Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL

Een ongeval als motorrijder, welke letselschade wordt vergoed?

Motorrijders zijn in het verkeer veel kwetsbaarder dan bijvoorbeeld een auto bij een auto botsing. Bij een ongeval als motorrijder zal de lichamelijke schade hierdoor al snel ernstig zijn. Veel voorkomend letsel bij motorrijders zijn botbreuken, een tibia plateau fractuur, hoofdletsel en kneuzingen.

Wat te doen na een ongeval als motorrijder?

Wanneer u betrokken bent geraakt bij een ongeval als motorrijder is het van belang dat u op een aantal punten let. In ieder geval is het van belang, voor zover uw toestand dit toelaat, om u zelf in veiligheid te brengen. Dit zodat erger letsel kan worden voorkomen. Vervolgens is het aan te raden om onderstaande punten uit te voeren.

  • Bel de alarmcentrale, zodat de ambulance zorg kan bieden en de politie eventueel een proces-verbaal kan opmaken.
  • Vul het schade aanrijdingsformulier zo volledig mogelijk in.
  • Maak (indien mogelijk) foto’s van de situatie
  • Schrijf gegevens op van betrokkenen en eventuele getuigen
  • Het is raadzaam om langs de huisarts te gaan.
  • Schakel een letselschadespecialist van Letselschade Kompas in.
Aansprakelijkheid bij een motorongeval

Na een ongeval als motorrijder is het belangrijk om uit te zoeken wie er voor de aanrijding aansprakelijk is. Na een ongeval kunnen de kosten van materiële en immateriële schade flink oplopen voor de berokken partijen. Hierbij kunt u denken aan blikschade en medische kosten, maar ook aan inkomensschade door arbeidsongeschiktheid.

Indien er wordt aangegeven dat de andere partij aansprakelijk is, dan kan de letselschadeprocedure in gang worden gezet. Onze letselschade specialisten willen u daar graag bij bijstaan. Dit doen wij kosteloos voor u.

Voor motorrijtuigen en dus ook voor motoren bestaat er een verzekeringsplicht. Dit houdt in dat iedere bezitter van een motorvoertuig een wettelijke verplichting heeft om een WAM-verzekering af te sluiten. De letselschade wordt bij een motorongeval met een ander motorvoertuig dus door de verzekeraar betaald. Deze verzekeraar kan ook rechtstreeks aangesproken worden.

Bij een ongeval als motorrijder geldt “wie eist, bewijst”, dit betekent dat u als motorrijder dient aan te tonen dat de schuld van het ongeval niet bij u ligt. In de meeste gevallen gaat het om een verkeersfout van de wederpartij. Zoals een voorrangsfout of te weinig afstand houden. Maar het kan ook voorkomen dat u ten val komt door een slecht wegdek. De wegbeheerder, vaak de gemeente of provincie, dient ervoor te zorgen dat uw als weggebruiker op een veilige manier gebruik kunnen maken van de weg. U heeft mogelijk recht op een letselschade schadevergoeding indien u kunt bewijzen dat er sprake was van een onveilige situatie.

De schuldloze derde regeling voor passagiers

Het kan ook zijn dat u een ongeval als motorrijder meemaakt terwijl u als passagier op de motor zat. In dit geval kunt u gebruik maken van de Schuldloze Derde Regeling. Deze regeling bepaalt dat letselschade van een passagier na een verkeersongeval altijd vergoed zal moeten worden. Dit doordat u als passagier bijna nooit schuld kan hebben aan het ongeval aangezien u de passagier was en niet de bestuurder. Het kan namelijk zo zijn dat de bestuurder van de motor waarop u meereed aansprakelijk was, maar daar kunt u als schuldloze derde niks aan doen, daarom krijgt u hoe dan ook letselschadeschadevergoeding.

Schadevergoeding claimen

Nadat u slachtoffer van een ongeval bent geworden kunnen de kosten oplopen. Voor deze gemaakte kosten kunt u een schadevergoeding claimen. Allereerst dient u de wederpartij aansprakelijk te stellen en dient deze de aansprakelijkheid te erkennen. U bent echter wel verplicht om uw schadeposten te onderbouwen met zogeheten bewijsstukken. Hiervoor is het raadzaam om betaalbewijzen en facturen te bewaren. Alle schade die veroorzaakt zijn door het ongeval komen in aanmerking voor een vergoeding. Hierbij kunt u denken aan:

  • Materiele schade aan uw motor
  • Medische kosten die niet door de zorgverzekering worden vergoed
  • Reiskosten
  • Inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid
  • Kosten voor hulp in het huishouden
  • Hulp in het huishouden
  • Een studievertraging
  • Smartengeld

Smartengeld is een vergoeding voor de pijnklachten zoals nekklachten, angstklachten (verkeersangst) en overige immateriële schadeposten. U leest hier alles over smartengeld.

Contact

Bij het verhalen van uw schade is het raadzaam een letselschade specialist in te schakelen die uw belangen behartigt. Er kan namelijk veel op u afkomen waar u wellicht geen kennis van heeft. Met de hulp van een letselschadespecialist hoeft u dit pad niet alleen te bewandelen en kunt u zich richten op uw herstel en revalidatie.

Wilt u uw letselschade claimen na een schade-incident? Neem dan contact met ons op. Een letselschade specialist van ons kantoor bij u in de buurt helpt u graag bij uw letselschade claim. Bel 0800 278 4626 (gratis) of vul hier in wat u is overkomen. Wij nemen dan nog dezelfde dag contact met u op.

Formulier sluiten

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Formulier sluiten

Letselschade bij

Ongeval motorrijder

Een aanrijding op de motor kan grote gevolgen hebben. Bij een ongeval als motorrijder kan er immers letsel optreden met schade tot gevolg. Onze letselschade specialisten helpen u kosteloos bij het verhalen van deze schade.