Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL
Wie is aansprakelijk?

Elektrische fiets opvoeren

Het is razend populair, je elektrische fiets opvoeren. Op internet zijn genoeg spullen te krijgen om je fiets op te voeren. Maar wat als er een fietsongeluk gebeurd met een opgevoerde elektrische fiets, wie is er dan aansprakelijk? En denkt de verzekering letselschade veroorzaakt door een opgevoerde fiets?

Opvoeren elektrische fiets

Het is bij wet verboden, je elektrische fiets opvoeren. Maar het is heel eenvoudig. Op internet vind je allerlei materialen om dit mogelijk te maken. En het is snel gebeurd.

Fietshandelaren in BelgiΓ« helpen ook wel bij het opvoeren van een elektrische fiets. Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond zijn fel tegenstander van het opvoeren van een elektrische fiets. Het aantal fiets ongelukken kan hierdoor toenemen en ook de aard en ernst van het letsel kan heviger zijn.

Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond willen dat de regering maatregelen treft en wil een verbod op apparatuur waarmee fietsers zelf een fiets op kunnen voeren. Op dit moment is een dergelijk verbod er niet. Maar hoe zit het eigenlijk met aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door een opgevoerde fiets?

 

Aansprakelijkheid voor schade door opvoeren fiets

Het opvoeren van een fiets is in Nederland verboden, tenminste, zodra je er mee de openbare weg opgaat. Zodra een elektrische fiets namelijk harder kan rijden dan km per uur dan voldoet deze niet langer aan de in de wet gestelde eisen om op de wet te mogen rijden.

Bij een fiets ongeluk is aansprakelijk de partij die verkeersfout heeft gemaakt. Dit wordt een onrechtmatige daad genoemd. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als te voorrang hebt maar deze niet krijgt.

Dit is anders als de persoon die geen voorrang verleend de situatie niet goed kon inschatten omdat de fiets opgevoerd is. Je houdt dan geen rekening met deze te hoge snelheid. Een fietser op een opgevoerde elektrische fiets is dan niet alleen strafbaar, maar ook aansprakelijk voor de letselschade van de andere fietser.

Naast de fietser zou ook de persoon die de fiets opgevoerd heeft aansprakelijk gesteld kunnen worden voor letselschade. Deze persoon weet immers dat het opvoeren van een elektrische fiets verboden is. Dus bijvoorbeeld een fietswinkel die meewerkt aan het opvoeren van de elektrische fiets kan aansprakelijk zijn.

 

Biedt een verzekering dekking bij een opgevoerde elektrische fiets?

Aansprakelijkheid voor een fietsongeluk valt onder de WA- verzekering. Op grond van deze aansprakelijkheidsverzekering zal er aan het slachtoffer van een fietsongeluk een schade uitkering worden gedaan.

Het feit dat je wordt aangereden door een opgevoerde elektrische fiets, betekent niet dat deze verzekeraar geen dekking zal bieden. Ben je dus als fietser aangereden door een andere fietser met een opgevoerde elektrische fiets, dan ontvang je wel degelijk een schadevergoeding.

Anders is dit voor de veroorzaker van het ongeluk, zeker als de oorzaak van de aanrijding is gelegen in het feit dat de fiets is opgevoerd. De verzekeraar zou zich dan op het standpunt kunnen stellen dat je schuld hebt aan het ongeluk en de uitbetaalde schade op je verhalen. Of dit echt zal gebeuren en of dit haalbaar is zal afgewacht moeten worden.

Gratis juridische hulp bij letselschade

Bent u aangereden door een opgevoerde elektrische fiets? Uw letselschade zal dan betaald worden door de tegenpartij of diens letselschade verzekeraar. Onze letselschade advocaten helpen u hier graag bij. Wij claimen uw letselschade op de aansprakelijke partij en doen dit altijd volledig kosteloos voor u.

Wilt u ook uw letselschade claimen na een fiets ongeluk? Neem dan contact op met onze letselschade specialisten. Bel gratis 0800 278 4626 of vul ons contactformulier in en wij komen direct voor u in actie.

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaarΒ ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.