Contact opnemen

Een echte persoonlijke benadering

Wij zijn ervaren advocaten, 20+ jaar ervaring

Bewezen succes en volledig kosteloos

Door heel Nederland, bij jou in de buurt

NL
Letselschade door
Een ongeluk met de fiets

In Nederland is de fiets een van de meest gebruikte vervoersmiddelen. Naar het werk, maar ook recreatief. Maar met name door de intrede van de elektrische fiets en de toenemende verkeersdrukte ben je als fietser ook heel kwetsbaar in het verkeer. De kans op een ongeluk met de fiets is de laatste jaren daarom steeds groter geworden.

Wordt een fietser aangereden, dan is er een bijzondere regeling van toepassing. Deze regeling, te vinden in artikel 185 wvw, beschermt bij een ongeluk met de fiets. U ontvangt op grond van deze wet altijd een schadevergoeding als u op de fiets aangereden door een auto wordt. U leest er alles over op deze pagina.

Altijd recht op schadevergoeding bij ongeluk met fiets

Er vindt nog steeds een stijging van het aantal fietsongelukken plaats. Uit een recent onderzoek blijkt daarnaast dat er ook steeds vaker sprake is van ernstig letsel bij een ongeluk met de fiets. In 2021 bezochten maar liefst 5000 fietsers met letsel de eerste hulp van het ziekenhuis. Verontrustend is daarbij dat er steeds meer ernstig letsel wordt opgelopen. Zo was er bij 2 op de 3 fietsers sprake van een fractuur en bij 1 op de 3 fietsongelukken werd er hersenletsel opgelopen! Met name met de elektrische fiets wordt er ernstig letsel opgelopen.

Als fietser ben je extra kwetsbaar in het verkeer. De kans op een ongeluk met fiets is daarom groot. De wetgever beseft zich dit ook en beschermt fietsers daarom tegen de gevolgen van ernstig letsel. Want bij een fiets ongeluk kun je door het letsel veel schade lijden. Denk daarbij aan inkomensschade door arbeidsongeschiktheid, medische kosten en hulp in het huishouden.

Deze bijzondere bescherming van fietsers vinden wij in artikel 185 wvv (Wegenverkeerswet). Op basis van artikel 185 wvw is er altijd recht op een schadevergoeding bij een ongeluk met de fiets. De enige voorwaarde is dat je als fietser aangereden door een auto bent, of door een ander motorvoertuig.

Op grond van art. 185 is er dus ook recht op een schadevergoeding als de fietser geen voorrang verleent of door rood licht rijd. In dat geval vindt er wel een korting op het schadevergoedingspercentage plaats.

De regeling van artikel 185 wvw

De regeling van art. 185 wvw ziet er kort samengevat als volgt uit:

  • Heeft de auto of scooter schuld aan de aanrijding? De volledige schade van de fietser wordt vergoed
  • Het ongeluk met de fiets is (mede) de fout van de fietser? Tenminste 50% van de letselschade van de fietser wordt vergoed
  • Is er sprake van een ongeluk met de fiets bij een kind jonger dan 14 jaar? Alle letselschade wordt vergoed!

 

Dat er bij een ongeluk met de fiets ten minste 50% wordt vergoed, wordt de "50%- regel" genoemd. Dit percentage is een minimum. Het kan oplopen tot 100% op grond van de billijkheidscorrectie

De billijkheidscorrectie

Is ongeluk met de fiets veroorzaakt door de fietser zelf? Bijvoorbeeld door een voorrangsfout? Dan is de basis dat 50% van de schade wordt vergoed. Of meer dan 50% van de schade wordt vergoed hangt af van de billijkheidscorrectie. Daarbij wordt gekeken naar de volgende factoren:

  • de aard en ernst van het letsel bij de fietser
  • de mate van schuld van partijen bij het fietsongeluk
  • is de auto of scooter verzekerd tegen aansprakelijkheid

 

Met name bij ernstig letsel is er reden om de billijkheidscorrectie toe te passen. Er wordt dan meestal 75% of 100% van de letselschade vergoed. Toepassing van de billijkheidscorrectie zien wij met name bij hersenletsel, een dwarslaesie of een ernstige breuk.

Ongeluk met fiets 2021: een aantal cijfers

Uit recent onderzoek is gebleken dat er steeds meer ongelukken met de fiets voorkomen, maar ook dat er steeds meer ernstig letsel wordt geleden door een fietsongeluk. enkele cijfers:

  • het aantal verkeersslachtoffers is in de afgelopen 10 jaar met bijna 20% gestegen
  • 2 op de 3 verkeersslachtoffers met letsel op de eerste hulp was in 2021 een fietser
  • in 2021 waren er ruim 66.000 verkeersslachtoffers met ernstig letsel
  • er waren in 2021 39% meer fietsers met ernstig letsel dan in 2020
  • vooral 55 plussers liepen bij een fietsongeluk ernstig letsel op.
Gratis rechtsbijstand van een letselschade advocaat

Bent u als fietser aangereden en heeft u hieraan letsel overgehouden? Bij een ongeluk met de fiets heeft u altijd recht op een letselschade vergoeding. Daarnaast kunt u gratis gebruik maken van de rechtsbijstand van een letselschade advocaat. Dit recht is opgenomen in de wet.

Bij Letselschade Kompas helpen wij u graag bij een ongeluk met de fiets. Wij stellen de aansprakelijkheidsbrief op en regelen dat uw letselschade maximaal vergoed wordt. En wij helpen u altijd 100% kosteloos.

Letselschade Kompas is geen standaard letselschade bureau. Wij zijn een onderdeel van Brugman Letselschade Advocaten. Een advocatenkantoor gespecialiseerd in het claimen van letselschade. Het grote voordeel voor u is dat wij daarom meer dan gemiddelde kennis in huis hebben. Mocht een gerechtelijke procedure nodig zijn, dan kunnen wij kosteloos een letselschade advocaat inschakelen.

 

De beste rechtsbijstand bij letselschade

Wij helpen u graag verder. Vul uw gegevens in en onze letselschade advocaten nemen binnen 24 uur contact met u op. Liever direct contact? Bel ons gratis op 0800 27 84 626

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Waarom kiest u voor Letselschadekompas?
  1. Wij hebben meer dan 14 jaarΒ ervaring in letselschadezaken.
  2. Wij bieden direct persoonlijke hulp op werkdagen.
  3. Wij zijn 7-dagen-per-week in heel Nederland beschikbaar.
  4. Wij vechten voor maximale schadevergoeding, dit doen wij 100% kosteloos.

Wacht niet te lang! Neem vandaag nog gratis contact op met één van onze specialisten.