Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Stijging verkeersslachtoffers op Spoedeisende Hulp

Het aantal verkeersslachtoffers dat met letsel op de Spoedeisende Hulp (SEH) terecht komt is het afgelopen jaar gestegen. Geschat wordt dat maar liefst 661.000 mensen afgelopen jaar na een ongeval op de Spoedeisende Hulp terecht kwamen. Daarbij blijkt er een stijging van het aantal slachtoffers van een verkeersongeluk dat in 2022 met de ambulance of zelfstandig naar de Spoedeisende Hulp kwam.

In deze blog leest u alles over letselschade na een verkeersongeluk. Wie is schuldig na een aanrijding en welke letselschade bedragen komen voor vergoeding in aanmerking? U leest het in deze bijdrage van letselschade advocaat Friso W. Brugman

Meer verkeersslachtoffers op de Spoedeisende Hulp

Dat er meer verkeersslachtoffers werden behandeld op de Spoedeisende Hulp blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL.  Hieruit blijkt onder meer dat het aantal verkeersslachtoffers veel hoger uitkomt dan in 2019, voor de Corona Pandemie.

Met name fietsers komen veel op de Eerste Hulp terecht. Daarbij gaat het vaak om fietsers die aangereden door een auto zijn en met name om fietsers die aangereden worden op een elektrische fiets. De toename van het aantal elektrische fietsen lijkt te zorgen voor meer fietsongelukken.

Maar liefst 2 op de 3 slachtoffers van een verkeersongeluk was fietser en in veel gevallen ging het om een fietser van 55 jaar en ouder. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat het aantal SEH- bezoekers met ernstig letsel in 10 jaar tijd met 40% is toegenomen!

Wat nu als u zelf in de auto, als voetganger of als fietser aangereden bent en hieraan letselschade over heeft gehouden?

Wat te doen bij een aanrijding?

Bent u aangereden door een auto of een ander motorvoertuig? Een aantal zaken is dan van belang. Want de bewijslast op wie schuldig is bij een aanrijding ligt bij het verkeersslachtoffer. Met andere woorden, u dient te bewijzen dat de tegenpartij aansprakelijk is voor uw letselschade.

Uiteraard helpen onze letselschade advocaten u graag bij het verhalen van uw letselschade. Maar u kunt ook zelf bijdragen aan een succesvolle letselschadeclaim:

  • vul altijd een schade-aanrijdingsformulier in
  • vraag eventuele getuigen om een getuigenverklaring
  • bel de politie als de tegenpartij het schadeformulier niet samen in wil vullen of bij doorrijden na een aanrijding.
  • ga altijd met uw letsel naar een arts, zeker bij whiplashklachten of hersenletsel omdat dit vaak ontkent wordt door schadeverzekeraars
  • Neem direct na een ongeluk in het verkeer contact op met een letselschade advocaat van ons advocatenkantoor.

 

Van belang om te weten is dat er in Nederland een verzekeringsplicht voor alle motorvoertuigen geldt. Bent u dus in de auto of als fietser aangereden door een auto of ander motorrijtuig, dan kunt u direct de letselschadeverzekeraar van de tegenpartij aanspreken voor uw letselschade.

Wie is schuldig bij een aanrijding?

Wie schuldig is bij een aanrijding is bepaald in meerdere wettelijke bepalingen. Zo staat in artikel 19 Reglement Verkeersregels en verkeerstekens dat bestuurders voldoende afstand moeten houden. Op grond van deze regel is het achterste voertuig dus schuldig bij een kop-staartbotsing of kettingbotsing.

In artikel 5 Wegenverkeerswet is opgenomen dat je als bestuurder dusdanig veilig moet rijden dat er geen ongevallen gemaakt worden. Bij afsnijden of plotseling remmen met een achterop aanrijding tot gevolg is dan weer juist het voorste voertuig aansprakelijk.

Wilt u weten wie er in uw situatie schuldig is aan een aanrijding? Neem dan contact op met onze letselschade advocaten. Wij adviseren u graag en verhalen kosteloos uw schade op de tegenpartij.

Als fietser aangereden? Altijd schadevergoeding!

De afgelopen jaren is het aantal fietsongelukken drastisch toegenomen. Er komen dan ook veel mensen op de eerste hulp terecht nadat zij als fietser aangereden zijn.

In de wet is een speciale regeling opgenomen voor het geval u als fietser aangereden wordt door een scooter, auto of ander motorvoertuig. Deze regeling vinden wij in artikel 185 Wegenverkeerswet en is verder uitgewerkt in het 'Spoorboekje 185 wvw.'

De regeling van artikel 185 wvw houdt het volgende in:

  • bent u op de fiets aangereden en is het motorvoertuig schuldig? Uiteraard wordt alle letselschade vergoed
  • heeft u als fietser zelf een verkeersfout gemaakt en bent u hierdoor gewond geraakt? Ten minste 50% van uw letselschade wordt vergoed
  • in het geval uw kind tot 14 jaar aangereden wordt, betaalt de schadeverzekering van het motorrijtuig altijd alle letselschade
Welke schadeposten worden vergoed?

Een schadevergoeding omvat diverse schadeposten. Welke letselschade bedragen er in uw geval vergoed worden hangt af van onder andere:

  • de ernst van het uw klachten en verwondingen
  • hoe lang deze aanhouden?
  • welke gevolgen heeft het verkeersongeluk voor u heeft.

 

Een letselschadevergoeding bestaat uit materiële schadeposten en smartengeld . Bij materiële schade gaat het om letselschade bedragen die op geld waardeerbaar zijn.

De grootste schadepost is vaak schade door arbeidsongeschiktheid, of te wel inkomensschade. Dit heeft dan ook tot gevolg dat er sprake is van pensioenschade. Studenten die niet naar school kunnen door een ongeluk lopen studievertraging op.

Andere materiële schadeposten zijn:

  • pensioenschade
  • medische kosten zoals het eigen risico en kosten gemaakt bij de fysiotherapeut of psycholoog
  • reiskosten, bijvoorbeeld naar het ziekenhuis of de politie voor het doen van aangifte
  • kosten voor verzorging en verpleging thuis
  • kosten gemaakt in het ziekenhuis
  • huishoudelijke hulp
  • onderhoudskosten voor het onderhoud van uw huis en tuin
  • reparatiekosten als u als fietser aangereden bent
Contact met een letselschade advocaat

Lijdt u letselschade als gevolg van een aanrijding? Onze letselschade advocaten helpen u graag bij het claimen hiervan. Dit doet uw letselschade advocaat gratis voor u, de rechtsbijstandskosten verhalen wij op de aansprakelijke persoon of de WAM verzekeraar.

Mensen lezen ook
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Wij

helpen u graag bij de verhalen van letselschade. Dit doen wij met een team van professionals. Ervaren en bevlogen letselschade juristen die ervoor zorgen dat u weer door kunt na een ongeval. Of het nu gaat om een ​​​​​​​​​​aanrijding, ongeluk op het werk van een hondenbeet.

Ontmoet ons team en neem contact met ons op voor een gratis letselschade advies en de verhalen van uw letselschade.

Lees hier wat onze cliënten van ons vinden

Mijn ervaring is méér dan uitstekend. Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Friso W. Brugman

P.J. Rutte

55 jaar geleden

Uitstekend! Goeie werk, wordt snel aangepakt. Ik ben zeer tevreden.

Aanbevelen?Ja

Geholpen door: Mr. Donna van Klooster

De heer A. Benhamed

55 jaar geleden

Zeer goed geholpen! Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Gertjan Pranger

Mevrouw Judith Pilon

55 jaar geleden

Letselschade Kompas
Wat anderen van ons vinden