen vrij om zich wel of niet te verzekeren.

Letselschade als gevolg van een bijtincident hond valt onder de AVP verzekering, de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Maar helaas hebben nog altijd 640.000 van de 8.500.000 gezinnen geen aansprakelijkheidsverzekering. Dit is 7,5% van de huishoudens.

Het is dus niet altijd zo dat er een schadeverzekeraar is die de letselschade als gevolg van een hondenbeet vergoed. Daarom is het verstandig om u zich ervan te vergewissen of de hondenbezitter wel of niet een verzekering heeft die de letselschade als gevolg van een hondenbeet vergoed.

Wat te doen na een hondenbeet?

Bent u gebeten door een hond en heeft u hieraan letsel opgelopen? Dan wilt u uiteraard de door u opgelopen letselschade op de hondenbezitter verhalen. Maar dit is niet zo eenvoudig als het wellicht lijkt.

Bij het claimen van letselschade na een bijtincident met een hond kunt u uiteraard een letselschade jurist inschakelen. Bij ons helpen wij u overigens gratis bij het verhalen van letselschade. Maar een letselschade jurist heeft hierbij informatie nodig. Daarom is het volgende van belang:

  • zorg dat u weet wie de hondenbezitter is
  • vraag getuigen om een getuigenverklaring
  • maak foto's van uw letsel en van de hond
  • noteer alle gegevens van de hondenbezitter, neem geen genoegen met alleen een naam
  • ga altijd direct naar een arts met uw letsel en laat uw verwondingen en klachten door de arts in uw dossier zetten
  • schakel zo snel mogelijk een letselschade jurist in. Hoe eerder u onze letselschade specialisten inschakelt, hoe groter de kans dat wij uw letselschade na een hondenbeet kunnen verhalen.
Welke letselschade wordt vergoed na een bijtincident hond

U heeft na een bijtincident met een hond recht op een vergoeding van letselschade. Een letselschade vergoeding bestaat uit de materiële schade die u lijdt, maar ook uit een smartengeldvergoeding.

Smartengeld is een vergoeding van het leed dat u door de hondenbeet is aangedaan. U kunt dan denken aan:

  1. pijnklachten
  2. angstklachten zoals angst voor honden
  3. verdriet om een ontsierende litteken
  4. boosheid en frustratie over wat er gebeurd is

 

Onder de materiële schade valt:

  • inkomensschade door arbeidsongeschiktheid
  • pensioenschade
  • studievertraging
  • medische kosten
  • reiskosten
  • kosten voor hulp in huis

 

Wil u uw letselschade laten berekenen en verhalen door een ervaren en gespecialiseerde letselschade jurist? Onze letselschade juristen helpen u graag en altijd geheel kosteloos het verhalen van letselschade na een hondenbeet.

Mensen lezen ook
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Wij

helpen u graag bij de verhalen van letselschade. Dit doen wij met een team van professionals. Ervaren en bevlogen letselschade juristen die ervoor zorgen dat u weer door kunt na een ongeval. Of het nu gaat om een ​​​​​​​​​​aanrijding, ongeluk op het werk van een hondenbeet.

Ontmoet ons team en neem contact met ons op voor een gratis letselschade advies en de verhalen van uw letselschade.

Lees hier wat onze cliënten van ons vinden

Mijn ervaring is méér dan uitstekend. Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Friso W. Brugman

P.J. Rutte

55 jaar geleden

Uitstekend! Goeie werk, wordt snel aangepakt. Ik ben zeer tevreden.

Aanbevelen?Ja

Geholpen door: Mr. Donna van Klooster

De heer A. Benhamed

55 jaar geleden

Zeer goed geholpen! Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Gertjan Pranger

Mevrouw Judith Pilon

55 jaar geleden

Letselschade Kompas
Wat anderen van ons vinden