Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Stijging aantal dodelijke bedrijfsongevallen

Het aantal dodelijke bedrijfsongevallen in Nederland is in 2023 gestegen naar 69. Naast groot leed voor nabestaanden ontstaat door een dodelijk bedrijfsongeval ook overlijdensschade. U leest er alles over op deze pagina.

Oorzaak stijging aantal dodelijke bedrijfsongevallen

In 2022 werden er 40 dodelijke bedrijfsongevallen in Nederland gemeld. In 2023 waren dit er 69, een enorme stijging. Met name in de industrie en bouwsector komt een dodelijke bedrijfsongeval veel voor. Het gaat om gevaarlijk werk waarbij de veiligheidsvoorschriften vaak niet door werkgevers worden nageleefd en het toezicht onvoldoende is.

In de meeste gevallen is een werkgever aansprakelijk voor de gevolgen van een dodelijk bedrijfsongeval. Er geldt namelijk een zorgplicht voor werkgevers. Deze houdt in dat een werkgever er alles aan moet doen om een bedrijfsongeval te voorkomen. Dit is vastgelegd in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek.

De oorzaak van een bedrijfsongeval is dus vaak te wijten aan de werkgever en deze kan aansprakelijk gesteld worden voor de overlijdensschade van de nabestaanden. Dit wordt werkgeversaansprakelijkheid genoemd.

Overlijdensschade bij dodelijk bedrijfsongeval

Is een dodelijk bedrijfsongeval te wijten aan het niet voldoen aan de zorgplicht van de werkgever, dan is deze gehouden de overlijdensschade van de nabestaanden te voldoen. Het vergoeden van overlijdensschade na een dodelijk bedrijfsongeval is geregeld in artikel 6:108 van het Burgerlijk Wetboek. De volgende soorten overlijdensschade worden in dit wetartikel genoemd:

  • inkomensschade van nabestaanden
  • begrafeniskosten
  • affectieschade
Inkomensschade nabestaanden bij dodelijk bedrijfsongeval

Een slachtoffer van een dodelijk bedrijfsongeval laat vaak een partner en kinderen achter. Deze nabestaanden waren afhankelijk van het inkomen van het slachtoffer of ten minste van een deel hiervan. Er ontstaat dan inkomensschade bij de nabestaanden en deze schade dient vergoed te worden.

In artikel 6:108 BW staat wie recht op schadevergoeding bij inkomensschade heeft. Dit zijn in ieder geval de partner en kinderen van het slachtoffer van het dodelijke bedrijfsongeval. Ook stiefkinderen, ouders en andere personen kunnen aanspraak maken op een schadevergoeding. Of er recht op schadevergoeding is en in welke mate hangt af van de mate waarin iemand in het levensonderhoud werd voorzien door de overledene.

Inkomensschade berekenen bij overlijden is ingewikkeld. Onze juristen hebben de juiste kennis in huis en helpen u graag bij het verhalen van de overlijdensschade die u lijdt door het overlijden van een naaste. Dit doen wij graag voor u. Tijdens een persoonlijk gesprek bespreken wij de gevolgen die het overlijden voor u met zich meebrengen. Wij zorgen er vervolgens voor dat u de vergoeding van uw overlijdensschade ontvangt waar u op grond van de wet recht op heeft.

Begrafeniskosten

Ook begrafeniskosten komen voor vergoeding door de werkgever in aanmerking bij een dodelijk bedrijfsongeval. Deze kosten worden vergoed aan de persoon die de kosten daadwerkelijk gemaakt heeft.

Voorbeelden van begrafeniskosten die voor vergoeding in aanmerking komen zijn:

  • de kosten van een dienst
  • kosten van de begrafenis zelf
  • kosten voor bloemen
  • de kosten van een grafsteen

 

Onder omstandigheden kunnen ook andere kosten voor vergoeding in aanmerking komen. Onze overlijdensschade juristen adviseren u graag.

Affectieschade bij een dodelijk bedrijfsongeval

Naast overlijdensschade is er ook recht op affectieschade. Ook deze schade is geregeld in artikel 6:108 van het Burgerlijk Wetboek. Affectieschade is smartengeld voor naasten van een dodelijk bedrijfsongeval. Het is een vergoeding voor het leed en het verdriet dat u lijdt omdat een naast van uw is overleden.

Niet iedereen heeft recht op affectieschade. Op grond van de wet komen voor vergoeding van affectieschade in aanmerking:

  • partners
  • kinderen
  • ouders
  • andere naasten die een nauwe band hadden met het slachtoffer

 

Tot op heden komen broers en zussen niet in aanmerking voor affectieschade. Er is echter een wetsvoorstel aangenomen die het mogelijk maakt dat ook broers en zussen in aanmerking komen voor affectieschade.

De hoogte van de schadevergoeding voor affectieschade bedraagt tussen de € 12.500,00 en de € 20.000,00. De specialisten van ons letselschadebureau helpen u graag bij het berekenen van uw schadevergoeding.

Wie zijn wij?

Letselschade Kompas is een letselschade bureau met 30 letselschade juristen die jaarlijks meer dan 1500 verkeersslachtoffers bijstaan. U vindt ons in heel Nederland. Dus of u nu zoekt naar een letselschade advocaat in Dordrecht of een letselschade advocaat in Groningen, wij zijn altijd bij u in de buurt.

Zoekt u kosteloze juridische hulp bij het verhalen van uw letselschade als gevolg van een aanrijding? Bel dan 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in.

NIEUW: onze letselschade juristen en advocaten zijn nu ook buiten kantoor tijd en in het weekend telefonisch bereikbaar en via whatsapp!

Mensen lezen ook:
De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaar ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.

Wij

helpen u graag bij de verhalen van letselschade. Dit doen wij met een team van professionals. Ervaren en bevlogen letselschade juristen die ervoor zorgen dat u weer door kunt na een ongeval. Of het nu gaat om een ​​​​​​​​​​aanrijding, ongeluk op het werk van een hondenbeet.

Ontmoet ons team en neem contact met ons op voor een gratis letselschade advies en de verhalen van uw letselschade.

Lees hier wat onze cliënten van ons vinden

Mijn ervaring is méér dan uitstekend. Alle juridisch adviseurs van Brugman stelden de goede vragen om mij te attenderen op mijn rechten. De communicatie was zakelijk maar prettig. Er is sprake van wederzijds respect en vertrouwen.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Friso W. Brugman

P.J. Rutte

55 jaar geleden

Uitstekend! Goeie werk, wordt snel aangepakt. Ik ben zeer tevreden.

Aanbevelen?Ja

Geholpen door: Mr. Donna van Klooster

De heer A. Benhamed

55 jaar geleden

Zeer goed geholpen! Ik ben zeer goed bijgestaan bij mijn letselschade. Ik ben blij met hoe de zaak uiteindelijk is afgehandeld. De communicatie was prettig en over het algemeen ging het vrij vlot.

Aanbevelen? Ja

Geholpen door: Mr. Gertjan Pranger

Mevrouw Judith Pilon

55 jaar geleden