Letselschade door dieren

Ieder jaar worden maar liefst 150.000 mensen door een hond gebeten. Omdat iedere gemeente zelf bepaalt hoe ze omgaat met bijtincidenten van honden is er geen centrale registratie van bijt-incidenten.

Ieder jaar worden maar liefst 150.000 mensen door een hond gebeten. Omdat iedere gemeente zelf bepaalt hoe ze omgaat met bijtincidenten van honden is er geen centrale registratie van bijt-incidenten. Mogelijk gaat het dus om nog veel meer hondenbeten per jaar! In Amsterdam onderkent men het grote probleem van gevaarlijke en agressieve honden. Zij stelde in 2018 een ‘bijt protocol’ op. Daarin staan regels en maatregelen die de gemeente neemt bij incidenten.

Niet alleen hondenbeten zorgen voor letselschade. Ook paarden die steigeren of schoppen zorgen niet zelden voor letselschade.

De bezitter van het dier is aansprakelijk voor de schade die u als gevolg van bijvoorbeeld een honden beet lijdt. Dit staat in artikel 6: 179 van het Burgerlijk Wetboek:

“De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, ten zij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad.”

De meeste mensen zijn gelukkig verzekerd tegen letsel veroorzaakt door dieren. Er is echter nog geen verplichte verzekering voor dierenbezitters zoals deze er wel in het verkeer is. Alle motorvoertuigen zijn immers verplicht verzekerd in Nederland.Letselschade Kompas is voorstander van het verplicht verzekerd zijn van dieren bezitters. Het zou veel leed bespraken van letselschade slachtoffers die na een hondenbeet met de schade blijven zitten.

Bent u gebeten door een hond of bent u van een steigerend paard gevallen? Dan heeft u recht op eenschadevergoeding. Bij Letselschade Kompas helpen wij u graag uw letselschade te ver halen. Wij hebben hier jarenlange ervaring in. Door de hoge kwaliteit van rechtsbijstand zorgen onze letselschade specialisten dat uw letselschade volledig op de verzekeraar van de bezitter van het dier wordt verhaald.

Alle schade die u lijdt door het letsel komt voor vergoeding in aanmerking. Hierbij kunt u denken aan:

 • Verlies aan verdienvermogen (bij arbeidsongeschiktheid)
 • Pensioenschade
 • Kosten voor hulp in het huishouden.
 • Kosten die u maakt omdat u het onderhoud aan de woning en tuin niet meer kunt doen.
 • Medische kosten.
 • Reiskosten.
 • Een studievertraging.
 • Economische kwetsbaarheid.
 • Kosten voor verzorging en verpleging.
 • Dag geld vergoeding voor opname in het ziekenhuis of een revalidatiecent.
 • Materiële schade, bijvoorbeeld omdat uw kleding of telefoon stuk is.
 • Smartengeld.

Wilt u uw letselschade kosteloos laten verhalen door een letselschadespecialist? Neemt u dan contact met ons op: 0800 278 4626 (gratis) of mail ons. Wij helpen u graag!

Letselschade melden?

Zoekt u hulp bij het verhalen van letselschade na een ongeval? De specialisten van Letselschade Kompas helpen u graag. Bel 0800 278 4626 of vul ons contactformulier op. Wij nemen dan direct contact met u op!

  Meld uw schade

  Professionele begeleiding

  Laat uw zaak professioneel begeleiden door een specialist met kennis van zaken.

  Waar heeft u hulp bij nodig?
  Letselschade

  Als u bij een ongeval gewond raakt, dan noemen wij de schade die u hierdoor lijdt letselschade. Deze schade valt uiteen in twee categorieën, te weten materiële en immateriële schade. Deze laatste categorie letselschade is beter bekend als smartengeld.

  Schadevergoeding

  Als u door de schuld van een ander letselschade oploopt, dan heeft u recht op een schadevergoeding. Hierbij kunt u naast inkomensschade en medische kosten denken aan smartengeld.