Schade verhalen op de tegenpartij doet u door middel van een aansprakelijkheidsbrief. Hierin schrijft u wat u is overkomen en welk letsel u hieraan heeft overgehouden. Bijvoorbeeld whiplashklachten, hersenletsel of een gebroken been.
Belangrijk in de aansprakelijkstelling is ook de rechtsgrond. Deze is van groot belang om schade te kunnen verhalen op de tegenpartij. Een rechtsgrond voor een letselschade claim kan een onrechtmatige daad zijn of schending van de zorgplicht van de werkgever.
In het geval van voornoemde rechtsgronden is er sprake van schuldaansprakelijkheid. Immers, iemand is schuldig aan het ontstaan van het ongeval. De bestuurder die u als fietser aangereden heeft of de werkgever die de zorgplicht als werkgever geschonden heeft.
Naast schuldaansprakelijkheid bestaat er ook schuldaansprakelijkheid. Hiervan is sprake als de tegenpartij aansprakelijk is omdat hij dit op basis van de wet is. Een bekend voorbeeld is een bezitter van een dier. Zo is een hondenbezitter aansprakelijk voor de schade die het dier aan iemand toebrengt door een hondenbeet.