Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

Oost west, thuis best, persoonlijke intake bij jou thuis

EN NL
NL
Wie is schuldig bij een aanrijding met een fietser?
Heeft een fietser van rechts voorrang?

U bent betrokken bij een fiets ongeval. Daarbij is discussie ontstaan over de vraag wie schuldig is bij de aanrijding. Meer specifiek is de vraag: "Heeft een fietser van rechts voorrang?" In deze bijdrage leest u het antwoord op deze vraag.

Bent u als fietser aangereden? Dan heeft u bijna altijd recht op een schadevergoeding. Ook als u geen voorrang had of bij door rood licht rijden. Of u schuld aan de aanrijding heeft maakt dan niet uit, de tegenpartij is altijd aansprakelijk. De enige voorwaarde is dat u als fietser aangereden door een auto bent.

Is u een fiets ongeluk overkomen en wilt u uw letselschade claimen op de aansprakelijke partij? Wij helpen altijd geheel gratis! Neem contact met ons op en wij gaan direct aan de slag met het verhalen van de schade.

of bel direct

0800-27 84 626

08 mei 2022

Wanneer heeft een fietser voorrang?

Soms wordt gesteld dat er voor fietsers bijzondere verkeersregels gelden. Dit is echter niet het geval. Een fietser is een bestuurder, net als motorvoertuigen. Dit staat in artikel 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens: "bestuurders: alle weggebruikers behalve voetgangers".

Alleen voor voetgangers gelden dus bijzondere verkeerregels en voorrangsregels. Voor fietsers niet! Een fietser van rechts heeft dus voorrang, ook op een auto of scooter. Dit is slechts anders als:

  • de auto op een voorrangsweg rijdt
  • een fietser die uit een uitrit rijdt

 

Heeft een fietser van rechts dus voorrang? Ja, behalve voornoemde uitzonderingssituaties.

Deze regeling geldt vanaf 1 mei 2001, daarvoor was een fietser voor de wet "langzaam verkeer" en moest het "snel verkeer" als auto's en scooters voorrang verlenen. Vanaf deze datum heeft een fietser van rechts voorrang gekregen.

De bijzondere werking van artikel 185 wvw

Een fietser van links heeft geen voorrang. En als een fietser door rood licht rijdt ook niet. Soms heeft iemand bij een aanrijding geen schuld, maar is deze toch aansprakelijk voor schade. Dit is het geval bij een aanrijding tussen een auto en fiets.

In artikel 185 wvw is een regeling opgenomen die een aanrijding regelt tussen een auto en fietser of voetganger. Fietsers en voetgangers worden door deze regeling beschermt bij letselschade en wel als volgt:

  • Bij een ongeluk tussen een auto en fiets waarbij de auto schuldig is aan de aanrijding, ontvangt de fietser zijn volledige schade vergoed
  • In het geval de fietser een verkeersfout maakt en de aanrijding zijn schuld is, dan ontvangt deze alsnog ten minste 50% van zijn of haar letselschade vergoed
  • Wordt een kind aangereden door een auto? Bij kinderen tot 14 jaar wordt bij een aanrijding met een auto de volledige schade vergoed.

 

Op bovenstaande regeling geldt een uitzondering en dat is als de bestuurder van een motorvoertuig "overmacht" bewijst. In de praktijk wordt door de rechter bijna nooit een overmachtsverweer gehonoreerd.

 

Aanrijding tussen fietsers

De vraag of een fietser van rechts voorrang heeft wordt hetzelfde beantwoord bij een aanrijding tussen fietsers. Een fietser van links heeft geen voorrang en moet de andere fietser voor laten gaan.

Voor fietsers geldt geen verplichte verzekering zoals bij motorvoertuigen. Bij een aanrijding tussen fietsers kan ook geen beroep gedaan worden op artikel 185 wvw. Deze wet is alleen van toepassing als je op de fiets door een auto aangereden wordt of door een ander motorrijtuig.

Bent u betrokken bij een aanrijding tussen fietsers? Dan is de algemene regeling van de onrechtmatige daad van toepassing. De fietser die geen voorrang verleend of een andere verkeersfout maakt is aansprakelijk voor de letselschade van de andere fietser.

Gratis rechtsbijstand van een letselschade jurist in de buurt

Is er sprake van een aanrijding op de fiets? Dan is er recht op een schadevergoeding en op gratis rechtsbijstand van een letselschade jurist.

Wij helpen graag en komen na het fiets ongeluk thuis voor een gratis letselschade advies. Vervolgens gaan wij voor u aan de slag en verhalen wij uw letselschade als gevolg van het fietsongeluk.

Letselschade Kompas is een landelijk werkend letselschadebureau. Met vestigingen door heel Nederland zijn wij altijd dichtbij. U wordt altijd geholpen door uw vaste letselschade jurist.

Wilt u gratis letselschade claimen na een ongeluk? Neem dan nu contact met ons op. Wij zijn er graag voor u.

of bel direct

0800-27 84 626