Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Meer dan 20 jaar ervaring!

Hulp van ervaren letselschade advocaten

Honderden tevreden slachtoffers gingen u voor

NL
De richtlijn huishoudelijke hulp

 

Onder een letselschade vergoeding vallen diverse soorten schadeposten. Een hiervan is huishoudelijke hulp. Na een ongeluk worden huishoudelijke taken namelijk overgenomen. Soms voor korte tijd, maar ook langer, bijvoorbeeld bij aanhoudende klachten en ernstig letsel.

In veel gevallen worden huishoudelijke taken overgenomen door familie, vrienden of buren. Voor deze overname van huishoudelijke taken hebben wij recht op een vergoeding. Deze vergoeding is vastgesteld in de richtlijn huishoudelijke hulp van de Letselschade Raad.

Lijdt u schade door een kop-staartbotsing? Is er een ongeluk op het werk gebeurd of bent u gebeten door een hond? Als er sprake is van letselschade, dan is er ook recht op gratis rechtsbijstand van een letselschade specialist. Onze letselschade juristen helpen u graag bij letselschade, ook bij schade in het huishouden.

Letselschade berekenen

Bij letselschade berekenen dienen wij dus ook rekening te houden met huishoudelijke hulp. Het maakt daarbij dus niet uit of u een schoonmaakster inhuurt of hulp van familie of vrienden krijgt.

De richtlijn huishoudelijke hulp gaat uit van 2 periodes:

  • een eerste periode van 13 weken
  • schade na 13 weken

 

Er wordt bij de richtlijn huishoudelijke hulp vanuit gegaan dat schade de eerste 13 weken het hoogst is. Daarom krijgt u over deze periode een hogere vergoeding dan na 13 weken. Op welke letselschade bedragen u recht heeft leest u hieronder

Schadevergoeding richtlijn huishoudelijke hulp

De Letselschade Raad past haar richtlijnen periodiek aan. De laatste richtlijn huishoudelijke hulp dateert van 2021. Deze verving de richtlijn huishoudelijke hulp 2020. Ten opzichte van 2020 zijn de schadevergoedingen voor huishoudelijke hulp verhoogt.

Over de eerste 13 weken wordt een weekbedrag aan schadevergoeding uitgekeerd. Daarbij wordt de volgende formule gebruikt:

weekbedrag  x  aandeel in het huishouden voor ongeluk  x  aantal weken.

De weekbedragen voor huishoudelijke hulp bedragen in 2021:

Gezinssamenstelling                                           licht beperkt         zwaar beperkt

  • alleenstaanden                                                      € 74                         € 147
  • tweepersoonshuishouden                            € 98                         € 195
  • gezin met kinderen tot 5 jaar                       € 184                       € 367
  • gezin met kinderen ouder dan 5 jaar    € 159                        € 318

 

Is er na 13 weken nog letselschade op het gebied van het huishouden? Dan geldt er een uurtarief. Dit tarief wordt vermenigvuldigd met het aantal uren dat u niet meer in het huishouden kunt werken.

Voorbeeld letselschade berekenen

Het berekenen van letselschade bij huishoudelijke hulp is niet eenvoudig. Met onderstaand voorbeeld proberen wij de berekening van deze letselschade te verduidelijken.

Stel iemand is op de fiets aangereden door een auto. Het gevolg is een beenbreuk. Hierdoor kan deze persoon 26 weken geen huishoudelijke taken verrichten. Deze worden overgenomen door de partner en de moeder van het letselschade slachtoffer. Het gezin bestaat uit een man en vrouw en 2 kinderen van 4 en 6 jaar. Voor het ongeval deden de man en vrouw ieder 50% van het huishouden en de man is zwaar beperkt in het huishouden. De overname van taken wordt geschat op 4 uur per week.

Gaan wij de letselschade berekenen, dan is de schade als volgt:

  • eerste 13 weken: 13 x 50% x € 367,00 = € 2.385,50
  • week 13 tot en met 26: 4 uur x € 10,00 x 13 weken = € 520

 

De totale schade bedraagt in deze situatie € 2.905,50

WMO huishoudelijke hulp

Onder omstandigheden kunt u aanspraak maken op huishoudelijke hulp van de gemeente. Dit op basis van de Wet Maatschappelijke ondersteuning, de WMO.

WMO huishoudelijke hulp is niet gratis, u betaalt een maandelijkse vergoeding. Toch stellen letselschade verzekeraars zich vaak op het standpunt dat u bij letselschade op het gebied van huishoudelijke hulp een beroep op de WMO moet doen. Dit op basis van de schadebeperkingsplicht. Ten onrechte!

Als u een ongeluk overkomt, dan is de aansprakelijke partij verplicht uw letselschade te vergoeden. Is iemand verzekerd, dan rust deze plicht op de verzekeraar en niet op de WMO. Vraag uw letselschade advocaat daarom om advies en ga nooit zomaar akkoord met een beroep op de schadebeperkingsplicht. U doet uzelf dan tekort!

Contact met uw letselschade advocaat

Letselschade Kompas is een landelijk werkend letselschade bureau gespecialiseerd in het claimen van letselschade. Onze letselschade juristen zijn altijd in de buurt met maar liefst 10 bezoeklocaties door heel Nederland. Maar wij komen voor een letselschade advies of een intakegesprek gewoon bij u thuis, waar in Nederland u ook woont!

Letselschade Kompas is een onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Voor u heeft dit grote voordelen. Zo kunnen wij kosteloos voor u procederen als het nodig is. Ook hebben wij hierdoor meer kennis in huis dan andere letselschade bureaus.

Bent u aangereden door een auto en wilt u gratis uw letselschade claimen? Neem dan contact met ons op. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul ons contactformulier in. Wij helpen u graag en altijd 100% kosteloos.

Letselschade advocaat
Formulier sluiten

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Formulier sluiten

Huishoudelijke hulp bij letselschade

Richtlijn huishoudelijke hulp

Een aanrijding, bedrijfsongeval of hondenbeet. Bent u hierdoor beperkt in het doen van het huishouden? Dan heeft u recht op een schadevergoeding. Uw letselschade jurist helpt u bij het claimen hiervan.