Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL
Hoe kan ik iemand aansprakelijk stellen?

 

De tegenpartij aansprakelijk stellen gebeurt door middel van een aansprakelijkstelling. Deze brief vormt het startpunt van de letselschade claim en bevat belangrijke informatie:

  • datum en plaats schade- evenement
  • beschrijving van de onrechtmatige daad
  • de aansprakelijkstelling zelf
  • de gevorderde letselschade bedragen
  • stuiting van de verjaring
  • verzoek om erkenning aansprakelijkheid en voorschot.

 

Een aansprakelijkheidsbrief opstellen is niet eenvoudig. Gelukkig hoeft u dit niet zelf te doen. Als iemand aansprakelijk is voor uw schade, dan kunt u kosteloos een beroep doen op een letselschade jurist.

Tegenpartij aansprakelijk stellen bij aanrijding

In het geval van een aanrijding kunt u 2 tegenpartijen aansprakelijk stellen:

  • de persoon die u heeft aangereden
  • de autoverzekeraar van de schuldige partij

 

Wilt u de tegenpartij aansprakelijk stellen voor letselschade, dan is het belangrijk dat duidelijk is wie schuldig is aan de aanrijding. Wij adviseren u daarom altijd een schadeformulier in te vullen. Hierop kunt u belangrijke informatie invullen:

  • het letsel dat u aan de aanrijding over hebt gehouden
  • het antwoord op de vraag wie schuldig is bij een aanrijding
  • de verzekeringsgegevens van de WAM- verzekeraar

 

Zorgt u ervoor dat het schade- aanrijdingsformulier ondertekend wordt, dan is het schadeformulier ook nog eens een dwingend bewijsmiddel tussen partijen!

Tegenpartij aansprakelijk stellen bij bedrijfsongeval

Een verouderde machine die niet aan de veiligheidsvereisten voldoet, een gladde vloer of een heftruck ongeluk omdat u door een collega aangereden bent. Een bedrijfsongeval gebeurt vaak geheel buiten uw schuld. De gevolgen zijn echter wel voor u en lijden meestal tot letselschade. De vraag is dan wie u aansprakelijk kunt stellen bij een ongeluk op het werk.

In artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek is de zorgplicht van de werkgever opgenomen. In deze wettelijke bepaling staat:

"De werkgever is verplicht de lokalen, werktuigen en gereedschappen waarin of waarmee hij de arbeid doet verrichten, op zodanige wijze in te richten en te onderhouden alsmede voor het verrichten van de arbeid zodanige maatregelen te treffen en aanwijzingen te verstrekken als redelijkerwijs nodig is om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt."

Op uw werkgever rust dus de zorgplicht ervoor te zorgen dat u het werk veilig kunt verrichten. Lijdt u dus schade door een verouderde of defecte machine, dan is de werkgever aansprakelijk. Dit wordt werkgeversaansprakelijkheid genoemd. Hiervan is ook sprake indien u:

  • van de ladder valt
  • uitglijdt over een gladde vloer
  • letsel oploopt door toedoen van een collega
  • er onvoldoende veiligheidsinstructies zijn gegeven
  • scholing onvoldoende is
  • letsel oploopt tijdens een verkeersongeluk
Gemeente aansprakelijk stellen

De gemeente is als wegbeheerder gehouden de wegen en stoepen te controleren en onderhouden. Door drukte en bezuinigingen is er echter veel achterstallig onderhoud. Het gevolg is dat stoeptegels omhoog staat of losliggen en er gaten in de weg zitten. Valt u door zo'n losliggende stoeptegel of gat in de weg, dan kunt u de gemeente aansprakelijk stellen.

Wilt u de gemeente als tegenpartij aansprakelijk stellen, dan is het belangrijk dat u bewijst dat u bent gevallen, maar met name dat de weg of stoep een gebrek bevat. Daarom adviseren wij u letsel door een gebrekkige weg of stoep:

  • vraag namen en contactgegevens van getuigen
  • maak foto's van het gebrekkige wegdek
  • gaat het om een omhoog staande stoeptegel? Meet het hoogteverschil. Bij een hoogteverschil van 3 centimeter of meer kunt u de gemeente aansprakelijk stellen.
Hondenbezitter aansprakelijk stellen

Wilt u de hondenbezitter als tegenpartij aansprakelijk stellen na een hondenbeet? U kunt de aansprakelijkstelling dan rechtstreeks aan de hondenbezitter sturen. Een bezitter van een dier is namelijk aansprakelijk voor schade door het dier toegebracht.

Er is bij aansprakelijkheid voor dieren geen verplichte verzekering. Het is daarom goed om altijd na te gaan of de hondenbezitter verzekerd tegen aansprakelijkheid is. Aansprakelijkheid voor hondenbeten valt onder de WA- verzekering.

Contact met uw letselschade advocaat

Letselschade Kompas is een landelijk werkend letselschade bureau gespecialiseerd in het claimen van letselschade. Onze letselschade juristen zijn altijd in de buurt met maar liefst 10 bezoeklocaties door heel Nederland. Maar wij komen voor een letselschade advies of een intakegesprek gewoon bij u thuis, waar in Nederland u ook woont!

Letselschade Kompas is een onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Voor u heeft dit grote voordelen. Zo kunnen wij kosteloos voor u procederen als het nodig is. Ook hebben wij hierdoor meer kennis in huis dan andere letselschade bureaus. En wij hebben advocaten door heel Nederland. Van een letselschade advocaat in Utrecht tot een letselschade advocaat in Rotterdam.

Bent u aangereden door een auto en wilt u gratis uw letselschade claimen? Neem dan contact met ons op. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

Formulier sluiten

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Formulier sluiten

Letselschade claim indienen

Tegenpartij aansprakelijk stellen

Wilt u de tegenpartij aansprakelijk stellen na een ongeluk in het verkeer of op het werk? Bent u gebeten door een hond of gevallen door een gebrekkig wegdek? Onze letselschade juristen helpen u graag.